Androids signum har varit fragmentering. Det är många telefoner som inte får de senaste uppdateringarna av Googles operativsystem förrän flera månader efter det att det har släppts... eller inte alls.

I kontrast till Apples Iphone, som ofta kör den senaste versionen av IOS flera år efter telefonen lanserades. Men vilka märken är då bäst på att hålla Android uppdaterat?

Varför får inte alla Android-telefoner den senaste versionen av operativsystemet?

Det finns flera anledningar till att vissa Android-telefoner får uppdateringar, medan andra lämnas åt sitt öde. Det första att ha i åtanke är hur många olika modeller varje tillverkare erbjuder. Varje år lanserar Apple maximalt cirka fyra Iphones, det är inte många enheter IOS behöver stödja.

Så är inte fallet med Android, där några av de största tillverkarna lanserar dubbelt så många telefoner eller fler, vilket gör att marknaden översvämmas av telefoner som alla behöver dedikerat stöd. På grund av detta prioriterar vissa tillverkare sina flaggskeppstelefoner, medan de billigare modellerna hamnar i operativsystemens ödemark.

I andra fall måste gränssnittet optimeras och testas för att säkerställa att det fungerar med nyare operativsystem, vilket är en orsak till förseningar.

Google har adresserat det här på senare tid, med hjälp av appen Google Play Services, som är ett sätt att introducera nya funktioner utan att behöva en fullständig systemuppdatering, men säkerhetsuppdateringar måste fortfarande tillämpas på operativsystemsnivå (även om dessa är separata från Androids versionsuppdateringar).

Det finns dock undantag. Android One-programmet finns för att hjälpa enheter att få den senaste versionen av operativsystemet, samtidigt som de får ”vanilla” gränssnitt, som återspeglar Googles ideal för Android.

Telefoner som kör Android One är vanligtvis garanterade uppdateringar upp till två år efter lansering. Om du vill ha de senaste funktionerna, är det Android One-modeller du ska titta på.

Vilka märken är bäst för Android-uppdateringar?

Här är ett urval av tillverkarna som har åtagit sig att släppa regelbundna uppdateringar och som stöder äldre modeller en längre period.

Google

Det är ingen överraskning att Google toppar listan, då de utvecklar Android. Om du har en Pixel-telefon är du garanterad tre års större uppdateringar, som du vanligtvis får dag ett eller kort efteråt.

Om du vill ha den senaste versionen av Android och uppleva det som Google tänkt, då ska du köpa en Pixel 4a, Pixel 4a 5G eller Pixel 5.

Oneplus

Ett annat varumärke som regelbundet befinner sig i toppen av Android-uppdateringar är Oneplus.

Företaget lyckades få ut Android 11 till alla sina flaggskepp som lanserades 2020 (Oneplus 8, 8 Pro och 8T) innan året var slut, medan Oneplus Nord och äldre modeller som Oneplus 7-serien fick den senaste versionen av Android i april 2021.

Oneplus

Oneplus Nord N10 5G, Nord N100 och äldre Oneplus 6T och Oneplus 6 förväntas också bli uppdaterade inom en snar framtid.

Efter integration med sitt systerföretag sägs koden av Oneplus Oxygenos och Oppos Coloros vara på väg att fusioneras, vilket ger en mer stabil grund och lättare för uppdateringar, det pratas om flera år av operativsystems- och säkerhets-uppdateringar.

  • Flaggskeppstelefoner så långt tillbaka som Oneplus 8-serien (inklusive alla T- och R-märkta telefoner) får tre stora Android-uppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar.
  • Den ursprungliga Oneplus Nord och Nord CE har blivit lovade två större Android-uppdateringar och tre års säkerhetsuppdateringar.
  • Nord N-serien – inklusive N10 5G och N100, får endast en stor Android-uppdatering och tre års säkerhetsuppdateringar under sin livstid.
  • Flaggskeppstelefoner som släppts före Oneplus 8-serien får två större Android-uppdateringar och tre års säkerhetsuppdateringar.

