En gemensam laddstandard för mobiltelefoner, hörlurar, surfplattor, kameror, bärbara högtalare och handhållna spelkonsoler. Det innebär det officiella lagförslag som EU alldeles nyss förmedlade via en presskonferens ledd av kommissionär Thierry Breton.

Syftet är främst att dra ned på mängden elektroniskt avfall som djungeln av olika anslutningar för laddare bidrar till idag. En annan vinning med en gemensam standard är enligt EU en harmoniserad syn på snabbladdningstekniker, och ett tydligare krav på information gentemot konsumenter avseende laddarens kapacitet ingår också i förslaget.

Guide: Vi reder ut röran med standarder för usb-laddning

Den standard EU nu vill se för våra prylar är usb-c, som redan idag är utbredd på marknaden. EU-kommissionen vill samtidigt lagstifta om att nya laddare inte längre ska ingå när vi köper nya prylar. På så sätt hoppas man kunna hålla nere det totala antalet laddare som riskerar att påverka miljön negativt när de ska göras av med.

Kampen för en gemensam laddstandard har pågått länge. EU-kommissionären och verkställande vice ordförande Margrethe Vestager, säger följande i en kommentar:

– Europeiska konsumenter har sedan länge ledsnat på att samla inkompatibla laddare i byrålådor därhemma. Vi har gett industrin gott om tid för att föreslå egna lösningar, och nu är det dags för lagstiftning om en gemensam laddare. Det här är en stor seger för både konsumenter och miljö, och ligger i linje med våra gröna och digitala ambitioner.

Vad händer nu?

Förslaget ska klubbas i EU-parlamentet och därefter följer gängse procedur angående ny lagstiftning. En övergångsperiod om 24 månader väntar sedan vid godkänt förslag för att branschen ska hinna anpassa sig till den nya lagen.

Krönika (2020): Därför har EU rätt i sladdkriget mot Apple

Den tillverkare som kanske påverkas mest, och som också varit mest skeptisk, mot usb-c-standarden är Apple. Företaget använder egna lightning-portar i sina Iphone och har tidigare vädrat farhågor om att standardisering hämmar innovation. Apple har ryktats gå över till en helt portlös design på sina telefoner inom ett par år, men huruvida dagens besked påverkar en sådan eventuell strategi är oklart.

I en kort kommentar till Reuters upprepade Apple efter lagförslaget sin farhåga om att usb-c-kravet kan medföra en negativ påverkan på innovation inom segmentet.

Vilka prylar omfattas av lagförslaget? 

  • Mobiltelefoner
  • Surfplattor
  • Hörlurar och headset
  • Bärbara högtalare
  • Digitalkameror
  • Handhållna spelkonsoler