Xiaomi är inte rätt för att hamna i skuggan av Apple. Samma dag som nya Iphone ska lanseras har den kinesiska tillverkaren visat upp ett koncept på ett par minst sagt avancerade ar-glasögon.

Xiaomi Smart Glasses ser i princip ut som ett par vanliga glasögon. Fästena för bågarna är lite bulligare än vanligt bara, och så sitter det en kamera i det vänstra fästet som avslöjar att det är mer än ett par glasögon.

I det högra fästet sitter ett slags projektor med mikro-led-teknik. Den är monokromatisk för att kunna maximera ljusstyrkan så att bilden blir synlig även i starkt dagsljus (upp till två miljoner nits ljusstyrka, säger Xiaomi). Bilden projiceras genom en speciell struktur inbakad i den solida linsen.

Xiaomi Smart Glasses-konceptet
Foto: Xiaomi

Funktionsmässigt ser företaget framför allt tre användningsområden: För viktiga notiser (som varningar från smarta hemprodukter), för inkommande samtal samt för navigation. Glasögonen kan visa en liten enkel karta och instruktioner för hur du ska gå/köra/cykla så att du slipper flytta blicken från vägen.

Idag är glasögonen bara ett koncept och även om det ser ut som att företaget faktiskt har tagit fram prototyper med de olika teknikerna är det okänt om de någonsin kommer släppas som en färdig produkt.