Fler tester av tv-apparater: Bästa tv på 55 tumBästa tv på 65-tumBästa 4k-tv (flera storlekar)

I år har mini-led tagit över som den mest intressanta tv-tekniken vid sidan av oled. Flera tillverkare lanserar modeller med tekniken och ytterligare andra är på gång. Det ser helt enkelt ut att bli det nya premium-segmentet för lcd-baserade tv-apparater.

Testade mini-led-tv

Mini-led kombinerar en traditionell platt lcd-tv med en ny typ av bakbelysning. Ett problem med lcd-teknik är hur den hanterar ljus. Du har en ljuskälla bakom en film av flytande kristall (lcd=liquid crystal display), som med elektronisk styrning släpper igenom eller blockerar ljus i små hål. Där det släpps igenom får du en lysande pixel.

Läs mer: Så funkar tv-teknikerna mini-led och mikro-led

Men lcd-lagret kan inte blockera ljus till hundra procent, vilket gör att en del av bakbelysningen alltid kommer igenom, och gör att svarta toner i en film eller datorbild aldrig blir helt svart, utan som bäst mörkgrå. I moderna bra lcd-paneler har det blivit bättre, men hundraprocentigt blir det inte.
 

Zonad bakbelysning, fast bättre

Det gör att dels hela skärmen bara blir nästan svart, och det blir dessutom en halo-effekt runt en upplyst pixel, så kallad blooming. I bra lcd-tv har tillverkarna på senare tid försökt lösa det med fald (full array local dimming), vilket innebär att bakbelysningen är indelad i zoner. Är det bara en del av skärmen som har ljusa pixlar kan den då släcka ner ljuset i resten och göra de zonerna helt svarta.

Det är dock inte en perfekt lösning, eftersom fald-zonerna inte går att göra hur små som helst. Även i de bästa tv-apparaterna med fald-lösning gick det aldrig att få så begränsad dimning att du inte fick block i bilden som var gråa medan andra var svarta, med tydliga avgränsningar mellan.

Allt du behöver veta om olika tekniker för att välja rätt tv

Nya tekniken mini-led är helt enkelt en kraftfullt förbättrad fald, med nya extra små och extra ljusstarka dioder som kan packas tätt och delas in in mycket mindre dimningszoner. Du kan få hundratals eller tusentals zoner, beroende på hur du bygger panelen och hur stor den är. Då kan det bli så tätt att du inte märker av gränserna mellan dem i de flesta situationer. Speciellt inte om du tittar på tv eller strömmar en film.

Video: Så väljer du rätt tv


Fördelar mot oled

Men varför inte bara köpa en oled-tv istället? Med en oled-skärm får du inte det problemet, då varje pixel istället är sin egna lilla mikro-ljuskälla. Här blir det total kontrast, både i hela skärmen och med intilliggande pixlar. Men oled är inte heller perfekt. För det första är det mycket lättare att göra en lcd-tv med led-belysning ljusstark.

Kalibrera din tv – så här får du till den bästa bilden

Hög ljusstyrka är viktigt om du ska spela upp film i hdr-format, eller om du har din tv i ett rum med mycket infallande dagsljus. Då kan en oled ibland underprestera. Det finns också andra nackdelar med oled, som risk för pixelinbränning. Det innebär att om du har en statisk bild på länge så kan den lämna en sorts skugga efter sig när bilden sedan ändras. Nyare och bättre oled-skärmar har metoder inbyggda för att undvika det, men risken går inte att helt eliminera.

Slutligen är det fortfarande en dyrare teknik. Här har vi testat både 4k- och ett par 8k-tv med lcd-skärm och mini-led. 4k-modellerna är klart billigare än de bästa 4k-oled-modellerna i samma storlek, och 8k-modellerna kostar bara lite mer än en bra 4k-oled, medan en 8k-oled är astronomiskt dyr.
 

Hittills få modeller

Än så länge är mini-led i startblocken, och alla tillverkare har inte gjort sina modeller tillgängliga i Sverige, och det är även svåra att få tag på och låna in till test. Därför har vi här inte gjort ett jättetest med fem, sex tillverkare, utan vi har valt ut fyra extra intressanta modeller och ställer dem mot varandra två och två.

För det första handlar det om två bra 4k-tv. Det här är det som de allra flesta kommer att spana efter i butikerna, och med mini-led bakom blir dessa prisvärda tv en het konkurrent till oled-tv av billigare sort. Intressant är också att det är en lite dyrare modell för drygt 20 000 kronor och en extra prispressad för runt 15 000 kronor. Lyckas en billigare mini-led lika bra med tekniken, eller tappar den något i kvalitet? Och hur står de sig mot oled-tv i de två prisklasserna?

För det andra testat två 8k-modeller. Här korar vi helt enkelt marknadens just nu bästa mini-led. Det finns i skrivande stund bara just dessa två kandidater tillgängliga, även om ett par andra utmanare är på väg. De är större, från 65 tum och uppåt, och har riktiga premium-priser, i samma klass som en lika stor 4k-oled i toppskiktet. Faktum är att de kostar på kronan exakt lika mycket. Så där blir det lätt att utse en mini-led-kung.

Men frågan där är givetvis inte bara hur bra de matchar en oled, även om det är en faktor. Fördelen med extra ljusstyrka håller också på att försvinna, för i toppskiktet av nya oled-tv hittar vi numera modeller som är ljusstarkare än någonsin förr. Frågan blir också om 8k är en investering värd pengarna. Det är inte uppenbart. Det är mycket extra kostnad för flera pixlar, och beroende på hur du använder din tv kan det vara upplösning du inte märker av.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi kontaktade de tillverkare som hade mini-led i sortimentet eller officiellt meddelat att de har mini-led på gång, och bad dem om förslag på lämpliga tv att testa. Vi valde sedan ut tre aktuella modeller samt kompletterade med ett tidigare test av Samsungs toppmodell QN900A.

