Apple är den gamla jätten i podcastsammanhang. Hela fenomenet har fått sitt namn från Ipod, och företagets poddsamling har alltid varit den största. Nu ser det ut som att Spotify kan passera Apple och samla fler lyssnare.

Spotify har sedan ett par år tillbaka en stor satsning på podcastinnehåll, och har utökat satsningen det senaste året, bland annat genom att betala för att göra populära poddar exklusiva för Spotify. Enligt statistik från Emarketer håller Spotify nu på att gå om Apple i antal lyssnare globalt.

Till årsskiftet väntas Spotify passera 28,2 miljoner lyssnare, medan Apple beräknas hamna på 28,0 miljoner. Spotify har sedan tidigare fler lyssnare än Apple i Europa och Sydamerika.

Spotifys podcastfunktion fungerar inte som de flest andra podcastappar. Istället för att kopiera en rss-länk till en podd du vill prenumerera på måste skaparen av podden själv lägga till den i Spotifys podcastbibliotek. En del podcastproducenter skapar till exempel särskilda rss-flöden för lyssnare som stödjer podden via Patreon – dessa måste du använda en annan app för att lyssna på.