2022-08-08: Uppdaterad med aktuellt pris

Testad produkt: Poco M3 Pro
Pris: Från 2 979 kronor via Prisjakt

Poco M3 Pro 5G är en de billigaste 5g-mobilerna just nu. Den har ett pris på runt 2 000 kronor för en version med 4 GB ram-minne och 64 GB lagring. Den finns också med 6 GB ram, men ser inte ut att säljas i Sverige med det. Slutligen finns en modell med 6 GB ram och 128 GB lagring. Även den är mer prispressad än konkurrenterna, och blir din för ungefär 2 700 kronor.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med pressat pris och bara en påtaglig kompromiss jämfört med dyrare konkurrenter träffar Poco M3 Pro 5G helt rätt för den som vill ha prisvärd kvalitetsmobil och vara framtidssäkrad för 5g. Det som håller den tillbaka från toppbetyg är kameran som tål att uppgraderas även om den sköter det viktigaste bra. Poco har också en skärm som kunde vara ljusstarkare. Men hög kvalitet för övrigt och den extra prispressen gör den till en vinnare.

Positivt

  • Godkända prestanda.
  • Bra huvudkamera.
  • God batteritid.
  • Pressat pris.

Negativt

  • Något ljussvag skärm.
  • Ingen vidvinkel eller zoomkamera.
M3 rekommenderar

Det är bara 64 GB-modellen som distribueras av tillverkaren själv i Sverige. Det officiella namnet oavsett antal gigabyte är Poco M3 Pro 5G. Det finns också finns en 4g-version, men den ser vi inte röken av i svensk handel.

Poco är ett varumärke helägt av Xiaomi, men behandlas av dem som en egen leverantör med annan målgrupp, precis som Huawei gjorde med Honor innan de blev helt separata bolag. I svenska butiker kallas telefonerna dock ofta för Xiaomi Poco. Bli inte förvirrad om du ser det, det är samma mobiler.

Poco-lurarna brukar också vara bra på att skilja sig från Xiaomis, i både design, funktion och specifikationer. Det här är dock den Poco-mobil där man minst av alla lyckats dölja det nära släktskapet med Xiaomi. Det är kort och gott en Xiaomi Redmi Note 10 5G, fast med egen design i skalet på baksidan.

Poco M3 Pro 5G

Samt i gränssnittet. Poco kör en modifierad version av Xiaomis MIUI som Android-gränssnitt. Skillnaderna på dem har varit markanta tidigare, men just nu är det bara egen stil på ikoner som skiljer versionerna åt. Och när form, konstruktion, skärm, högtalare, kameror och processor är exakt samma som i Xiaomi-mobilen, känns Poco M3 Pro 5G mestadels onödig.

Mer för pengarna med Poco

Eller snarare tvärtom, Poco M3 Pro 5G gör Xiaomi Redmi Note 10 5G onödig, för här får du precis samma mobil, fast med extra ram-minne, för samma pris. Eller en ännu billigare mobil, om du kan kompromissa och gå ner ett steg i minne eller lagring.

Den stora skillnaden är utseendet, Poco satsar på utstickande design, och även om formen på Poco M3 Pro är mer traditionell än vanligt, kan den stora loggan på baksidan kanske vara för utstickande om du vill ha en diskret mobil. Eller så tycker du det är charmigt och väljer en Poco bara därför. Smaken är som baken.

Telefonen är enkel men välbyggd, med en stadig plastram, plast med hög kvalitetskänsla i bakstycket, och plant Gorilla Glass fram. Du får en välljudande monohögtalare i botten, och hörlursuttag upptill. Där sitter också en ir-sändare, och det följer med en programmerbar fjärrkontroll-app till den. Fingeravtryck läses i på-knappen på sidan, och vi har inga klagomål på snabbhet eller säkerhet i den. 

Poco M3 Pro 5G baksida
Monohögtalare, men mycket bra sådan, sitter i botten.

Mediatek håller måttet

Systemkretsen från Mediatek, Dimensity 700, mäter sig väl i prestanda med de Qualcomm-kretsar som sitter i de flesta mobiler i prisklassen. Den är med god marginal snabb nog för all vardaglig användning. En och annan tung kontorsapp med ett stort dokument, enstaka tunga webbsidor och krävande spel är för mycket för den, men utöver det upplever vi ingen avgörande seghet.

Vi upplever det inte heller i skärmen, som är en behaglig ips med 1080p-upplösning. Den saknar extra stuns i färgerna, men är annars fullt godkänd. Med 90 Hz bildfrekvens och en kvalitetspanel som inte dras med skuggningar och släpeffekter vid bläddring får vi den rätta jämna upplevelsen. Den är något ljussvag, så i starkt solsken kan du behöva hitta skugga, men annars är den väl godkänd.

Skärmen verkar dock dra lite extra ström. Ett stort batteri på 5 000 milliamperetimmar kan ofta leverera upp till 18-20 timmar videoströmning i våra testet, men här landar vi på runt 14 timmar. Det är fortfarande bra, men det finns konkurrerande mobiler som klarar sig bättre.

Stabil men simpel kamera

Telefonen har en enkel uppsättning kameror, en 48 megapixels huvudkamera och en makrolins med liten två megapixels sensor bakom. Det är en av få saker som du får kompromissa med för att hålla priset nere; här får du varken vidvinkel eller zoom. Men huvudkameran håller hög lägstanivå. Skärpan är i topp, färger och kontraster naturliga, och den håller även kvaliteten uppe när mörkret faller på och ljusnivåerna sjunker.

MIUI
MIUI 12 från Xiaomi. Poco ska dock enligt uppgift snart få sig ett helt eget gränssnitt. Om det kommer som uppdatering till denna mobil är dock inte klart.

Kameran har ett ai-läge som det kan vara värt att experimentera med. I dagsljus ger det bilder en överdriven mättnad, men i mörka miljöer har kameran en tendens att tappa färgintensitet, och då är ai ett bra verktyg för att få sådant som naturligare hudtoner. Makrokameran ger vi inte så mycket för. Den är knepig att fota med på grund av kort skärpedjup, och vi kommer inte så nära våra motiv som vi hoppats på.

Poco M3 Pro 5G ger mycket mobil för pengarna, och hade man bara vässat batteritiden ytterligare, trimmat bildskärmen och erbjudit något ytterligare extra jämfört med sin Xiaomi-tvilling så hade den varit en fullträff i sin prisklass. Nu är den ”bara” riktigt bra, även om vi kan fantisera om hur mycket bättre den varit med en aningen högre budget.

Specifikationer  

Produktnamn: Poco M3 Pro 5G
Testad: Augusti 2021
Tillverkare: Poco / Xiaomi
Systemkrets: Mediatek Dimensity 700 5G
Processor: 2 st Cortex-A76 2,2 GHz, 4 st Cortex-A55 2 GHz
Grafik: Mali-G57 MC2
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,5 tum ips, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9), 90 Hz
Kameror: 48 megapixel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.1, a-gps, galileo, nfc, ir, fm-radio
Operativsystem: Android 11 med MIUI 12
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 5 000 mAh, 14 h 15 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 19 h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 38 h samtal
Storlek: 16,2 x 7,53 x 0,9-1 cm
Vikt: 190 gram
Rek. pris: 2 690 kr
Pris: Från 2 979 kronor via Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark: 244 765 poäng
Geekbench 5: 1 678 poäng
Geekbench 5 en kärna: 545 poäng
3dmark Wild Life: 1 108 poäng
Läshastighet, lagring: 925,6 MB/s
Läshastighet, skrivning: 383,9 MB/s

Betyg: 4 av 5