Testad produkt: Galaxy S22
Pris: Från 7 945 kronor via Prisjakt (8/128 GB)

Vi har tidigare testat Samsung Galaxy S22 Ultra och Galaxy S22 Plus. Nu har turen till slut kommit till Samsung Galaxy S22, den minsta i trion av flaggskeppsmobiler lanserade i februari. Den har skalats upp funktions- och prestandamässigt mot sin föregångare, men på en viktig punkt har den skalats ner. Den är både mindre i måtten och lättare än Galaxy S21

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det vore lögn att kalla Galaxy S22 äkta kompakt, men med mindre mått än redan halvkompakta S21 hör den till de bästa mobilerna i mindre storlek. Och det utan att förlora något viktigt. Ett par små kompromisser för att hålla mått och pris nere fråntar inte att det är en höjdartelefon.

Positivt

  • Kompakt och bekväm
  • Bra skärm och snyggt ljud
  • Flaggskeppsprestanda
  • Generöst med Android-uppdateringar

Negativt

  • Lite efter de bästa i prestanda
  • Mindre batteri och långsammare laddning
M3 rekommenderar

Det är fortfarande inte riktigt superkompakt. Skärmen är på 6,1 tum, så Asus Zenfone 8 är fortfarande den minsta Android-mobilen i premiumklass med sin 5,9-tumsskärm, och även den får se sig besegrad av Iphone 13. Men om Samsung vill fortsätta erbjuda ett bra alternativ till de oftast obekvämt stora toppmobilerna så är det här ett steg i rätt riktning.

Designen är snarlik Galaxy S21, men kamerapanelen som var koppar- eller kromglänsande i Galaxy S21 har nu fått samma färg som resten av baksidan. Vi föredrar nog den tidigare stilen, som kändes mer lyx och mindre leksak. Förutom en svart och en vit modell finns även en skogsgrön och en med svagt rosa ton. Det finns också fyra designer som bara säljs i Samsungs egna webbutik. Men de får du i så fall beställa med lång väntetid för att få. Faller de dig i smaken kanske det är värt det.

Med ett smalare grepp än Galaxy S22 Plus tycker vi den är klart bekvämare att greppa, och de skarpa kanterna mot plana baksidan är inte lika irriterande. Dessutom gör det att den inte blir onödigt stor om du vill stoppa in den i ett skal, vilket ju alltid kan vara en god ide för en dyrare telefon. Den är visserligen relativt tålig, med Gorilla Glass Victus på baksidan och Samsung-exklusiva Victus+ på framsidan. 

Galaxy S22 baksida
Designen med ett hörn avsatt för kamerahuset känns igen från Galaxy S21, men med främst lite andra färgval.

Galaxy S22 är mindre, men för det mesta likvärdig

Hårdvaran i Galaxy S22 är samma som i Galaxy S22 Plus på de flesta punkter. Systemkretsen är Samsungs Exynos 2200, du får 8 gigabyte ram-minne och 128 eller 256 gigabyte lagring. Ingen av S22-telefonerna har plats för extra minneskort. Lagringen är den enda skillnaden mellan de två modellerna, och prisskillnaden är bara 500 kronor, så om du känner dig osäker på vilken som passar, skulle vi rekommendera att inte snåla.

Trots samma processor, grafik och minne, är det märkbar skillnad i prestanda i vissa situationer, när processorn behöver jobba intensivt på flera kärnor under lång tid. Vi gissar att det beror på att det större chassit i S22 Plus är bättre på att leda bort värme från processorn. Men i andra situationer, korta prestandatoppar när du surfar eller använder enstaka appar, är den precis lika pigg.


Kamerorna i Galaxy S22 är precis samma som i Galaxy S22 Plus, en 50 megapixels huvudsensor, 12 megapixel vidvinkel och 10 megapixel tele med 3x optisk zoom. Och med samma bildprocessor och kameraapp producerar den precis samma kvalitet på bilder. En överdrivet hård efterbehandling för extra skärpa i foton stör det goda intrycket, och vi får en viss brusnivå vid mörkerfoton som vi inte förväntar oss.

Annars är det svårt att klaga. Kamerorna har utmärkt snabb hantering och bra ai-stödd automatik som gör att de flesta bilder i både dags- och kvällsljus håller hög lägstanivå, med livfulla färger, väl avvägd dynamik och snabb fokushantering för både foto och film.

Galaxy S22 framsida
Skärmen i Plus och Ultra är tekniskt sett vassare, men bara just på ljusstyrkan, och det är sällan vi märker någon skillnad.

Skippar extrem ljusstyrka

På två punkter är Galaxy S22 en enklare mobil än S22 Plus. Det första är skärmen, som inte bara är mindre utan också saknar Plus-modellens extrema ljusstyrka. Men det betyder absolut inte att Galaxy S22 är ljussvag, utan det här är fortfarande en av de bästa mobilskärmarna du kan få tag på.