Tv-apparaterna testades en och en, fabriksny eller efter full återställning och systemuppdatering, i hemmamiljö i ett vardagsrum med blandad belysning vid olika tider på dagen. Bildkvalitet bedömdes med färdiga bildprofiler och med ai-stödd automatik på i den mån tv-apparaterna stödjer det. Strömmade testfilmer från Youtube, Prime Video och Netflix användes, samt spel, musik och video från en bärbar dator med hdmi 2.1 och spel från en Nintendo Switch.


LG QNED99 – 8k-tv med snygg bild och lysande kontrast

Vi testar LG:s bästa lcd-tv, med ips-teknik, 8k-upplösinng och mini-led.

LG QNED99

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med rätt bildkälla kan QNED99 se helt magisk ut, men ligger lite efter bästa konkurrenter i uppskalning och bildbehandling. LG får pluspoäng för ljud som är bra nog att många kan klara sig utan soundbar. Den hanterar täta bakbelysningen bra men ingen gör det felfritt, inte heller LG.

Positivt

 • Lysande kontrast med välbalanserad mini-led.
 • Bättre ljud än väntat.
 • Nya, smartare Web OS.

Negativt

 • Enstaka missar i bildbehandling.
 • Inget vrr-stöd.
 • Måttlig vinst med 8k.
Testad: September 2021
Upplösning: 8k uhd, 4320p
Lokal dimning: Mini-led
Rek pris: 47 990 kronor på Elgiganten (65 tum) | 62 990 kronor på Elgiganten (75 tum) | 89 990 kronor på Elgiganten (86 tum)

 Läs hela testet av LG QNED99 


Samsung Neo Qled QN900A: Storslagen tv med 8k och mini-led

Samsung gör här sitt hittills mest ambitiösa försök att etablera 8k-tv i premium-klass.

Samsung Neo Qled QN900A
Betyg 4 av 5

Omdöme

Nya bildprocessorn utnyttjar upplösningen bättre än tidigare, men det är svårt att hävda att användare har så mycket att vinna på 8k, i alla fall i 65-tumsformat. Mini-led är dock ett bra lyft för kontrasten, om än inte hundraprocentigt. Det är en väldigt bra tv, med färg i toppklass, smart automatik och väldigt läcker design. Men priset, ett stort påslag för en inte lika stor kvalitetshöjning, tar alltjämt emot.

Positivt

 • Snyggast tv:n någonsin?
 • Ljusstark, färgstark och skarp.
 • Fullt hdmi 2.1-stöd och snabb wifi.
 • Smart system med många bra funktioner.

Negativt

 • Inget Dolby Vision.
 • Mini-led ingen mirakellösning.
 • Begränsade inställningsmöjligheter.
 • Priset gör att 8k fortfarande avskräcker.
Testad: Augusti 2021
Storlek: 65, 75, 85 tum
Upplösning: 8k uhd, 4320p
Lokal dimning: Mini-led
Rek pris: Från 47 990 kronor på Prisjakt (65 tum) | Kostar 64 990 kronor hos Hifi Klubben (75 tum) | Kostar 99 990 kronor på Netonnet (86 tum)

 Läs hela testet av Samsung QN900A 


Samsung QN95A: Mini-led tar Qled till nya nivåer

Årets bästa 4k-modell från tillverkaren imponerar på många sätt och utmanar oled mer än någonsin.

Samsung QN95A
Betyg 5 av 5

Omdöme

Mini-led gör mycket för att lyfta Samsungs Qled-tv till oled-nivå i många situationer. Snygga Samsung QN95A är nästan lika bra på allt som dyra 8k-toppmodellen QN900A, men betydligt humanare i pris. Det blir en självklar rekommendation. Brist på manuell detaljkontroll och Samsungs nobb av Dolby Vision är ett litet minus, men för de allra flesta är det här en fantastisk tv.

Positivt

 • Ljusstark och dynamisk bild.
 • Utmärkt uppskalning.
 • Snygg, slimmad design.

Negativt

 • Inget Dolby Vision.
 • Mini-led behöver finjusteras.
 • Begränsade ljudinställningar.
Testad: Augusti 2021
Storlek: 55, 65, 75, 85 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Lokal dimning: Mini-led
Rek pris: 21 990 kr (55 tum), 29 990 kr (65 tum) | 39 990 kr (75 tum) | 59 990 kr (85 tum)

 Läs hela testet av Samsung QN95A 


TCL C825: Prispressad mini-led med extra bra ljud

Det är två saker som ofta utmärker sig när vi testar tv från TCL: mycket ljud och konkurrenskraftigt pris. Så blir det också med denna på flera sätt spektakulära tv.

TCL C825
Betyg 4 av 5

Omdöme

Hur bra blir mini-led i en lite billigare 4k-tv? Inte så dumt, visar det sig. TCL C825 har inte riktigt spetskvaliteterna i bildbehandling, men en bra panel i grunden. Med mini-led bakom lyfter bilden, om än med ett par av teknikens tillkortakommanden extra tydliga. TCL vinner också på mäktigt ljud från en inbyggd soundbar av hög klass.

Positivt

 • Både mini-led och qled till bra pris.
 • Högklassigt och kraftfullt ljud.
 • Fullt hdr-stöd.

Negativt

 • Tjock konstruktion.
 • Inte premiumklass på bildbehandling.
 • Färre zoner och långsammare lokal dimning.
Testad: September 2021
Storlek: 55, 65 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Lokal dimning: Mini-led
Pris: 13 990 kronor på Webhallen (55 tum) | 14 990 kronor på Webhallen (65 tum)

 Läs hela testet av TCL C825