I morgon lanseras Iphone 13 och Apple Watch Series 7. Kort efter kommer Apple förmodligen sluta sälja Iphone 12-familjen förutom som fabriksrenoverade i vissa länder, och gissningsvis även Apple Watch Series 6.

Andra butiker som fortfarande har dessa modeller i lager brukar snart sänka priserna på dem, men hur mycket billigare kan du räkna med att det blir? Prisjämförelsesajten Pricerunner har samlat statistik om saken.

Pricerunner har jämfört de lägsta priserna på samtliga modeller och konfigurationer av en Iphone-familj veckan innan lanseringen av nästa genertion, och en vecka efter. Sajten har även gjort samma sak för Apple Watch, Ipad och Airpods.

Resultaten visar att Apple Watch i genomsnitt blev drygt 10 procent billigare redan efter en vecka, medan de andra tre bara blev 1–3 procent billigare.

För den som är ute efter en betydligt billigare Iphone som ändå är hyfsat ny kan fabriksrenoverat vara en bättre väg. Både Apple och mobiloperatörerna får in en hel del ganska nya telefoner när kunder byter upp sig till senaste modellen, och de flesta säljs igen.