Med punktljusstyrka på 1 300 cd/m2 och samma hdr-stöd som S22 Plus kan du fortfarande få en intensiv upplevelse, och vi hittar inga ljusförhållanden där skärmen inte kan se ljus och klar ut. Det är fortfarande en färgstark amoled med hög punkttäthet och upp till 120 Hz dynamisk bildfrekvens.

Orsaken till att Samsung valt en enklare skärm här kan vara logistisk; det kanske helt enkelt inte fanns möjlighet att tillverka en panel med den tekniken i alla storlekar, eller så handlar det om kostnadskontroll, eller att spara på batteriet. Det är den andra saken som Galaxy S22 har fått kompromissa med.

Här sitter ett batteri på 3 700 milliamperetimmar. Det är blygsamt för en mobil år 2022, och det märks också på batteritiden som trots mindre skärmyta att lysa upp är klart kortare. 13 timmar videoströmning på hög ljusstyrka är fortfarande inte dåligt. De flesta mobiler med oledskärm brukar klara sig bra på den punkten, speciellt Samsungs amoled-paneler, och S22 är inget undantag. Du får också beskedligare snabbladdning, på max 25 watt. Då kan du lika gärna skaffa en bra trådlös laddare istället, S22 stödjer 15 watt trådlöst. Laddare ingår inte, varken för usb eller utan tråd.

Galaxy S22 låter lika bra

Högtalarna i alla tre S22-mobilerna har samma fördelar och nackdelar; du får rent och detaljerat ljud med bra stereo och surround, men svagare bas än många konkurrerande premium-mobiler. Vi var lite oroliga att den kortare Galaxy S22 inte skulle få lika bra stereospridning som sina större kusiner, men det visade sig obefarat. 

Galaxy S22 färger
De fyra huvudfärgerna. Vill du ha fler val får du specialbeställa mobilen direkt från Samsung.

Operativsystemet är givetvis Android 12, och Samsung har en av de bästa uppdateringsplanerna för operativsystems- och säkerhetsuppdateringar på fyra respektive fem år. Det kan vara en viktig faktor, även om flera av konkurrenterna också har förbättrat sig på den punkten på senare år.

Med One UI-gränssnittet ovanpå märks det inte så stor skillnad vilket operativsystem som körs, och det är en bekant syn om du sedan tidigare är Samsung-användare. För de som inte är det finns det dock en viss inlärningströskel. Menyer och navigeringssätt som inte stämmer överens med hur andra leverantörer gör, egna funktioner och appar, och så vidare. Kvaliteten är hög, men vi fortsätter att önska att Samsung kan sålla sig till konventionerna, eller kanske ge användare ett val att få ett mer Google-liknande gränssnitt vid första uppstart.

Den kompakta formen är det främsta säljargumentet för Galaxy S22, och att det kommer på bekostnad av batteritid är acceptabelt då den fortfarande inte är dålig. Det är en fullmatad toppmobil för övrigt, med kvalitet i alla detaljer, högklassig kamera, höga prestanda om än kanske inte högst just nu, och alla de saker en sådan ska ha, från ip68-klassat vattenskydd till snabb wifi 6e-uppkoppling, och hela Samsungs som alltid breda funktionsutbud.

Visst har Galaxy S22 en bit ner till att kallas äkta kompakt, men bland de Androidmobiler som finns att köpa och som är av åtminstone relativt små mått, är det för närvarande den bästa.

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy S22 SM-S901B
Testad: Mars 2022
Kontakt: Samsung
Systemkrets: Samsung Exynos 2200
Processor: Cortex-X2 2,8 GHz + 3st Cortex A710 2,52 GHz + 4st Cortex A510 1,82 GHz
Grafik: Samsung Xclipse 920
Minne: 8 GB
Lagring: 128 / 256 GB
Skärm: 6,1 tum amoled, 1080x2340 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 10 megapixel 3x tele med led bak, 10 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, uwb, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med One UI 4.1, Samsung DeX
Övrigt: Dubbla sim, esim, fingeravtrycksläsare, trådlös laddning, vattentät (IP68),
Batteri: 3 700 mAh, 13 tim 20 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 16 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 24 tim samtal
Storlek: 14,6 x 7,06 x 0,76-0,9 cm
Vikt: 167 gram
Rek. pris: 9 990 kr (128GB), 10 490 kr (256GB)
Pris: Från 7 945 kronor via Prisjakt (8/128 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark: 831 060 poäng
Geekbench 5: 3 482 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 118 poäng
3dmark Wild Life: 6 849 poäng
Lagring, läsning: 1 647,1 MB/s
Lagring, skrivning: 1 098,5 MB/s

Betyg: 4 av 5