Testad produkt: Marshall Minor III
Pris: Kostar 1 390 kronor hos Kjell & Co

Marshall lanserar nu två nyheter i segmentet true wireless-hörlurar: Motif ANC med aktiv brusreducering, som vi kommer kika på inom en snar framtid samt instegsmodellen Minor III, ett enklare par hörlurar som vi testar här.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Minor III är enkla att hantera och har godkänd batteritid (fem timmar plus upp till fyra laddningar med etuiet). Och visst är designen läcker, men med ett rekommenderat pris på 1 395 kronor förväntar vi oss betydligt mer, både ljud- och funktionsmässigt än så här.

Positivt

  • Läcker design
  • Träffsäkra touchkontroller, enkelt handhavande
  • Nätta och bekväma att bära

Negativt

  • Saknar volymkontroll
  • Passformen lämnar en hel del att önska…
  • … och som påverkar uppspelningsljudet negativt
  • Ingen tillhörande app
Oavsett vilka produkter från Marshall det handlar om – gitarrförstärkare, högtalare eller hörlurar – har de alla förärats med tillverkarens omisskännliga dna i form av en klassisk rock'n'roll-design. Minor III är inget undantag.

Design och konstruktion

Hörlurarna är så kallade open fit-öronsnäckor med elementen riktade in mot örongången. Det vill säga till skillnad från in ear-hörlurar saknas här tätslutande tillika bättre isolerande silikontoppar, som trycks in i örat.

Marshall Minor III

De är till färgen är syndigt svarta med en synlig logga på utsidan och längst ut på hörlurarnas skaft är mikrofonerna för telefonsamtal placerade. Givetvis levereras Minor III med matchande etui i läderliknande hårdplast för förvaring och laddning.

Funktioner och användarupplevelse

Snäckornas yttre del har touchfunktion för att styra uppspelnings- och samtalsfunktionerna, men dessa är relativt begränsade; ett tryck för att pausa/återuppta uppspelningen alternativt svara på/avsluta ett samtal, två för nästa låt eller avvisa ett inkommande samtal, samt tre tryck för att spela föregående låt. Ett förvisso enkelt och användarvänligt gränssnitt och handhavande, men vi saknar möjligheten att justera volymen samt aktivera telefonens röststyrningsfunktion.

Det saknas även en tillhörande app för eventuella uppdateringar, anpassning av funktioner eller för att kunna justera ljudet. 

Marshall Minor III
Etuiet har stöd för trådlös laddning.

Det finns både fördelar och nackdelar med open fit-hörlurar. Det går snabbt att få dem på plats och de ger inte någon tryckande känsla i örongångarna som in ear-snäckor i vissa fall kan framkalla. Nackdelen är att de har sämre isolerande egenskaper vilket innebär att mer störande ljud utifrån släpps igenom och att ljudprestandan generellt försämras, då främst basåtergivningen.

Prestanda och ljudkvalitet

Och när det gäller Minor III och just passformen finns en del att önska. De dynamiska 12 millimeters-elementen i sig har vi inga anmärkningar på – de levererar ett detaljerat och engagerande ljud över hela registret.

Men det är när hörlurarna sitter optimalt i förhållande till örongången, det vill säga när vi med fingrarna konstant tryckta mot utsidan för att hålla dem på plats. Så snart vi släpper trycket kryper snäckorna tillbaka en bit vilket följaktligen påverkar ljudupplevelsen negativt i form av förlorad närvarokänsla och tryck i basljudet. Inget öra är det andra likt men här krävs det bevisligen att Minor III konstant sitter perfekt för att prestera ljudmässigt.  

Specifikationer

Modell: Minor III
Testad: september 2021
Tillverkare: Marshall
IP-certifiering: Ipx4
Anslutning: Bluetooth 5.2
Ljudcodec: SBC, aptX
Batteritid: upp till 5 timmar + 20 timmar (laddningsdosa) 
Dedikerad app: nej
Röststyrning: Nej
Medföljande tillbehör: Laddningsfordral (usb-c)
Vikt (två hörlurar): 8 gram
Vikt laddningsdosa: 40 gram
Rek pris vid test: 1 395 kronor
Pris: Kostar 1 390 kronor hos Kjell & Co

Betyg: 3 av 5