Testad bil: Hyundai Santa Fe Phev
Pris: 544 900 kronor hos Hyundai
Hyundai Santa Fe gick från att vara en riktig storsäljare när den först kom till att bli bortglömd under ett antal år, i alla fall i Sverige där den blev allt ovanligare på vägarna. Nu känns det ändå som att modellen gör comeback med uppdaterade och riktigt fräscha former, påkostad interiör och moderna funktioner. Vi testade hybridversionen en kortis tidigare i år, men det är den här modellen, laddhybriden, som är det riktigt intressanta alternativet.
Omdöme
Positivt
- Komforten
- Prisvärd sjusits-suv
- Design (in- och utvändigt)
Negativt
- EV-läge känsligt för kyla
- Lite svårnavigerat mmi
- Störande detaljer i säkerhetsfunktionerna
Smidig sjusitslösning
Under huven sitter en 1,6-liters fyrcylindrig bensinmotor som tillsammans med elmotorn kan ge upp till 262 hästkrafter. Testbilen är fyrhjulsdriven och utrustad med det mesta i tillbehörslistan, inklusive ett mäktigt panoramaglastak. Bilen är sjusitsig och den bakersta raden är väldigt smidig att fälla och fälla upp.

När du kliver in i nya Santa Fe känns det verkligen att inredningen är påkostad. Det är snyggt och fräscht, och ända tills vi börjar känna på materialet luras vi att tro att det håller samma klass som betydligt dyrare premiumbilar. Det här är något både Kia och Hyundai blivit allt bättre på.
Härlig komfort
Stolarna är riktigt bekväma och vi testade bilen både i Stockholmsområdet och under en längre Norrlandstripp på 150 mil. Komforten är riktigt bra, bilen trivs lika bra på fin motorväg som på riktigt dåliga skogsvägar. Motorn räcker gott och väl för säkra snabba omkörningar även om nya Santa Fe inte på något sätt känns sportig. Under långkörning där vi inte kan utnyttja batteriet mer än de första milen drar testbilen mellan 0,8-0,85 liter per mil.

Om du köper en laddhybrid är det givetvis de kortare dagliga resorna som är mest intressanta att titta på. När vi hämtar upp bilen från Hyundais garage tar den sig drygt 5 mil innan den lämnar EV-läget och börjar använda bensinmotorn, vilket är helt okej. Då har vi 20 procent kvar på batterimätaren och när du kommer ned till den nivån är det hybridläge som gäller.
Dagen efter, när testbilen stått parkerad utomhus över natten och kvicksilvret visade 3 plusgrader ute, då var bilen inte lika pigg på att aktivera elläget (EV). Inte förrän vi hade kört över 2 mil fungerade det då batteriet var för kallt.
Nu är inte hybridläget dåligt på något sätt och snittförbrukningen för resan på totalt 3,5 mil stannade ändå på blygsamma 0,2 liter per mil. Men det här är en detalj som är värd att känna till om du har till exempek 2-3 mil till jobbet och vill köra helt på el. Kalla dagar upplever vi Santa Fe PHEV mer som en traditionell hybrid än en laddhybrid.

Bilen har adaptiv farthållare och lane assist och funktionerna fungerar bra. Den senare är dock väldigt känslig och varnar med högljudda signaler när du kommer för nära en filmarkering (eller det bilen ibland uppfattar som en linje i vägen), och trots att vi går in i mmi:t och inaktiverar signalen är den tillbaka nästa gång du startar bilen. Störande!
En annan detalj som vi inte lyckas stänga av är att du behöver sätta på dig bältet för att bilen ska lossa parkeringsbromsen automatiskt när du börjar köra. Smart kanske du tänker, men inte lika kul i praktiken alla gånger. Som när du behöver rätta till en parkering och köra fram bilen en halvmeter.

Var är rörelsesensorn?
En annan funktion som ställer till det för vår del under testet är larmet. Alla bilar med modernt larm ger dig möjligheten att inaktivera rörelsesensorn i bilen, om du till exempel ska åka med en färja eller lämna barn eller husdjur i bilen men ändå vill låsa. Vi letar förgäves efter den här funktionen och det tar till och med Hyundai en dag för att hitta den åt oss. Under inställningar > fordon > komfort finns en funktion som heter baksätetpassagerarsensor. Japp – det är rörelsesensorn! Inte helt logiskt, och den borde dyka upp på skärmen när vi stänger av bilen, oavsett om det sitter någon i baksätet eller inte. Mmi:t är annars snyggt och du kommer att gilla den stora fina touchskärmen liksom det digitala mätarklustret.
Bilen är givetvis uppkopplad och med appen Bluelink kommer du åt de vanliga inställningarna och information om bilen. Det är lätt att knyta din Hyundaibil till appen när du väl använder rätt app (vi hade först en gammal som inte varnade oss om att vi behövde byta) och rätt konto. Vårt tidigare Bluelink-konto behövde konverteras till ett Hyundaikonto först. Som ny Hyundaiköpare lär du dock inte stöta på dessa problem.

En bra funktion är att appen varnar dig om du glömt att låsa bilen men eftersom fordonet låser och låser upp sig själv beroende på hur långt du går från bilen kan det ibland en hel del notiser, men dessa går givetvis att anpassa.
Bilen har flera olika körlägen för terräng/dåliga vägar. Vi testar Santa Fe på riktigt krävande leriga och steniga skogsvägar med kraftig lutning och bilen kryper upp galant utan problem när vi aktiverar ler-läget med funktionsratten i mittkonsolen. Annars kör vi mest i smart-läget när vi bränner mil på motorvägen och det fungerar riktigt bra. Här växlar bilen mellan eco och komfort väldigt smidigt.
Specifikationer Hyunda Santa Fe 1,6T GDi
Tillverkare: Hyundai
Pris: Från 544 900 kr
Motor: 1,6-liter bensin + elmotor, 265 hk kombinerat
Drivning: 4-hjulsdrift
Växellåda: 6-stegad automat
Prestanda: 0-100 kim/h på 9,1 sek
Angiven bränsleförbrukning: 0,16 l/mil (WLTP)
CO2-utsläpp: 37 g/km
Fordonsskatt: 360 kr/år
