Testad produkt: Gigabyte Aorus FV43U
Pris: 12 303 kronor hos Proshop

Playstation 5 och Xbox Series X är två riktiga prestandamonster som kommer till sin rätta med rätt tv-apparater. Men en regelrätt tv är nödvändigtvis inte det enda självklara valet när du ska uppgradera din kringutrustning. En gamingskärm går minst lika bra, och är i många avseenden till och med ett bättre val. Beroende på ändamålet med ditt köp, vill säga.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Aorus FV43U är ett utmärkt val för dig som vill ha gamingskärmarnas egenskaper när du spelar konsolspel. Men dess vibranta färger och höga skärpa gör även pc-spelen rättvisa, så länge du kan tänka dig att spela på 43 tum stor skärm.    

Positivt

  • Full kompatibilitet med de nya spelkonsolerna
  • Responsiv
  • Rik på inställningar och funktioner

Negativt

  • Något dyr jämfört med tv-apparater i samma storlek
  • Inte helt diskret design
  • Ej optimal att arbeta på (gäller enbart pc) 
Om du tillhör kategorin som bara vill spela, men inte vill kompromissa med själva storleken på bildskärmen, kan Gigabytes renodlade gamingmonitor på 43 tum vara just det du letar efter. Utöver själva storleken har den nämligen även en drös med extrafunktioner och finesser. Som dessutom går riktigt bra ihop med just Playstation 5 och Xbox Series X. 

“Gamer”-design hela vägen

Själva designen på Aorus FV43U sticker inte ut särskilt mycket, åtminstone inte framifrån. Baksidan skriker däremot gamingskärm, med en sköldliknande design som definitivt lär få en del huvuden att vändas. Skärmen är dessutom något tjockare än många av dagens tv-apparater, vilket kanske avskräcker vissa. Men den känns å andra sidan också riktigt robust, och den matta ytan på plasten gör skärmen enklare att greppa tag i. Bekvämt om du tänkt att flytta på skärmen för olika ändamål.

Baksida FV43U
Foto: Raphael Cano FelixOptimus Prime? Nej, bara baksidan av FV43U.

Och det är precis vad vi har gjort. Först för användning med en pc och sedan med den nya generationens spelkonsoler. De senare gynnas extra av själva placeringen av de många anslutningsportarna, som är förlagda till skärmens högra sida. Här finns dubbla hdmi 2.1-portar, displayport 1.4, usb-c samt en hubb för usb-a som du kan ansluta till din pc via den medföljande sladden. Nu lär en del skeptiker undra om inte hdmi-sladdarna syns eller sticker ut, men lyckligtvis är avståndet mellan portarna och kanten rejält.  
 

Ställ in via datorn eller fjärrkontrollen

På tal om portar har monitorn audio-utgångar, men även två integrerade 12w-högtalare som gör jobbet galant. Aorus själva kallar det för “Space Audio”, och det har i sin tur fyra olika förinställda lägen. Överlag är vi nöjda med det inbyggda ljudet, särskilt profilen som är anpassad för fps-spel. Men om vi ska vara riktigt petiga är den lägsta volymnivån, den som är strax före total tystnad, något mer högljudd än andra tv-apparater.
 

Styrspak och ingångar
Foto: Raphael Cano Felix

Ett för datorskärmar numera helt vanligt inslag är den lilla styrspaken som låter oss navigera genom skärmens inställningar. Den som sitter på FV43U sticker inte ut på något märkvärdigt sätt. Men precis som med tv-apparater blir det riktigt tröttsamt att behöva gå fram till skärmen för att slå på vissa funktioner. Lyckligtvis ingår en liten fjärrkontroll med i paketet. Utan denna hade processen för att testa skärmens olika funktioner tagit mycket längre tid.

Inställningar FV43U
Foto: Raphael Cano FelixGenom att koppla in skärmen till datorn kommer du åt inställningarna på ett betydligt smidigare sätt.

Ett annat sätt att nå samtliga inställningar snabbare och smidigare är att koppla in skärmen till en pc med Windows, direkt via den medföljande usb-sladden. Då kan vi nämligen använda oss av OSD Sidekick, den officiella mjukvaran för Aorus-skärmar. Utöver bättre överblick har vi tillgång till en rad andra extrafunktioner, som att tillverka våra egna “sikten” som sedan läggs ovanpå det aktuella spelet. Något fuskigt, men riktigt underhållande. 

Fjärr
Foto: Raphael Cano FelixFjärrkontrollen är ett uppskattat, och medföljande, tillbehör.

Bilduppdateringsfrekvens är också en viktig detalj numera, åtminstone för oss som använder skärmen uteslutande för gaming. FV43U ger oss valet att fästa ett litet, genomskinligt fönster vid valfritt hörn, som visar aktuell bilduppdateringsfrekvens. Detta är av särskild vikt nu när allt fler titlar kan spelas i 120 bildrutor per sekund. Möjligheterna är alltså många för dig som vill finjustera exakt allt som FV43U bjuder på, oavsett vilket sätt du väljer för att komma åt inställningarna. 
 

