Testad produkt: Sennheiser CX Plus True Wireless
Pris: Cirka 1 090 kronor hos Amazon Sverige

Tidigare i somras testade vi prisvärda Sennheiser CX som tack vare en rad förbättringar jämfört med CX BT400 imponerade stort på oss. Nu lanseras en mer avancerad syskonmodell med aktiv brusreducering: CX Plus True Wireless.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Sett till prissättning samt hur CX Plus presterar gällande uppspelningsljud, aktiv brusreducering och övriga funktioner är det här en av segmentets klarast lysande modeller. Ännu ett par högkvalitativa hörlurar Sennheiser som föräras med ett högt betyg!

Positivt

  • Ljud i världsklass
  • Träffsäkra touchkontroller, bra app
  • Effektiv aktiv brusreducering

Negativt

  • Saknar anpassningsbar/adaptiv brusreducering
  • Kan upplevas som stora och "klumpiga"

Design och konstruktion

CX Plus har samma rektangulära design som CX och CX 400BT, en design som onekligen skiljer ut syskonskaran från flertalet andra trådlösa modeller på marknaden, inklusive Sennheisers egna flaggskeppsmodell Momentum True Wireless 2.

Sennheiser CX Plus True Wireless

En ”bra passform” är givetvis något väldigt individuellt men trots den något klumpiga designen får vi dem att sitta både bekvämt och bergfast i örongångarna. Fyra par silikonproppar i olika storlekar medföljer och vi kan bära hörlurarna länge utan några som helst obehagskänslor. Precis som modellen CX är även CX Plus ipx4-klassade vilken innebär att de tål både regnstänk och svett.

Sennheiser CX Plus True Wireless

Funktioner och användarupplevelse

Det som skiljer CX Plus från CX är den aktiva brusreduceringsfunktionen samt genomlyssningsläget, Transparent Hearing, som innebär att du kan fokusera omgivande ljud när så önskas utan att behöva ta ur öronsnäckorna.

Samtliga uppspelnings- och samtalsfunktioner (inklusive aktiv brusreducering och genomlyssning) styrs genom olika antal tryck mot hörlurarnas touchkontroller. Enkelt, logiskt och både vänster- och höger kontroll kan dessutom individuellt anpassas i appen. Värt att nämna är även att höger och vänster hörlur kan användas individuellt eller som ett par.

Sennheiser CX Plus True Wireless

Med Sennheiser Smart Control-appen går det vidare även att välja mellan tre förinställda ljudprofiler eller anpassa ljudet efter tycke och smak med hjälp av den inbyggda equalizern. Vidare pausar hörlurarna automatiskt ljudet när hörlurarna tas ut och återupptar omedelbart uppspelningen när de sätts in. Bra!

Prestanda och ljudkvalitet

Batteritiden är specificerad till 24 timmar – upp till 8 timmar på en laddning och ytterligare 16 timmar i kombination med laddningsetuiet.

Uppspelningsljudet är en av CX Plus starkaste egenskaper. Den passiva ljudisoleringen är i grunden riktigt bra (förutsatt att du hittat rätt bland silikonpropparna för en optimal passform) och i kombination med de dynamiska 7 millimeters-elementen bjuds vi på en musikupplevelse av högsta klass. 

Sennheiser CX Plus True Wireless

Det akustiska systemet, som för övrigt är utvecklat för Sennheisers premiumhörlurar, förmedlar ett stereoljud med både djup bas, och ett engagerande och närvarande mellanregister som toppas med en detaljrik diskant. Vi ger även samtalsljudet ett högt betyg – för både bäraren samt mottagaren på andra sidan.

Den aktiva brusreduceringen är riktigt kompetent. Vi har under ett par veckors tid haft möjligheten att testa funktionen på både flyg, bussar, tåg samt i bullriga stadsmiljöer och vi upplever den som riktigt effektiv oavsett färdmedel eller omgivning. Den är förvisso varken adaptiv eller ställbar, men sett enbart till det substantiella – att filtrera bort oönskat brus – får CX Plus med berömt godkänt.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: CX Plus True Wireless
Testad: september 2021
Tillverkare: Sennheiser
Färg: Svarta eller vita
IP-certifiering: Ipx4
Anslutning: Bluetooth 5.2
Ljudcodec: SBC, AAC, aptX Standard och aptX Adaptive
Frekvensomfång: 5 – 21 000 Hz
Batteritid: upp till 8 timmar + 16 timmar (laddningsdosa) 
Dedikerad app: ja
Röststyrning: ja, telefonens inbyggda
Medföljande tillbehör: Laddningsfordral (usb-c)
Vikt (två hörlurar): 12 gram
Vikt laddningsdosa: 35 gram
Pris: Cirka 1 090 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 5 av 5