Nokia

Nokia har fortfarande ett bra urval av telefoner med olika prispunkter, som är ungefär som Android One. Det innebär att de garanteras två år med större uppdateringar i samband med att nya operativsystem släpps. De snubblade till en aning och tvingades fördröja den första av sina Android 11-uppdateringar – avsedd för Nokia 8.3 5g – till 2021, men sedan dess har vi sett en stadig ström av ny firmware för hela sortimentet.

Nokia

Till skillnad från den roadmap HMD Global (som sköter Nokias telefonverksamhet) visade upp förra året (se ovan), har Nokia 8.3 5G, 8.1, 4.2, 2.3 och 2.2 i april 2021 blivit uppdaterade till Android 11, medan Nokia 7,2, 6,2, 5,3, 3,4, 2,4, 1,3 och 1 Plus fortfarande väntar på sin tur.

Marknadsanalytikern Counterpoint Research hade Nokia som nummer ett för uppdateringar när de släppte sin rapport 2019, medan Aosmark (som spårar säkerhetsuppdateringar) för närvarande har företaget som nummer fyra, bakom bland annat Google och Oneplus.


Samsung

Fram till nyligen var Samsung en av de värsta när det gällde att hålla sina Android-telefoner uppdaterade, vilket förmodligen var ett resultat av att de lanseras i parti och minut. Men i februari 2021 lovade Samsung att erbjuda fyra års Android-säkerhetsuppdateringar till enheter lanserade från och med 2019, oavsett om det var Galaxy S-, A- eller M-serien. Detta utöver löftet att leverera tre års uppdateringar till många S, Note och andra enheter, som 2020 Galaxy A51 och till och med 2019 års Galaxy A90 5G.

Medan säkerhetsuppdateringar anländer månads- eller kvartalsvis kvarstår frågan hur snabbt dessa utlovade uppdateringar kommer att släppas till telefonerna. Men faktum kvarstår att Samsung långsiktiga stöd har gett företaget positiv uppmärksamhet.


LG

En annan problematisk oem-tillverkare är LG, men det kan komma att ändras. Trots att LG har bekräftat att de lägger ned sin mobila verksamhet, har de i samma andetag också lovat att leverera minst tre år av Android OS (och säkerhets) uppdateringar till ett antal av deras produkter, en del av dessa är från 2019.

Visserligen omfattas inte alla telefoner från de senaste två åren, men det är positivt, gynnar konsumenterna och förtjänar vår respekt.


Vivo

Medan företaget fortfarande håller på att etablera sig på nya marknader utanför Kina, bekräftade Yujian Shi-Vivos, senior vice president, att deras X-serie, som lanserades i juli 2021, kommer att garanteras minst tre år av större Android OS-uppdateringar och säkerhetsuppdateringar.

"Våra flaggskeppstelefoner i X-serien är byggda för att hålla – och vi vill se till att våra kunder får mjukvarustöd som lever upp till deras förväntningar” säger Shi.

Ett åtagande som för närvarande påverkar Vivo-enheter på europeiska, australiska och indiska marknader.


"Best of the rest"

Vid sidan av Google, Oneplus och Nokia finns flera märken som arbetar hårt för att nya uppdateringarna ska komma snabbt och till ett stort urval av sina enheter. Bland dessa finns Xiaomi, Redmi, Oppo, Sony, Motorola och Realme.

I ett samtal med Android Planet i maj berättade Oppo om sina avsikter att förlänga månatliga säkerhetsuppdateringar till sina senaste flaggskeppstelefoner – Oppo Find X3-serien – med ett extra år (från två till tre år). Dessutom uppgav Oppo att de överväger att utvidga detta till fyra år för ett större utbud av enheter, men detta har ännu inte kommunicerats genom ett officiellt pressmeddelande.

Originalartikel av Martyn Casserly
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt