Testat spel: Fifa 22
Pris: Från 499 kronor på Prisjakt.se

Sist vi recenserade Fifa befann vi oss mitt i en transition mellan konsolgenerationer. Därmed var det versionen för de äldre spelkonsolerna som var först ute, och som fått stå i fokus fram till lanseringen av “next gen”-versionen. Där och då konstaterade vi att det inte gick att göra så mycket mer på de gamla konsolerna. Nyhetens behag avtog snabbt, med undantag för de som lyckades köpa “rätt version” av spelet. Den som inkluderade en gratis uppgradering till Playstation 5 eller Xbox Series-konsolerna.

Betyg 4 av 5

Omdöme

“Nya” Fifa är ett stort steg framåt för både serien och Electronic Arts. Realismen är mer påtaglig denna gång, samtidigt som bollspelet på plan blir alltmer övertygande. Visst finns det enstaka missar på sina ställen, men mestadels känns allt från animationer till kollisioner helt värdiga epiteten “next gen”.

Positivt

  • Mer avancerade rörelser och reaktioner
  • Karriärläget är mer vanebildande

Negativt

  • Övriga versioner av spelet imponerar inte lika mycket
  • Vissa grafiska missar

Realistiskt finlir

Ett år senare är samtliga versioner av Fifa 22 redo att lanseras samtidigt, och föga förvånande är det versionerna för Playstation 5 och Xbox Series X/S som har allas ögon på sig. Där fjolårets uppgraderingar mest var av kosmetisk rang är årets upplaga betydligt mer ambitiös än så. Detta bör dock inte missförstås, då vi för varje ny del som släpps fortsätter att imponeras över hur väl de ikoniska spelarna återskapas digitalt.

Fifa egen karaktär

Med den nya generationens spelkonsoler och dess utökade prestanda i åtanke har EA passat på att vidareutveckla motion capture-tekniken. Bland annat genom att samla in data från 22 professionella spelare samtidigt, med något det själva kallar “Match capture”. I praktiken innebär det ännu mer realistiska rörelser och mer synkade reaktioner spelarna emellan. Utvecklarna har också implementerat mer artificiell intelligens som läser av ditt sätt att spela och anpassar hela motståndet efter det.

Repris egen karaktär

Det tekniska må låta trist, men faktum är att vi märker det redan efter ett par matcher. Särskilt när vi växlar tillbaka till den “vanliga” Xbox One-versionen, som alltså inte har dessa förbättringar implementerade på grund av den äldre hårdvaran. Motståndet känns mer dynamiskt i next gen-ditot. Mer oförutsägbart. Mer “4000 fler animationer än sist”-övertygande. Mer som om det vore en riktig match som spelades i tv-rutan, helt enkelt.

Mer fotboll, mindre lullull

Med det sagt är det väldigt konstigt att även Googles strömningsplattform Stadia också får det nya, förbättrade Fifa, men inte pc. Här ville förstås EA inte dela upp den befintliga publiken, mellan de som har en modern pc och de som inte har det. Men med tanke på att även spelarna på konsolsidan har delats upp vore det inte alltför befängt med en särskild “Fifa 22 Next Gen Edition”, för datorer som pallar trycket.

Fifa Neymar

Utöver den tekniska biten är dock bägge versioner snarlika på innehåll. Alla typer av story-lägen har fått ge vika, även på Volta-sidan. Istället är det vanliga matcher, ligor och karriärläget som återigen får stå för kalaset. Mer renodlad fotboll, mindre av allt det mindre väsentliga. Ska vi välja mellan de nya motion capture-inslagen, eller förbättrad AI, och de senaste årens story-lägen väljer vi självfallet det första.

Volta

Förbättringarna finns inte bara på planen, utan också utanför. Karriärläget har justerats och flyter på snabbare nu, medan Volta-läget alltmer liknar arkadklassikern NBA Jam. Bland annat med en sorts supermätare som ger spelarna en tillfällig turboboost. Kul som ett komplement till den något långsammare, “normala” gameplayen. Och som partyläge för mindre insnöade spelare som saknar Fifa Street.

Inte helt perfekt

Allting är däremot inte helt perfekt i det nya och förbättrade Fifa. Trots att detaljerna i kläderna är mer realistiska, och trots att kollisionerna känns mer påtagliga. Tittar vi exempelvis på spelarnas ansikten råder det fortfarande märkbara skillnader mellan storstjärnorna och andra mindre kända talanger. Testa att sätta ut en egenskapad karaktär i samma lag som Kylian Mbappé. Skillnaden är inte som natt och dag, men märks ändå av vid segergester, repriser och andra situationer där kameran zoomar in på flera spelare samtidigt.

Fifa 22

Vidare stöter vi på en riktigt irriterande bugg, när vi lirar på Xbox Series S bör tilläggas. Då verkar en av de skyltar som är placerade nära målen sakna kollisionsdata helt. Det är något absurt att lira ett riktigt avancerat, mer realistiskt fotbollsspel i ena sekunden för att snabbt tas ur den illusionen så fort bollen rullar igenom ett riktigt synligt objekt.

Fifa 22

Vi har som vana att inte nämna Ultimate Team i dessa texter, främst för att det är ett separat monster som bör avhandlas i en egen dedikerad artikel. Allt vi kan säga där är att utvecklingen pågår, men inte åt det positiva hållet. Vänner av det läget lär ju förstås protestera nu, men är det verkligen lämpligt att spel med låg åldersmärkning lär barn om budgivningar? Med icke-existerande pengar förvisso, men nog finns det en och en annan förälder som ger med sig och köper FUT-poäng åt kidsen.

En nystart för Fifa

Ultimate Team-eskapader åsido är vi riktigt imponerade av nästa generations Fifa. Versionerna som släppts till Xbox Series X/S och Playstation 5 vill säga. Den modernare hårdvaran möjliggör mer realistiska matcher och smartare motstånd. Dessutom är karaktärsmodellerna mer detaljerade än tidigare och rör sig betydligt mer varierat. Med andra ord, just det hopp vi förväntar oss mellan generationer. Synd bara att pc-spelare lämnas utanför och istället får nöja sig med versionen som är ämnad för Playstation 4 och Xbox One.

Egen karaktär Fifa 22

Fifa 22

Testat: September 2021
Genre: Sport
Utvecklare: EA
Utgivare: EA
Plattform: "Next gen"-version för Playstation 5, Xbox Series X/S och Stadia. Annan version för Playstation 4, Xbox One, pc, Nintendo Switch.
Testat på: Xbox Series X och Series S.
Pris: Från 499 kronor på Prisjakt för PS5, från 449 kronor för Xbox.
M3 rekommenderar

Betyg: 4 av 5