Testad produkt: Nothing Ear 1
Pris: 1 190 kronor hos Webhallen

Det finns väl ingen av er som undgått det nästintill överdrivna intresset för true wireless-hörlurarna Nothing Ear 1? Jaså, det finns en och annan som missat detta? Nåväl, Oneplus-grundaren Carl Peis har i vilket fall som helst startat upp ett nytt företag, Nothing, som efter flera månaders hajp nu lanserar sin första produkt: de trådlösa hörlurarna Ear 1.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Hypade till max och visst är designen läcker! Ear 1 är ett par prisvärda och komfortabla true wireless-hörlurar som presterar bra – men långt ifrån bäst – gällande ljud och funktionalitet. En effektivare brusreducering och Ear 1 hade rott hem ”M3 rekommenderar”-loggan. 

Positivt

  • Cool design
  • Smidigt format, bra passform
  • IPX4-klassade
  • Bra samtalsljud i båda riktningar

Negativt

  • Touchkontrollerna kräver en viss inlärningsperiod
  • Begränsade anpassningsmöjligheter gällande ljud och funktioner
  • Brusreduceringen imponerar inte
Ett par brusreducerande helt trådlösa in ear-hörlurar som egentligen inte förtjänar mer uppmärksamhet än andra modeller i segmentet, men som alltså ändå lyckats sticka ut och skapa en hajp – och allt tack vare hörlurarnas unika design.
Nothing ear 1

Riktigt cool design

Och visst drar de blickarna till sig. De transparenta stjälkarna blottar all inbyggd teknik och det är onekligen svårt att inte imponeras detaljarbetet som måste ha krävts för att få till designen.

Hörlurarna kommer tillsammans med ett etui för laddning och förvaring, även det delvis transparent, med en knapp på utsidan för att ansluta enheten till nya enheter och en usb c-kontakt för laddning. Till formatet smidigt och som utan problem ryms i framfickan och kan laddas trådlöst. Lyssningstiden ligger på totalt runt 34 timmar (med den aktiva brusreduceringen av, 25 timmar med densamma aktiverad).

Nothing ear 1

Tre par silikonproppar i olika storlekar medföljer och vi har inget att anmärka på när det gäller passform eller komfort. De har en relativt låg vikt (4,7 gram) och väl på plats i örat sitter de bergfast även vid kraftiga rörelser.

Viss inlärningsperiod

Volymen justeras genom en med fingret svepande rörelse uppåt eller nedåt på skaftet. Resterande uppspelnings- och samtalfunktioner (inklusive aktivering av brusreducering alternativt genomlyssningsläget) styrs genom olika antal tryck mot den rörelsekänsliga ytan. Funktionerna kan till viss del även anpassas i den tillhörande appen. Det krävs en viss inlärningsperiod innan det flyter på naturligt, men när det väl sitter fungerar det klockrent.

Nothing ear 1

I appen finns även möjligheten att justera den aktiva brusreduceringen (två alternativ, lätt eller maximalt) liksom anpassa ljudet med fyra olika förinställda lägen – balanserad, mer diskant, mer bas samt röstoptimerad.

Bestyckningen består av dynamiska 11,6 millimeters-element och sett till prislappen presterar Ear 1 ljudmässigt bra – framför allt i lägena ”Balanced” och ”More Bass”. Väljer vi läget med förstärkt diskant blir ljudet alldeles för vasst och skarpt i den övre delen av frekvensomfånget.

Bra, men långt ifrån bäst

Ljudbilden är genomgående detaljerad och närvarokänslan finns där, men samtidigt betyder ”bra” inte att det går jämställa Ear 1 med riktigt välljudande (och betydligt dyrare) modeller som exempelvis Bowers & Wilkins PI7 eller Sennheiser Momentum 2 – de spelar i en helt annan liga.

Detsamma gäller brusreduceringen. Det finns betydligt bättre (liksom sämre) modeller på marknaden, och även om en hel del oönskat brus elimineras försvinner det inte helt. Vi placerar Ear 1 någonstans strax i mitten på skalan av modeller vi testat genom åren, vilket med priset återigen i åtanke är ett bra betyg.

Specifikationer

Produkt: Ear 1
Testad: september 2021
Tillverkare: Nothing
IP-certifiering: IPX4
Batteritid: Upp till 4/24 timmar (ANC på), 6/34 timmar (ANC av)
Anslutning: Bluetooth 5.2
Handsfree-funktion: Ja
Tillhörande app: Ja
Vikt (två hörlurar): 9,6 gram
Vikt laddningsdosa: 56 gram
Pris: 1 190 kronor hos Webhallen

Betyg: 4 av 5