Testad produkt: Samsung Galaxy Watch 4 Classic
Pris: Cirka 2 513 kronor hos ComputerSalg

Galaxy Watch-klockorna från Samsung har länge varit en av våra favoriter bland smarta klockor, och har korats till bästa klocka för Android-ägare flera år i rad. Inte alltid bästa köpet, då den ligger högt i pris, men alltid riktigt bra. Nu är generation fyra här, och med den kommer många stora förändringar på en och samma gång.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den har stilen, komforten, prestandan och funktionerna vi förväntar oss, men nya Galaxy Watch bekymrar också på ett par punkter. Övergången till Wear OS verkar behöva finslipas, och batteritiden är inte längre en fördel mot andra Google-klockor eller Apple Watch. Är det fortfarande en mycket bra smartklocka? Absolut. Bara inte så unikt bra som tidigare generationer.

Positivt

  • Elegant design och hög byggkvalitet
  • Många smarta hälsosensorer och funktioner
  • Bra för kommunikation och media
  • Övertygande snabb

Negativt

  • Inte samma fantastiska navigering som förr
  • Apputbudet behöver växa
  • Måttlig batteritid
  • Galaxy-mobil krävs för vissa funktioner

Galaxy Watch 4 kommer i flera olika modeller. Både två huvuddesigner, den avskalade och sportiga som bara heter Galaxy Watch 4, och den mer klassiskt utformade Galaxy Watch 4 Classic. Bägge finns dessutom att få med lte inbyggt och esim-stöd.

Skillnaden på ”vanliga” klockan och Classic, förutom lite olika stil och materialval, är att Classic har den roterande boettring som Galaxy Watch har blivit berömd för. Det får du klara dig utan i standardmodellen. Classic har också boett i rostfritt stål istället för aluminium och är snäppet större. Bägge modellerna finns dessutom i två olika storlekar.

Den vi fått in för test är den största av dem alla, Galaxy Watch 4 Classic i 46-millimetersutförande. Även den upplever vi som bekvämt kompakt. Det finns betydligt större och klumpigare smartklockor. En viktig orsak till att den upplevs som nätt är att den är tunnare än de flesta, bara 1,1 centimeter, och har ingen extra puck på undersidan för att få plats med sensorer.

En annan orsak är det smidiga och följsamma silikon-armband som medföljer. Det sitter både mjukt och stadigt på samma gång. Konstruktionen på armbandet gör att det sticker ut lite extra på sidorna. Det ser osnyggt ut om du har små handleder, men påverkar inte den höga komforten.

Samsung Galaxy Watch 4 Classic
Samsung Galaxy Watch 4 Classic finns i två stilar. Den ena mindre färgglad än den andra. Det går dock att få tag på alternativa armband med mer karaktär.

Från Tizen till Wear OS i Tizen-stil

Den största nyheten, förutom att Samsung givetvis uppgraderar diverse hårdvara och trimmar och introducerar nya funktioner, är att gamla operativsystemet Tizen pensioneras och Googles Wear OS tar över. Det betyder dock inte att en gammal Galaxy Watch-användare behöver känna sig helt vilse.

Det här är första klockorna vi ser med nya Wear OS 3.0, och Samsung har jobbat tillsammans med Google för att kunna lägga på ett eget gränssnittskal kallat One UI Watch 3, något som inte gått i tidigare versioner av systemet. Så mycket av navigeringen, det grafiska formspråket och upplägget är likt tidigare Tizen-baserade klockor.

En del saker saknar vi dock, som den snygga radiella app-menyn, extra intuitiv just med roterande boettringen. Nu får vi en skärm full med ibland svårtydda ikoner som man kan scrolla upp och ned i lika väl med ett finger som med ringen.

Klockan är också mindre kompatibel med omvärlden än tidigare. Möjligheten att ansluta till en Iphone, som tidigare var begränsad, är nu helt borttagen, och inte heller alla Android-användare får det lätt. Ett par av de mest avancerade hälsofunktionerna, blodtrycksmätning och ekg, måste du ha en Samsung-mobil för att komma åt, eftersom en extra app i mobilen som bara finns i Samsungs egna appbutik behövs för att köra dem.

Samsung Galaxy Watch 4 Classic Wear OS
Nya startmenyn för appar.

Hög klass på instrumenten

Med en sådan funkar de två, liksom de flesta andra aktivitets- och hälsospårningsfunktioner i klockan, alldeles utmärkt. Gps-en är snabb och väl godkänt korrekt, steg och altitudmätning träffar rätt, och appen Samsung Health i klockan och mobilen loggar och presenterar data snyggt. Väl inne i träningsläge är systemet dock lite stelt, och det är omständligt att växla till annat, om du till exempel vill byta spår i en musikspelare eller läsa ett meddelande.

Vi blir inte heller kloka på hur klockans automatiska detektering av träning fungerar. Den går igång i de märkligaste situationer, när vi sträcker oss efter en hög hylla i snabbköpet, när vi klappar en katt, och när vi diskar tror den att vi tar en promenad. När vi tar en promenad detekterar den ingenting alls. Andra aktiviteter som motionslöpning verkar den ha bättre koll på, och annan typ av träning hade vi inte tillfälle att testa om den känner igen.

