Testad produkt: Deltaco SH-DB01
Pris: Från 590 kronor på Prisjakt

Deltaco SH-DB01 är en ganska stor och klumpig historia som utseendemässigt mer påminner om Ring Video Doorbell 4 än Google Nest Doorbell eller Arlo Video Doorbell Wire-free.

Installationen är dock smidig, i alla fall så länge du nöjer dig med att ha den helt trådlös. Som för övriga dörrklockor vi har testat blir det lite knepigare om du vill använda befintliga ledningar från en tidigare dörrklocka.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Deltaco SH-DB01är en tämligen begränsad dörrkamera med tveksam bildkvalitet. Betyget räddas dock av det låga priset och det faktum att det ingår en chime i paketet.

Positivt

  • Billig.
  • Chime ingår i paketet. 
  • Lokal lagring på micro sd-kort.

Negativt

  • Tveksam bildkvalitet.
  • Funktionsfattig.
  • Begränsad app.
  • Abonnemang krävs för molnlagring.
En fördel med Deltaco SH-DB01 är att det ingår en så kallad ”chime” i paketet. Även denna är mycket lättinstallerad. Du pluggar bara in den direkt i ett vägguttag, så hittar den automatiskt dörrklockan och kopplar ihop sig med denna. Du kan sedan med hjälp av denna chime lättare höra om någon ringer på dörren när du är hemma.

Begränsad app

Deltaco SH-DB01använder sig av samma app som övriga smarta hemmet-prylar från Deltaco, på samma sätt som Google Nest Doorbell använder sig av multifunktionsappen Google Home. Och på samma sätt som för Google Nest Doorbell är detta på gott och ont för Deltaco SH-DB01.

Fördelarna är att det är en app på svenska som är integrerad med övriga Deltaco-prylar (om du har några sådana). Nackdelen är att Deltacos app, och även Deltaco SH-DB01 själv, är tämligen begränsad och inte särskilt användarvänlig.

Visserligen går det att ställa in känsligheten för upptäckt rörelse, men det går varken att ställa in några rörelsezoner eller att identifiera olika typer av rörelse. Det finns heller inga funktioner för att spara på batteriet, skicka färdiga snabbsvar eller liknande.

Det enda som går att göra är i princip att se (och prata med) den som ringer på dörren eller titta på videoklipp som spelats in vid upptäckt rörelse.

Och som för de flesta andra dörrkamerorna krävs ett betalabonnemang för att kunna lagra dessa videoklipp i molnet. För 39 kronor i månaden (4,49 dollar) får du 14 dagars videohistorik för händelser och för 87 kronor i månaden (9,99 dollar) får du 30 dagars videohistorik för händelser.

Deltaco SH-DB01 har dock fördelen att ha en micro sd-kortplats, vilket gör att du kan spara videoklipp lokalt om du vill.

Deltaco SH-DB01
Bildkvaliteten i dagsljus...
Deltaco SH-DB01
...lampljus...
Deltaco SH-DB01
...och mörker

Tveksam bildkvalitet

Deltaco SH-DB01 har en upplösning på 1 280 x 720 bildpunkter och en betraktningsvinkel på 145 grader, vilket placerar den i botten av våra testade kameror.

Bildkvaliteten visar sig också vara ytterst tveksam, där framförallt kvaliteten i lampljus och mörker sviktar. I dagsljus klarar den sig hyfsat, men bildkvaliteten är trots det näst sämst bland de kameror vi har testat (med dörrkameran från Prokord i botten).

Deltaco SH-DB01 visar sig också bitvis ha problem med uppkopplingen, där vi ibland får vänta flera sekunder på en bild och ibland inte får någon bild alls. Visserligen sker detta när kameran är en bit från routern med tjocka väggar emellan, men detta är något som de flesta andra dörrkamerorna inte har något problem med.

Deltaco SH-DB01 är en tämligen begränsad dörrkamera med tveksam bildkvalitet. Den räddas dock från ett sämre betyg av det låga priset på 800 kronor och det faktum att det medföljer en chime i paketet.

Specifikationer

Produkt: Deltaco SH-DB01
Testad: September 2021
Tillverkare/kontakt: Deltaco, deltaco.se
Anslutningar: 2,4 GHz wifi
Systemkrav: Smartphone med IOS eller Android
Upplösning: 1 280 x 720 bildpunkter
Bildvinkel: 145 grader diagonalt
Ljud: Mikrofon och högtalare
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Nej
Lagring: Molnlagring (abonnemang krävs) och micro sd-kort
Abonnemangskostnad: Från 39 kronor per månad
Mått: 6,8 x 2,8 x 13,0 centimeter
Färger: Svart
Övrigt: Stöd för Amazon Alexa och Google Assistant
Pris: Från 590 kronor på Prisjakt

Betyg: 3 av 5