Pandemin har gjort att offline-turneringar har haft svårt att hållas de senaste åren. I stora drag var League of Legends-världsmästerskapet det enda stora eventet som skedde på plats under 2020, efter att pandemin startade. Detta år har dock fler turneringar kunnat hållas – med eller utan publik – för att utse de bästa lagen mellan olika regioner.

Diskussioner har pågått sedan den största Dota-turneringen, The International, valde att inte hålla sitt event i Sverige på grund av att de utländska deltagarna inte kunde beviljas inresebevis.

Bakslaget väckte frågor om vad som skulle hända med den kommande CS:GO-majorn, som också var planerad i Stockholm. Arrangören PGL satte inte bara krav på att deras spelare skulle få inresetillstånd utan ville dessutom säkra en fullsatt arena.

Efter möte där bland annat Svenska e-sportförbundet pratade med Kultur- och demokratiminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg, kom beskedet att visumen garanterades. Efter informationen om de kommande restriktionslättnaderna, som börjar gälla 29 september, ökade dessutom möjligheten för att ha publik på arenor.

I fredags kom därmed beskedet från arrangören PGL att majorn kommer hållas i den svenska huvudstaden. Det är fortfarande Avicii Arena som kommer vara samlingsplats för turneringens huvuddel mellan 4 – 7 november. Biljettsläppet sker den 22 september och man kan då säkra sina platser till den största CS: GO turneringen på två års tid.