Testad produkt: D-Link DCS-6500LH
Pris: Kostar 499 kronor hos Kjell & Co

DCS-6500LH är, precis som nyligen testade D-Link DCS-6100LH, en liten och billig kamera från D-Link för inomhusbruk. Den stora skillnaden, förutom att DCS-6500LH formatmässigt är något större med sina 7,0 x 7,0 x 12,1 centimeter och 190 gram (att jämföra med 6,0 x 6,0 x 10,4 centimeter och 65 gram för DCS-6100LH), är att DCS-6500LH går att fjärrstyra.

Betyg 4 av 5

Omdöme

D-Link DCS-6500LH är en både lättanvänd och lättplacerad liten inomhuskamera som kan fjärrstyras. Den har en enkel och pedagogisk app som är på svenska, men enkelheten medför tyvärr också vissa begränsningar och den dåliga bildvinkeln och försämrade gratisabonnemanget är ett minus.

Positivt

  • Liten och lättplacerad
  • Lättanvänd app på svenska
  • Kan fjärrstyras
  • Lokal lagring på micro sd-kort

Negativt

  • Gratislagring bara i ett års tid
  • Något begränsade funktioner
  • Låg bildvinkel
Du kan med andra ord via en app i mobilen flytta runt bilden som visas för att få en ännu bättre överblick över vad som sker därhemma. Detta kan antingen göras manuellt eller genom så kallad automatisk spårning, där kameran följer ett rörligt föremål så länge det finns inom spårningsområdet.
M3 rekommenderar

Den blygsamma storleken gör att även DCS-6500LH är lättplacerad och enkel att dölja om du vill att kameran ska vara diskret och hemlig. Den kan antingen ställas på ett bord eller en hylla, eller monteras på vägg/tak med de medföljande skruvarna.

Vad som däremot försvårar placerandet är, precis som för DCS-6100LH, den korta (1,5 meter) medföljande strömsladden. Har du inte ett eluttag precis i närheten av där du vill placera kameran så lär du behöva en förlängningssladd.

Gratis molnlagring – i ett år

Installationen av DCS-6500LH går snabbt och smidigt och appen (som är helt på svenska) är pedagogisk och enkel att använda. Men appens enkelhet medför också vissa begränsningar när det gäller funktioner och inställningar.

Det går visserligen att ställa in rörelsezoner, justera känsligheten och skapa automatiseringar som bestämmer vad som ska göras när rörelse upptäcks. Här finns också snabbval för att lätt kunna slå på eller av kameraövervakningen.

Men någon smart rörelseigenkänning finns exempelvis inte och upplösningen (1 920 x 1 080 bildpunkter) går inte att ändra på.

De videoklipp som spelas in manuellt eller vid upptäckt rörelse kan antingen lagras lokalt på ett micro sd-kort eller i en molntjänst. Tyvärr har dock D-Link ändrat på villkoren för molnlagringen.

Det finns visserligen fortfarande en variant som är gratis, om än med några begränsningar. Denna gratisvariant låter dig lagra videoklippen i upp till 24 timmar och du kan använda upp till tre kameror.

Denna gratisvariant har de nu valt att tidsbegränsa till ett år, därefter måste du skaffa ett av betalabonnemangen (eller köpa en ny kamera för att förlänga gratisabonnemanget ytterligare ett år).

Dessa betalabonnemang finns i ett flertal olika varianter och kostar från 25 kronor i månaden (tre kameror, sju dagars lagring) till 105 kronor per månad (10 kameror, 30 dagars lagring).

D-Link DCS-6500LH
Bildkvaliteten på dagen...
D-Link DCS-6500LH
...i lampljus...
D-Link DCS-6500LH
...och i mörker.

Bra bildkvalitet

Bildkvaliteten för DCS-6500LH är med tanke på upplösningen (1 920 x 1 080 bildpunkter) bra i såväl dagsljus som lampljus och mörker. Den diagonala bildvinkeln är visserligen bara 100 grader, men det kompenseras till viss del av att kameran kan fjärrstyras och på så sätt visa upp en större del av rummet.

Responsen är snabb, både när det gäller själva styrningen av kameran och visningen av det som sker framför den. Notiser om att rörelse har upptäckts skickas ut bara någon sekund efter rörelsen skedde.

Till skillnad mot DCS-6100LH är DCS-6500LH utrustad med både mikrofon och högtalare, så det går med andra ord bra att få till en tvåvägskommunikation. Den har också stöd för röststyrning med både Amazon Alexa och Google Assistant.

Specifikationer

Testad: September 2021
Tillverkare/kontakt: D-Link, eu.dlink.com/se/sv
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS
App på svenska: Ja
Upplösning: 1 920 x 1 080 bildpunkter
Bildvinkel: Upp till 100 grader diagonalt
Ljud: Mikrofon och högtalare
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Ljudsensor: Nej
Nätverk: Wifi
Lagring: Molnlagring, micro sd-kort
Fri lagring: 24 timmars videohistorik (max ett års tid)
Abonnemangskostnad per månad: Gratis under ett års tid för basabonnemang. Övriga abonnemang 25-105 kronor per månad
Färg: Svart
Mått: 7,0 x 7,0 x 12,1 centimeter
Vikt: 190 gram
Övrigt: Stöd för Amazon Alexa och Google Assistant, Pan & Tilt control (340 x 90 grader)
Pris: Kostar 499 kronor hos Kjell & Co

Betyg: 4 av 5