Produkt testad: Xiaomi 11T
Pris: Från 2 990 kronor hos Amazon Sverige (8/128 GB)

I väntan på vårens stora flod av nya mobilsläpp passar vi på att testa Xiaomi 11T. Den släpptes sent i höstas men var till en början svårare att få in för ett test. Vi spanade istället in den dyrare modellen Xiaomi 11T Pro, och imponerades av prispressad kvalitet, snygg skärm och mäktig batteritid. Xiaomi 11T är mer av den varan, men med ett steg mindre i prestanda och ett ännu mer pressat pris.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Xiaomi 11T är ett riktigt kap, för dig som klarar av en mobil med stora mått och som inte behöver absoluta topp-prestanda. Speciellt i sin nya prisklass runt 5 000 kronor. En del detaljer kunde vara bättre, men det är inte mycket vi på allvar saknar som vi hittar i dyrare mobiler, och solid batteritid, snabb laddning och bra Android-uppdateringspolicy är stora plus.

Positivt

  • Utmärkt skärm och bra ljud
  • Bra mellanklassprestanda
  • Lång batteritid och snabb laddning
  • Rätta priset

Negativt

  • Stora mått
  • Saknar enstaka premiumegenskaper
  • Enstaka ojämnheter i kameran
M3 rekommenderar

Designen är den samma som för Pro-modellen, och har du dem sida vid sida är det svårt att skilja dem åt. Det enda som gör skillnad på utsidan är att Xiaomi 11T inte har en Harman Kardon-logga på övre kortsidan, vilket också innebär att den inte har Harman Kardon-ljud på insidan… tror vi? Det är lite oklart på den punkten, liksom vad det bidrar med i Pro-modellen. Det är absolut kvalitet på de högtalare du får här. 11T levererar ren och fyllig stereo med distinkt bas och fina detaljer, med Dolby Atmos-stöd och en riktigt bra equalizer för att trimma ljudbilden.

Detta tillsammans med den stora och utmärkt snygga amoled-skärm som den har gemensam med 11T Pro gör att den blir en utmärkt mediamobil. Du har både full och färgkorrekt dci p3-färgskala, hdr10+, och upp till 1 000 cd/m2 i punktljusstyrka för fin hdr-effekt. Det är inte lika högt som några av de riktiga premium-mobilerna, men mycket bra i sin prisklass.

Med 120 Hz bildfrekvens, som växlas ner automatiskt för att spara batteri, bjuder den på en förstklassig upplevelse i de flesta lägen. Det är lite problem med reflexer i starkt solsken, men annars har vi inget att klaga på. Glaset som täcker skärmytan uppges vara Gorilla Glass Victus. Det är riktigt bra i den här prisklassen. Xiaomi levererar den även med ett extra repskydd framför. Det är lite osnyggt, men säkert ett plus för tåligheten.

Har fått helt rätt pris

Priset för en Xiaomi 11T var vid lansering 5 990 kronor, en tusenlapp lägre än 11 T Pro. Men sedan jul och framåt har den konstant gått att få tag på för ungefär 5 000 kronor, och ofta för så lite som 3 990 kronor i vissa butiker. För det priset är den ett riktigt kap. Du får klara dig utan vissa premiumegenskaper som trådlös laddning och helt vattentät konstruktion, även om den fortfarande är regntålig med ip54-klassning.

Xiaomi 11T skärm
En stor, skarp och stark skärm är en av de bästa sakerna med Xiaomi 11T.

Xiaomi 11T har samma rejäla mått som Pro-modellen, med samma stora 6,8-tumsskärm och relativt breda skärmkanter. Den blanka baksidan i böjt glas av obestämd typ är lätt rundad i kanterna, men det räcker inte för att ge den ett bekvämt grepp med tanke på de stora måtten. Den kan också bli lite svettig att hålla i och glasytan har en tendens att dra till sig fingeravtryck. Det syns mest på den gråsvarta modell vi testar.


De andra två färgvalen är vit och en tonad blå till vagt lila yta. Alla tre färgerna finns i flera svenska butiker. I modellen som säljs i Sverige får du 8 gigabyte ram-minne och 128 gigabyte lagring. Det finns sedan också en med 256 gigabyte lagring, men den är mycket ovanlig i svenska butiker. Det finns ingen plats för micro sd-kort, de dubbla sim-kortplatserna i telefonen är till för just nano-sim och inget annat, så det är det utrymme du får nöja dig med.

