I februari aviserade Mark Zuckerberg och Facebook att man ämnade dra ned på mängden politiskt innehåll som syns i användernas flöden. Detta efter att användare i allt högre utsträckning ska ha reagerat och efterlyst mindre av den varan.

Initiativet har sedan dess testats i länder som USA, Kanada, Brasilien och Indonesien. Användarna ska ha reagerat positivt och Facebook meddelar nu att fler länder står på tur. Ett av dem är Sverige, som tillsammans med Irland, Costa Rica och Spanien nu ska omfattas av initiativet.

Sverige går som bekant till riksdagsval nästa år, men Facebook ser då alltså inte ut att bli samma självklara arena för att "utbyta åsikter" som vanligt.

Facebook meddelar också att man skruvar lite på de signaler som används i testet. Man ska titta mindre på hur benägna användarna är att dela innehåll av politisk karaktär och mer på negativ feedback som lämnas in av användare när de utsätts för inlägg med politiskt innehåll på plattformen.

En undersökning som sociala medier-jätten gjort i USA fastslår att politiskt innehåll representerar 6 procent av det totala innehållet i en genomsnittlig användares nyhetsflöde.