Utredningen om framtiden för den kontroversiella privatkopieringsersättningen pågår fortfarande. Men Copyswede verkar inte ligga på latsidan för det – enligt branschkällor till dator- och hårdvarusajten Sweclockers förhandlar man just nu om möjligheten att införa så kallad "kassettskatt" på smartklockor.

Exakt hur ett sådant införande skulle gå till är för närvarande oklart. Dagens privatkopieringsersättning baseras på produktkategori och lagringsutrymme. Även om smartklockor och aktivitetsarmband kan användas för att lagra exempelvis musik så brukar det inte vara i speciellt generösa mängder.

Stort test: Här är de bästa smartklockorna du kan köpa just nu

Till Ny Teknik säger Copyswedes vd Mattias Åkerlind varken bu eller bä.

– Smarta klockor ingår inte i det nuvarande avtalet, men vi har alltid möjlighet att ta upp det till förhandling med branschen.

Mattias Åkerlind medger dock att smartklockorna finns i organisationens "blickfång".

– Tittar man på smarta klockor har det dykt upp modeller med inbyggda musikspelare där det går att flytta över låtar, spellistor och poddar för att kunna lyssna från klockan när man är ute och springer till exempel.

Den av regeringen beställda utredningen, kallad "En modernare och mer effektiv ersättning till upphovsmän vid privatkopiering", ska presenteras senast den 21 februari nästa år. Då får vi veta mer om hur framtidens ersättningsmodell kan komma att utformas.

Privatkopiering ska inte förväxlas med piratkopiering, som går ut på att olovligen ta kopior på upphovsrättsskyddat material.