Bekvämast med konsoler

Inledningsvis använde vi FV43U för diverse arbetsrelaterade projekt, såsom bildbehandling och textredigering. Men här blev den stora ytan något obekväm för nacken. Vi kunde exempelvis inte använda program i helskärmsläge, och för gaming fick vi backa ett par steg (samt använda en Xbox-kontroll trådlöst).

FPS Counter
Fortnite är ett av de PS5-spel som går att spela i 120 bildrutor per sekund på Aorus FV43U.

För dig som ändå vill spela dina pc-spel på en superstor skärm finns däremot klara fördelar, nämligen bilduppdateringsfrekvensen på 144 Hz kontra spelkonsolernas 120 Hz. Med det sagt är FV43U ändå framtidssäkrat för såväl Playstation 5 och Xbox Series X/S. Hdmi 2.1-portarna levererar nämligen 4k-upplösning och 120 Hz samtidigt, och att för att spelkonsolerna ska nå bortom dessa specifikationer krävs det nog ännu kraftfullare hårdvara.
 

Responsiv va-skärm

Responstid är också en anledning till att välja en gamingskärm framför en tv-apparat, och även här levererar Aorus skärm responsiva 1 ms. Jämförelsevis brukar en del “vanliga” tv-apparater hamna runt 10 ms-strecket, eller snäppet under, trots “game mode”-inställningar. FV43U är därför särskilt fördelaktigt i flerspelartitlar som Fortnite och Call of Duty, där snabba reflexer (och skärmens förmåga att replikera dessa snabbt) är a och o.

Bild-i-bild
Multitasking på hög nivå. Bilden i vänstra hörnet kommer från vår Playstation 5.

Panelen är av typen va, som är ett mellanting av de två andra standarderna för bildskärmar (ips och tn). Därmed visar den också starka färger, om än inte lika skarpa. Va är också känt för att ha sämre respons, men ärligt talat är det inget vi märkt av under våra många och långa pass med Aorus gamingmonitor. Och då har vi verkligen använt skärmen för alla våra gamningbehov under en längre period.

Det finns dock tillfällen när vi märkt av den ökända blureffekten som kan uppkomma vid snabba vändningar, men då har vi framkallat det själva helt medvetet. Såvida du inte är en tävlingsspelare i högsta ligan bör FV43U täcka alla dina behov vad gäller respons och bilduppdatering. Speciellt jämfört med den sedvanliga tv-apparatens.

Utmärkt alternativ till tv:n

Andra fördelar med just va-skärmar är själva kontrasten, något vi märker av i så gott som alla titlar vi testar med skärmen. Svärtan är helt enkelt mer påtaglig, särskilt när vi medvetet letar efter mörka vrår i Spider-man: Miles Morales. I undersökningssyfte förstås. Spelet visar sig också vara ett bra testspel för skärmens färgåtergivning, då utomhusmiljöerna varierar så pass mycket.

Kryss
En välkommen funktion: Ett grönt "extrasikte" som gör det enklare att pricka fiender i exempelvis Overwatch (här PS4-versionen på en Playstation 5).

Med det sagt får vi riktigt fina resultat, oavsett vilket spel eller vilken plattform vi kopplar in i skärmen. De fall där färgerna känns “off”, exempelvis färgexplosionen No More Heroes 3, är lättfixade med hjälp av de tillgängliga inställningarna. Precis som många andra VA-skärmar är FV43U dessutom anpassad för bredare betraktningsvinklar, något som är relevant sett till skärmens storlek.
 

Värd priset?

Den stora elefanten i rummet är fortfarande själva priset, och därmed frågan huruvida du ska satsa på en dedikerad gamingskärm överhuvudtaget? Särskilt om du ändå inte tänker spela superseriösa e-sportsspel. En “vanlig” tv-skärm i samma storlek går för betydligt lägre summor, och kan dessutom ta emot och visa tv-sändningar. 

M3 rekommenderar
Här kan åsikterna gå isär rejält, men efter långa perioder av spelande på FV43U har vi svårt att gå tillbaka till en regelrätt tv-skärm. Åtminstone i tävlingsinriktade spel som Fortnite och Overwatch. Om du inte behöver tv-funktionerna är alltså Aorus skärm ett riktigt kompetent alternativ, som dessutom är framtidsförsäkrat för många år framöver.
 


Specifikationer

Testad: Augusti 2021
Storlek: 43 tum
Upplösning: 3840 x 2160 bildpunkter
Paneltyp: VA Qled, 144 Hz (120 Hz för spelkonsolerna)  
Ljusstyrka: 750 cd/m² (TYP), 1000 cd/m² (PEAK)
Kontrast: 4000:1
Färgdjup: 10 bitar (8+FRC)
Färgrymd: 150% sRGB, 97% DCI-P3, 99% Adobe RGB
HDR: Vesa Display HDR 1000
Bildingångar: 1st displayport 1.4 (DSC), 2st hdmi 2.1
Responstid: 1ms (MPRT)
Övrigt: Två benställ (ej justerbara), usb 3.0-hub (2 portar), usb-c, hörlursport, inbyggda högtalare (2x12W)
Storlek: 96,7 x 21,1 x 63,8 cm
Vikt inkl stativ: 10 kg
Pris12 303 kronor hos Proshop

Betyg: 4 av 5