Förutom en ljusstark och knivskarp amoled-skärm med pek samt roterande ringen har klockan två knappar på sidorna, en hemknapp och en tillbaka-knapp. Hemknappen kan programmeras att ge dig extra funktioner vid dubbel- och långtryck. Backknappen öppnar Samsung Pay vid långtryck.

Ekg
Ekg-mätning på gång.

Fler val för betalning

Nu när Galaxy Watch kör Wear OS går det också att köra Google Pay i klockan och du kan välja vilken av de två lösningarna nfc-chippet kopplas till. Däremot verkar vi inte få upp Google Pay med långtryck på knappen. Det får vi starta manuellt. Vi föredrar dessutom Samsung Pay om vi kan få tillgång till det. Google Pay är en gränssnittsmässigt inte lika smidig klock-app. Och bägge har ju bra stöd i svenska banker.

Funktionsutbudet för informations- och meddelandehantering är gediget. Vi får snabb tillgång till notifikationer, och kan smidigt svara på sms, mejl och annat med både röstdiktering (än så länge bara på engelska), handskriftsigenkänning (sakta framstavat bokstav för bokstav) och med ett litet men faktiskt med lite tålamod fungerande skärmtangentbord. Enklast är dock att välja ett av en lång lista snabbsvar.

En av orsakerna att Samsung går över till Wear OS ska vara att få tillgång till Googles större app-bibliotek. Samsungs egna har inte varit dåligt, men de ser tydligen större möjligheter att snabbt få in nya bra appar i Googles ramverk. Här är vi hittills inte så imponerade. I Google Play-butiken i klockan hittar vi bara ett hundratal appar, av varierad nytta och kvalitet. Ungefär vad vi är vana vid från Tizens appbutik.

Appar
Samsung Health-appen finns för alla moderna Android-mobiler, men Helath Monitor som behövs för ekg och blodtryck är exklusiv för Galaxy-mobiler.

Oklarheter att reda ut

Om det beror på att Wear OS 3.0 inte är helt bakåtkompatibelt för befintliga Wear-appar eller om vad en Galaxy-klocka kan köra är ytterligare begränsat får framtiden utvisa. Det vi kan se är att om vi via Google Play-butiken i mobilen försöker installera appar som koppas till Wear OS-klocka så kräver många av dem att klockan ska vara installerad med Googles Wear-app i mobilen. Galaxy Watch 4-klockorna använder istället en egen app från Samsung för anslutning och administration.

De appar som vi dock kan installera, liksom alla som är förinstallerade, både Samsungs och Google, flyter dock på snabbt och rappt. Den nya processorn Exynos W920 gör ett utmärkt jobb och är snabb nog för att ingenting vi gör på klockan upplevs som segt.

Bästa och viktigaste appen i butiken just nu är Spotify, som efter att synkats till ett Spotify Premium-konto i mobilen både kan strömma direkt över wifi, kontrollera telefonens app med Bluetooth, och ladda hem musik och poddar som kan köras offline. Det finns också en separat musikspelarapp som kan spela upp ljudfiler om du synkar över dem från mobilen.

Baksida
Fullt med smarta sensorer, trots kompakt deign. Kanske kunde den fått vara lite tjockare, om det inneburit större batteri?

Nu som andra klockor

En sista besvikelse är batteritiden. Från att en gång i tiden ha varit alldeles lysande på några av de första Galaxy Watch-generationerna har livslängden får kompromissas ner allt eftersom funktioner och prestanda trimmats upp. I Galaxy Watch 3 fick vi ut två till tre dagars normalanvändning. Nu är vi nere på precis under två dagar. Eller en dag när vi slår på alltid på-läge på skärmen. Urtavlorna för det kunde gjorts mer minimalistiska och gett några timmar extra tid.

Nya Galaxy Watch ger ett blandat intryck. Funktionsrikedomen är som alltid imponerande och på gränsen till överväldigande. Design, komfort, prestanda och byggkvalitet är i topp, och givetvis är allt stryktåligt och vattentätt. Kvaliteten på enskilda funktioner går inte heller att förneka. Det är i hur det hela hänger samman som det brister lite.

Det känns som om Samsung haft tidspress på sig att få ut klockan i tid och inte hunnit finslipa på designen av gränssnittet, och det finns också enstaka funktioner som verkar behöva kalibreras. Med lite tid och ett par systemuppdateringar kan nästan allt det lösas, men helhetsintrycket i skrivande stund gör att vi inte kan sätta en tveklös rekommendationsstämpel på den.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Galaxy Watch 4 Classic 46 mm
Testad: September 2021
Tillverkare: Samsung
Processor: Exynos W920
Minne: 1,5 GB ram
Lagring: 16 GB lagring
Bildskärm: 1,4 tum rund amoled, 450x450 bildpunkter
Kontroll: 2 knappar, roterande boett, pekskärm
Kommunikation: Bluetooth, wifi, 4g esim (tillval), gnss, nfc
Operativsystem: Android Wear OS med One UI Watch 3
Mått, boett: 45,5 x 45,5 x 11 mm.
Vikt, inkl armband: 80 gram.
Systemkrav: Smartphone med Android. Samsung Galaxy-telefon för full funktionalitet.
Batteritid: 1-2 dagar
Övrigt: Vattentät (5 ATM), mikrofon, högtalare, ekg och blodtrycksmätare
Rek. pris: 3 990 kronor
Pris: Cirka 2 513 kronor hos ComputerSalg

Betyg: 4 av 5