Testad produkt: Segway Ninebot Air T15E
Pris: Kostar 5 299 kronor hos Robotexperten
Visst är det härligt med en elspark med kraftfull motor som klarar de där jobbiga backarna och som har ett batteripack som tar dig 4-5 mil på en laddning. Men i ärlighetens namn – är inte det overkill? Och vore det inte smidigt att kunna bära med sig en ihopfälld elspark på bussen, tåget eller upp för trapporna till studentlägenheten utan att få träningsvärk dagen efter? När vi fick nys om Segways nya slimmade Ninebot Air T15E blev vi genast eld och lågor och tog in en maskin för test.
Omdöme
Positivt
- Smart konstruktion
- Lätt
- Bra app med smarta och roliga funktioner
Negativt
- Orkar inte ens svagt uppförslut
- Komforten
- Ljussvag display i styret
Futuristisk design
Det första som slår dig när du ser den här elsparkcykeln är designen. Det är en riktigt futuristisk skapelse som verkligen skiljer sig från mängden. Ihopfälld är Ninebot Air T15E extremt slimmad. Första tanken är att här har nog design gått före funktion, men när du fäller ut skapelsen, vrider upp handtagen och ställer dig på maskinen kommer du att inse att det faktiskt är en trevlig och bekväm elspark. I alla fall så länge du står stilla.

Du startar maskinen genom ett snabbt tryck på kåpan över bakhjulet. Det är också här du slår på/av lyset och växlar körläge. Men för att komma åt inställningar och anpassa maskinen, eller bara aktivera den så att du kan börja använda den, krävs att du tankar hem en app och parar Ninebot Air T15E med mobilen över bluetooth. Det går väldigt snabbt och smidigt. Men du slipper ändå inte det otroligt högljudda pipet när du startar elsparken, ett ljud vi först trodde var ett stöldskydd när vi slog på den utan att ha parat ihop den med appen.
Den avlånga led-slingan i fronten styr du i appen. Här kan du välja färg och olika pulserande effekter. Snyggt! Appen har även ett läge som visar hastighet, räckvidd med mera. Information som du annars ser i displayen på styret. Den här displayen syns dåligt i dagsljus så visst hade det varit bekvämt att använda mobilen som skärm. Men då bör du vara väldigt kreativ för att få till ett passande fäste som inte ställer till det när du ska fälla ihop maskinen.

Stötig tur på solida hjul
Hjulen är solida slanglösa gummihjul alltmedan Ninebot saknar mekanisk fjädring. Du får med andra ord vara inställd på en stötig tur när du ger dig iväg med maskinen. Här finns ett standardläge och ett sportläge att välja, förutom gångläget. Och nej, sportläget är inget trimmat turboläge som gör att du kör olagligt, det är det enda läget du i praktiken kommer att vilja använda med maskinen, och det låter dig glida fram (nåja, om vi snackar perfekt asfalt) i omkring 20 km/h.
Men – vid minsta uppförslut märks det att motorn är riktigt klen. På vägar där vi normalt sett knappt märker av fartminskning med en standardelspark som t ex Xiaomi Mi 1S kämpar Segways maskin med att inte stanna. Ett pris du får betala för det lilla formatet helt enkelt.

Ett annat pris är räckvidden. I sportläget kommer Ninebot Air T15E omkring sju kilometer, och om du klarar dig på lägre hastighet (och inte väger för mycket) kan du klämma ut strax över en mil på batteriet i elsparken. Det tycker vi är helt okej, det här är ändå inte en maskin du vill åka längre sträckor med. Och den är lätt att ta med in och ladda när du behöver. Framför allt kommer du att uppskatta möjligheten att dra den ihopfälld som en kabinväska.

Dockningsstation
En annan smart detalj är att frigolitskyddet i kartongen även kan agera stående dockningsstation. Många missar säkert detta och slänger snabbt kartongen, vilket är synd. Den här lösningen är bra då du kommer att vilja förvara elsparken stående ihopfälld när du inte använder den, och det kan bli knöligt då hjulet inte låses och maskinen ramlar lätt omkull. Vi hade gärna sett ett enkelt lås för hjulet, men i övrigt ska designteamet bakom Ninebot Air T15E ha en stor eloge för designen.
Specifikationer Segway Ninebot Air T15E
Tillverkare: Segway
Testad: September 2021
Motor: 250 W
Bromsar: Friktionsbroms
Räckvidd: Upp till 12 km
Stötdämpare: Nej
Laddtid: 4 h
Maxhastighet: 20 km/h (strypt)
Vikt: 10,5 kg
Maxlast: 100 kg
Pris: Kostar 5 299 kronor hos Robotexperten
