Testad produkt: Samsung HW-Q910A
Pris: 5 990 kronor hos Komplett

Samsungs ljudlimpa är en rejäl pjäs som kräver sin plats. Den är lång. Över 1,3 meter. Subwoofern är även den en rejält pjäs, men av mer normala mått. En subwoofer ska omvandla en himla massa luft till sköna bastoner, devisen ju större desto bättre fungerar här. Materialet är plast, med en front täck av grafitfärgad väv. Den är stor men elegant och får Sonos Beam att se pytteliten ut jämförelsevis.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ljudet i Samsung HW-Q910A Soundbar är klart separerat och ger definitivt surroundljud, trots renons på satellithögtalare. Den är dyr, stor, har mängder av funktioner om du har en tv eller telefon från Samsung, och den låter riktigt bra. Men får inte full pott på grund av några fåniga små missar och ett rätt saftigt pris.

Positivt

  • Mycket bra ljud
  • Stöd för det mesta i ljudväg
  • Snygg

Negativt

  • Dyr
  • Alldeles för korta sladdar
  • Liten display
Storleken på ljudlimpan blir rätt uppenbar då kunskapen om att det sitter 16 högtalare i den sjunker in. Den är således fullt redo för 7.1.2-ljud. Antalet knappar på ljudlimpan är sparsamt. Vilket inte spelar någon roll då det finns en smutt fjärrkontroll.

En liten lcd-display placerad mitt på ljudlimpan indikerar vilken port eller ljudinställning som används. Problemet är att det är den enda grafiska indikatorn över vad du håller på med. Om du till exempel kommer åt ljudinställningsknappen på fjärren måste du resa på dig, gå fram till ljudlimpan, för att se att du väljer rätt inställning. Samma om du vill justera bas eller diskant.

Visserligen kan du alltid lita på dina öron, men nog hade Samsung kunnat skapa ett grafiskt gränssnitt som gick att se på tv:n, framför allt om det är en tv från Samsung. Eller varför inte en enkel app?

Samsung HW-Q910A
En pytteliten display berättar vad du håller på med.

Samsung-funktioner

Om du har en relativt ny tv från Samsung kan den kombinera kombinera ljudet från de främre, sido- och uppåtriktade högtalarna samt tv:ns högtalare och sidohögtalare för att skapa mer inlevelse. På samma sätt kan en modernare tv (från Samsung) analysera rummets akustik och justera ljudet i ljudlimpan.

Andra Samsung-specifika funktioner är något som kallas ”tap to sound”, vilket innebär att du tar din telefon (från gissa vilket märke) och nuddar den mot ljudlimpan och – vips – spelas musiken från telefonen genom ljudlimpan. Detta förutsätter att din telefon är parad via bluetooth och kör Android 8.1 eller senare. Om du har en Iphone är du inte helt lottlös. HW-Q910A har stöd för Airplay 2.

Adaptivt ljud

HW-Q910A har utrustats med adaptivt ljud och något som Samsung kallar Active Voice Amplifier. I varje scen i filmen eller serien du tittar på analyseras ljudsignalen, för att anpassa ljudet baserat vad som händer. Exempelvis om det skjuts och sprängs tenderar röster att försvinna, men här höjs röstljudet ett snäpp. Detta spelar mindre roll om du ser på en textad film, men tittar du på en svensk actionrulle är det mer än välkommet. Oavsett dina filmpreferenser fungerar det bra.

Samsung HW-Q910A
Subwoofern levererar skönt subsoniskt mullrande.

Sladdbarn

Andra funktioner vi gillar är givetvis wifi i allmänhet och Wireless Dolby Atmos Surround i synnerhet. Det senare innebär att du kan lägga till produkter utan att behöva ha en massa skrymmande sladdar. Och när vi ändå är inne på ämnet. Sladdarna som medföljer HW-Q910A är alldeles för korta. Då de dessutom är infällda på undersidan av ljudlimpan kan du inte använda vilken sladd som helst. Strömkontakten sitter långt till vänster på undersidan. Har du väggkontakten mer än 1,5 meter från HW-Q910A:s mittpunkt behöver du en skarvsladd. Samsung hade kunnat lösa detta genom att antingen placera kontakten i mitten eller skicka med längre sladdar.

Men ljudet?

För dryga 10 000 kronor får du ett helt fantastiskt ljud. Vi kopplade in den via earc (Enhanced Audio Return Channel) till en tv från TLC och satte på en testvideo från Dolby. Med en rätt skeptisk inställning till huruvida en ljudlimpa och woofer kan producera surroundljud tryckte vi på play.

Ibland är det svårt att medge fel, att komma över fördomar och förutfattade meningar. Men fel hade definitivt undertecknad. Genom att studsa ljudet via taket i rummet, en funktion som Samsung kallar waveguide, uppnås definitivt en surroundeffekt. Du kan höra hur ljudet vandrar genom rummet för att sedan subtilt dyka upp bakifrån från ett par högtalare som inte ens finns där.

Det är bra oomph i basen, klar diskant och tydligt mellanregister, som är snudd på för hårt. Men det är också en smaksak. Med filmen The Irishman, en av Netflix-filmerna som har stöd för Atmos, skapas en omslutande upplevelse som låter minst lika bra. Om det låter bättre än fem, sju, eller nio högtalare á la riktig surround? Ljudet är definitivt omfamnande, men utan fysiska satellithögtalare blir det inte samma effekt. Med det sagt, kan vi bara säga att HW-Q910A gör enormt mycket med bara två delar. Den har dessutom stöd för DTS:X.

Samsung HW-Q910A

Det finns förinställda ljudlägen, men surroundläget gav bäst ljud, även när vi spelade upp musik från Spotify. Oavsett vilken tv du har kan subwoofern automatiskt kalibrera sig efter rummet. Men är det värt 12 000 kronor?

Ja och nej. Om det är surround samt ett rum fullt av högtalare du är ute efter och rynkar på näsan åt den här typen av lösningar kan du säkert köpa grejer separat för en billigare peng och dessutom få riktigt omgivande ljud. Har du pengarna och är ute efter en soundbar som ger dig snudd på surround med Atmos-ljud, som dessutom låter sjukt bra och där installationen går på ett par minuter, då är valet enkelt. Köp Samsungs HW-Q910A. Du kan ju dessutom komplettera den i efterhand med trådlösa satellithögtalare.

Specifikationer

Modell: Samsungs HW-Q910A
Testad: September 2021
Tillverkare: Samsung
Anslutning: 2 x hdmi in, 2 x hdmi ut, 1 x hdmi arc (eARC), hdmi cec, optisk ingång, bluetooth, dual-band-wifi 802.11 a/b/g/n (2,4 GHz / 5 GHz).
Ljudfunktioner: Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, Dolby True HD.
Ljudlägen: Surround Sound Expansion, Game, Adaptive, Standard
Mått: (B x H x D): 123,2 x 7,0 x 13,8 centimeter. Subwoofer: 21,0 x 40,3 x 40,3 centimeter
Vikt: 7,1 kg (soundbar), 9,8 kg (woofer)
Pris: 5 990 kronor hos Komplett

Betyg: 4 av 5