I många år har nederländska Athom stått för ett av de mest mångsidiga smarta hemmet-styrsystemen med sin hubb Homey. Förutom ett väl utbyggt stöd för olika trådlösa protokoll som låter dina smarta prylar "prata" med varandra erbjuder man också kraftfulla verktyg för hemautomatisering.

I dag gör företaget för tredje gången en större lansering, kanske den största hittills. Homey, som alltså tidigare utgjorts av en fysisk enhet du placerar i hemmet och sedan konfigurerar via dator eller mobil, flyttar upp i molnet och kräver inte längre någon basenhet. Funktionaliteten hamnar i stället i Homeys app, som blir kostnadsfri men då begränsad till att kontrollera fem enheter.

Test: Här är bästa hubben till ditt smarta hem

För dig som har fler uppkopplade prylar hemma finns då Homey Premium, ett abonnemang för 3 euro, lite mer än 30 kronor i månaden. I detta utförande fungerar Homey med flera välkända ekosystem som Google Assistent, Philips Hue och Sonos, men du som vill lägga till enheter med protokoll som bluetooth, Zigbee, Z-wave behöver köpa en Homey Bridge för 70 euro, eller drygt 700 kronor. 

Större valfrihet

Kort och gott kan man säga att Athom gör erbjudandet mer flexibelt. I stället för att köpa en dyr basenhet till engångspris kan du "hyra" upplägget för en månadskostnad om du så vill, och kombinera det med en i sammanhanget mycket billigare Homey Bridge.

Homey
Så här ser det nya Homey-erbjudandet ut.

Den som inte tycker om detta alternativ kan i stället slå till på den befintliga basenheten Homey Pro, som i dagsläget kostar runt 4 000 kronor och kommer att fortsätta säljas parallellt med det nya erbjudandet. Homey Pro stödjer samtliga protokoll och mjukvarufunktioner och kräver inget abonnemang.

Homey är i dagsläget en av de lösningar som stödjer absolut flest uppkopplade prylar. Enligt företaget ska systemet fungera med över 50 000 olika smarta hem-produkter från fler än 1 000 tillverkare.

Precis som alla andra aktörer i det smarta hemmet vill Athom gärna uttala sig om vikten av integritet och ärlighet gentemot användarna. Särskilt när bearbetningen går över från att ske lokalt till en molntjänst är det naturligt att en del användare kan bli skeptiska.

– Integritet är vårt åtagande gentemot alla kunder. Ditt hem är det mest personliga utrymme som finns och vi är medvetna om att du är väldigt mån om att ingen spionerar på dig. Vi använder heller ingen personlig data för att skapa en unik profil om dig, eller för riktade annonser, säger Athoms kommersiella chef Stefan Witkamp.

Nya Homey-appen ska börja betatestas omedelbart. Intresserade medlemmar kan skriva upp sig på Athoms hemsida, där även den nya Homey Bridge nu börjat säljas.