Trippelkamera utan zoom

Här sitter också samma kamerauppsättning, en stor 108 megapixels huvudkamera, en åtta megapixels vidvinkel och en samma typ av telemakrokamera som i 11T Pro och en del Xiaomi Mi Note-mobiler, som ger mer närbild utan att du behöver smyga extremt nära ditt motiv. Det är inte riktigt proffsklass på alla kamerornas egenskaper. Sådant som optisk bildstabilisator och givetvis optisk zoom saknas, men med tanke på priset på denna mobil är det en riktigt intressant uppsättning.

Vi får skarpa bilder med bra dynamik från huvudkameran på dagtid, och även vidvinkeln levererar över förväntan, med nästan lika bra dynamik i bilden. På kvällen och i mörka rum får vi en viss dämpning av färgmättnad, men systemet gör ett bra jobb med att lyfta upp ljus med bibehållen skärpa och bara måttligt med extra brus. Det kan vara en poäng att slå på kameralampans ai-läge på kvällen. Då kompenserar den för en del färgbortfall.

Xiaomi 11T kameror
En stor och två mindre kameror.

Det som däremot är ett nerköp jämfört med 11T Pro är hur bra kameran klarar autofokus i knepiga lägen. Det beror troligen på att det här sitter en mer blygsam processor som får kämpa mer med det än topp-prestandan i Mi 11T Pro. Här har Xiaomi valt att stoppa in Mediateks Dimensity 1200-systemkrets. Den håller hög prestandanivå i mellanklass, och konkurrerar utan problem med Qualcomms lite enklare motsvarande kretsar.

Prestandan här räcker bra till det mesta, från tunga Office-appar till flertalet spel, och med snabb lagring och kvicka 120 Hz-skärmen blir vi bara i enstaka fall påminda om att det finns en nivå till i mobil prestanda över detta. En del speltitlar flyter inte på hundraprocentigt och just vissa kamerafunktioner kräver mer tålamod.

Mellanläget räcker

Precis som Xiaomi 11T Pro har 11T justerbart prestandaläge, och du kan växla mellan strömsparande, standardläget balanserat, och prestanda. Här är det dock bara marginell skillnad i prestanda mellan balanserat och prestanda, så vi ser ingen orsak att växla upp och riskera kortare batteritid.

Xiaomi 11T kameraapp
Lite långsammare att fota med, men med samma goda grundkvalitet som 11T Pro.

Med massivt 5 000 milliamperetimmar-batteri är förhoppningarna högt ställda på batteritiden. Den är dock inte så enormt bra som i XIaomi 11T Pro. Det ser ut som om Snapdragon 888 i Pro-modellen både har högre prestandatopp, och strömsnålare hantering vid låg belastning. Men då är vi kräsna, och med videouppspelning på över 22 timmar och upp till ett par dygns sporadisk användning är batteritiden i 11T riktigt bra den också.

Framför allt har du samma riktigt vassa snabbladdning på hela 67 watt med medföljande bjässen till laddare. Med den får du fullt batteri på bara en dryg halvtimme. Då gör det inte så mycket att vi inte får trådlös laddning, tycker vi.

Operativsystemet är fortfarande Android 11. Vi hade kanske hoppats på att 11T hade fått uppgradering till Android 12 vid det här laget, men det ser ut att dröja lite längre in på 2022. När de väl kommer är det dock positivt att hela tre generationer av Android är utlovade, och fyra år av säkerhetsuppdateringar. Du får också två års fabriksgaranti istället för vanliga ett år. Det uppskattas.

Xiaomi 11T färger
Tre färgal.

Specifikationer

Produktnamn: Xiaomi 11T
Testad: Februari 2022
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: MediaTek Dimensity 1200 5G
Processor: 1st Cortex-A78 3 GHz, 3st Cortex-A78 2,6 GHz, 4st Cortex-A55 2 GHz
Grafik: Mali-G77 MC9
Minne: 8 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 6,67 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 108 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 5 megapixel telemakro med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med MIUI 12.5
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig (IP53)
Batteri: 5 000 mAh, ca 22 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 20 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120 Hz), ca 40 tim samtal
Storlek: 16,4 x 7,7 x 0,9-1,1 cm
Vikt: 203 g
Rek. pris: 4 990 kr
Pris: Från 2 990 kronor hos Amazon Sverige (8/128 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 623 848 poäng
Geekbench 5: 862 poäng
Geekbench 5 en kärna: 3 059 poäng
3dmark Wild Life: 4 197 poäng
Lagring, läsning: 1 702 MB/s
Lagring, skrivning: 928,1 MB/s

Betyg: 4 av 5