Testad produkt: Google Nest Doorbell
Pris: 1 990 kronor hos Netonnet

Google Nest Doorbell påminner utseendemässigt mest om dörrklockan från Arlo. Båda är mer långsmala än övriga dörrklockor i detta test och har en något smäckrare design med rundade hörn. I toppen har de kameran och i botten knappen som besökare trycker på.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Google Nest Doorbell är en snygg, funktionsrik och lättanvänd dörrkamera. Bildkvaliteten är dock inte riktigt så bra som man skulle kunna önska och Google Home-appen lämnar en del övrigt att önska. Småsaker som att den saknar löstagbart batteri drar också ned betyget.

Positivt

  • Snygg.
  • Lättanvänd.
  • Helt sladdlös.

Negativt

  • Inget löstagbart batteri.
  • Abonnemang krävs för utökade funktioner.
  • Google Home är en lite rörig app.
Vilken man föredrar är förstås en smaksak, men personligen tycker jag att Google Nest Doorbell har en läckrare och mer stilfull design.

Installationen av Google Nest Doorbell är enkel, i alla fall om du väljer att köra den helt trådlöst. Vill du däremot använda dig av en befintlig dörrklockas ledningar blir det en aning knepigare, även om inte heller detta är något problem att fixa på egen hand. Men skulle du trots allt känna dig osäker går det att anlita en så kallad ”Nest Pro-installatör” för att få hjälp med installationen.

Tyvärr har Google Nest Doorbell inte något löstagbart batteri, så när det är dags för laddning måste du ta ned hela dörrklockan och ladda den. Därmed blir du alltså utan kameraövervakning i några timmar.

Det finns dessutom inte någon tillhörande ”chime”, varken medföljande i paketet eller att köpa separat. Däremot går det att få notiser om att någon ringer på i en Google Assistant-kompatibel högtalare eller display.

Bara godkänd bildkvalitet

Google Nest Doorbell har en upplösning på 960 x 1 280 bildpunkter och en betraktningsvinkel på 145 grader, vilket är sämre än hos toppkonkurrenterna Ring Video Doorbell 4 (1 920 x 1 080 bildpunkter och 160 graders betraktningsvinkel) och Arlo Video Doorbell Wire-free (1 536 x 1 536 bildpunkter och 180 graders betraktningsvinkel).

Bildkvaliteten är inte heller lika bra hos Google Nest Doorbell. Den är helt okej, men når inte upp i samma klass som hos toppkonkurrenterna. Detta gäller såväl i dagsljus, som i lampljus och mörker. Framförallt är det i lampljus och mörker som kvalitetsskillnaden märks.

Positivt är däremot att responsen är snabb, både när någon ringer på dörren eller när kameran registrerar rörelse. Vi upplevde inte heller några som helst uppkopplingsproblem, trots ett ganska långt avstånd mellan Google Nest Doorbell och routern med flera tjocka väggar emellan.

Google Nest Doorbell
Bildkvaliteten i dagsljus...
Google Nest Doorbell
...lampljus...
Google Nest Doorbell
...och mörker

Funktionsrik

Funktionsmässigt har Google Nest Doorbell det mesta man kan önska sig. Här finns allt från möjligheten att ställa in rörelsekänslighet, utvalda rörelsezoner och identifiering av olika typer av rörelse (människor, djur, fordon med mera) till färdiga snabbsvar som du kan välja bland och låta Google Nest Doorbell spela upp när någon ringer på dörren.

På gott och ont använder sig Google Nest Doorbell av appen Google Home. Fördelarna är att denna är helt på svenska och att det enkelt går att integrera Google Nest Doorbell med andra produkter i appen, vare sig de kommer från Google eller inte.

Nackdelen är att Google Home inte är den mest lättanvända appen, med bitvis ganska rörigt gränssnitt.

Och som för de flesta kameror nu för tiden, vare sig det är dörrkameror eller andra typer av övervakningskameror, krävs ett betalabonnemang för att kunna utnyttja dem fullt ut.

För Google Nest Doorbell heter detta abonnemang Nest Aware och kostar 55 kronor i månaden. Du får då 30 dagars videohistorik för händelser (istället för de tre timmar som ingår gratis) och åtkomst till funktioner som ansiktsigenkänning. Det finns också ett abonnemang kallat Nest Aware Plus som för 110 kronor i månaden ger dig 60 dagars videohistorik för händelser. Båda dessa abonnemang gäller för ett obegränsat antal kameror.

Prismässigt ligger Google Nest Doorbell lika med de två toppkonkurrenterna Ring Video Doorbell 4 och Arlo Video Doorbell Wire-free, det vill säga precis på 2 000-kronorsstrecket.

Specifikationer

Produkt: Google Nest Doorbell
Testad: September 2021
Tillverkare/kontakt: Google, store.google.com
Anslutningar: Wifi
Systemkrav: Smartphone med IOS eller Android
Upplösning: 960 x 1 280 bildpunkter
Bildvinkel: 145 grader diagonalt
Ljud: Mikrofon och högtalare
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Lagring: Molnlagring (abonnemang krävs)
Abonnemangskostnad: Från 55 kronor per månad
Mått: 4,6 x 2,4 x 16,0 centimeter
Färger: Vit
Övrigt: Stöd för Google Assistant
Pris: 1 990 kronor hos Netonnet

Betyg: 4 av 5