Testad produkt: Barbeque AABQ Pizza Oven
Pris: 1 990 kronor hos Netonnet

Att få till en god pizza i ugnen på 225 grader är en utmaning. Ofta blir resultatet en trött och sladdrig historia. För att få till den där äkta Napolipizzan behöver du en stenugn som håller 500 grader. Gasoldrivna små pizzaugnar är den nya trenden, där tillverkaren Ooni dominerar marknaden. Faktiskt till den grad att vi har haft svårt att få in exemplar för test nu under sommaren (men vi har blivit lovade en inom kort).

Betyg 3 av 5

Omdöme

Austin and Barbeques nya gasoldrivna pizzaugn är en trevlig bekantskap. Efter lite övning kommer du att leverera riktigt grymma pizzor rekordsnabbt, så länge du väljer bra råvaror och håller koll på tidtagaruret. Prislappen är också helt rätt, även om det var snålt att inte inkludera gasolregulator och slang. Utrymmet är begränsat så räkna inte med att kunna grädda en familjpizza.

Positivt

  • Bra resultat
  • Stadig frontlucka
  • Smart konstruktion

Negativt

  • Regulator, slang och spade ingår inte
  • Tveksam kvalitetskänsla i konstruktionen

Vi har dock hunnit med att kika på en billigare modell tillika utmanare till Ooni – Austin and Barbeque AABQ Pizza Oven, som du kan hitta för omkring 2 000 kronor. Men håller den vad den lovar?

Austin and Barbeque AABQ Pizza Oven

Ugnen är gjord i rostfri plåt och det är enkelt att montera ihop den. Kvalitetskänslan är helt okej bortsett från en del vassa kanter och att testexemplarets skorstenshatt var demolerad (men gick att böja till rätt). Lite märkligt är att inte gasolslang och regulator ingår, det får du köpa till på egen hand.

Varm men inte 500 grader

Med ett batteri i tändenheten och en nyfylld gasoltub inkopplad är det bara att vrida på och trycka igång. En termometer i frontluckan visar aktuell temperatur och det går tämligen snabbt att få upp ugnen i 300-350 grader, men när ugnen når strax över 400 grader tar det stopp. Vi väntar ytterligare 10-15 minuter men lyckas inte få upp ugnen i högre temperatur än så, trots att det är vindstilla på altanen där vi står och väntar med surdegar och pilsner.

Efter 30 minuter orkar vi inte vänta längre utan skjutsar in den första pizzan och startar tidtagningen. Luckan i fronten gör att du inte ser pizzan när du gräddar den, men å andra sidan vill du ju heller inte förlora temperaturen. Passformen till frontluckan är inte helt hundra, när ugnen väl är varm får du kämpa lite med att få upp den.

Vi lyckas bränna halva första pizzan trots att det bara går en minut. Termometern i luckan visade helt enkelt inte korrekt temperatur, ugnen kom definitivt upp i 500 grader på cirka 15 minuter. Nästa pizza blev bättre. För bästa resultat krävs att du roterar pizzan vid halvtid. Värmen är hyfsat jämn med det är lätt att bränna innerdelen där det blir extra hett.

Austin and Barbeque AABQ Pizza Oven

Klockrent koncept

Att laga pizza i den här typen av ugn är lite av en konst och dessutom extra krävande i litet format. Vi har testat att göra det i en vedeldad större stenugn där det är lättare att komma åt med spaden, men så tar det också 3-4 timmar att få upp temperaturen. Konceptet i Austin and Barbeques modell är klockrent och efter några middagar blir resultaten allt bättre.

Men det gäller att du hittar en bra deg att jobba med om du vill få till de där luftiga kanterna som kännetecknar den Napolianska pizzan. Och att du inte snålar och väljer en vattnig ost eller en tomatsås som saknar den där rätta aromen. När du väl tajmar gräddningen blir smaken helt fenomenal med den där krispiga och lätt brända undersidan.

Trots att termometern i locket inte kommer i närheten av 500 grader gräddar vi våra pizzor på en minut, som utlovat, och resultatet blir bra. Andra fördelar med den här modellen är att den även kan stå på ett vanligt bord då fötterna inte leder värme.
 

Fakta Austin and Barbeque AABQ Pizza Oven

Testad: Augusti 2021
Information från: Netonnet 
Vad: Gasoldriven pizzaugn
Antal brännare: 1
Mått utvändigt: 70 x 52 x 67,5 cm
Mått pizzastenen: 30,6 x 30,6 cm
Vikt inklusive pizzasten: 14,36 k
Material: Rostfri plåt
Tändning: Elektrisk (batteri)
Pris: 1 990 kronor hos Netonnet

Betyg: 3 av 5