Testad produkt: Fairphone 4
Pris: Kostar 6 288 kr hos ComputerSalg (6/128)
Ända sedan den första Fairphone kom har det varit ett intressant och sympatiskt koncept: miljö- och rättvisemedveten elektronik som inte tynger på samvetet, eller i alla fall mindre än en vanlig mobil. Men tyvärr har tillverkaren haft svårt med att kombinera det med en verklig kvalitetsprodukt som hänger med de konstant ökande kraven som ställs på telefoner. Nu gör de ett nytt försök med Fairphone 4.
Omdöme
Positivt
- Goda mellanklassprestanda
- Bättre bild och ljud
- Nu med dubbelkamera
- Hållbar på flera sätt
Negativt
- Tung och tjock
- Hållbarheten kostar

Fullt namn är Fairphone 4 5G, och vi behöver väl knappast informera om vad det innebär. Tillägget av 5g-uppkoppling är inte det enda som är ett stort steg framåt. Du får också esim-stöd så att du kan köra dubbla sim, esim plus ett fysiskt, och wifi-uppkoppling är i våra tester snabb och stabil. Wifi 6-stöd hade varit ett plus i kanten, men här får du fortfarande klara dig på wifi 5.
Du får ett betydligt större batteri och en pålitligt bra driftstid med det. Med en ljusstark ips-skärm lyckas vi inte få enorma tider för sådant som mediauppspelning och användning utomhus, men när vi kan dämpa skärmen räcker den väl godkänt länge. Den ska också vara relativt snabbladdad – Fairphone uppger att det laddas till 50 procent på en halvtimme. Det beror givetvis på vilken laddare du har. Varken laddare eller usb-kabel ingår.
Det är stora skillnader i det yttre jämfört med föregångaren Fairphone 3 Plus. Det är en helt ny design, med rundad aluminiumram, matt, greppvänligt bakstycke och en helt ny känsla av solid kvalitet jämfört med den enkla plasten i föregångaren. Den är dock relativt stor i måtten, och framför allt tjock och tung. Den påminner lite om en stryktålig telefon som CAT S52. Fast lite smidigare och nättare i detaljerna.
Nu med dubbelkamera
På baksidan ser vi en av de stora nyheterna. Fairphone får nu för första gången dubbelkamera, en 48 megapixels huvudkamera och en vidvinkellins, även den med 48-megapixelsensor bakom. Det ser ut som om det sitter tre linser i kamerahuset, men vad den tredje gör har vi ingen aning om. Det kan vara så att det är en tom plats för att kunna byta ut mot en framtida ännu bättre kamera. Kamerorna fotar för det mesta problemfritt och med fina färger och dynamik, men hänger inte riktigt med vid kvällsfoto eller dunkel belysning inomhus. Då blir de långsamma att hantera, speciellt vidvinkeln.

Skärmen har högre ljusstyrka och rikare färger än föregångarna, så det är en trevligare upplevelse att titta på film och foton på den, och den klarar sig bättre vid användning ute i solljus än tidigare. Fairphone 3 Plus hade inga stora problem med det, men 4:an är snäppet bättre även på den punkten. Det du dock inte får som många mobiler i mellanklass numera har är hög bildfrekvens. Här är det traditionella 60 Hz som gäller.
Som mediamobil är den framför allt en uppgradering tack vare riktigt bra stereohögtalare. De ger snyggt och fylligt ljud som passar för både media och musik. Hörlursporten som suttit på tidigare modeller är nu dock borttagen. Vill du ansluta lurar gör du det med usb-c-kontakten eller bluetooth.
Äntligen rätta prestandan
Fairphone 4 har en pigg processor, Snapdragon 750G, som ger den problemfria prestanda i mellanklass och en snabb och smidig upplevelse i de flesta vanliga appar, och till och med grafikprestanda nog för många spel. Den har generöst med minne och lagring, upp till 8 gigabyte ram och 256 gigabyte relativt snabb Flash-lagring, med möjlighet att utöka med mikro-sd.
Vår testade modell är dock en enklare version med 6 gigabyte ram och 128 gigabyte lagring. Men även den upplever vi som problemfritt snabb, extra arbetsminnet är inget vi saknar. 128 gigabytesmodellen har rekommenderat pris på 6 290 kronor och den större modellen kostar 6 990 kronor. Den billigare modellen finns i grått, medan du kan välja mellan grått och grönt yttre för 256-gigabytesmodellen.

Det är lite dyrt om vi bara ser till exakt vad du får hårdvarumässigt, men skillnaden till en bra konkurrerande mellanklassmobil är inte enorm. Det du betalar extra för här är just hållbarheten. Både för dig som användare och för världen i allmänhet. Fairphone undviker konfliktmineraler, bygger med återfunna material samt bygger telefonen så att den ska vara lätt att ta hand om och återvinna. Det är inte hundraprocentigt, men så långt det är praktiskt möjligt. Fairphone kompenserar också med att återvinna annat elektroniskt avfall så att de som företag är avfallsneutrala.
Meka i mobilen själv
Fairphones moduluppbyggda innanmäte med utbytbara och uppgraderbara delar är verkligen unikt i branschen, där du för det mesta numera inte ens kan byta ut batteriet. Det gör att du inte ska behöva skaffa en ny mobil om någon del börjar krångla, du skruvar helt enkelt loss den, beställer en ny och ersätter. Eller uppgraderar till en kompatibel men bättre i framtiden.
Exakt vilka moduler som kommer gå att få tag på för Fairphone 4 framgår inte, men för Fairphone 3 är kameran både bak och fram, högtalare, skärm, batteri, bakstycke och en bottenmodul med mikrofon och usb-port utbytbara. Vi kan anta att upplägget för Fairphone 4 är liknande, men vi ser att till exempel kameran och en av högtalarna sitter i samma löstagbara modul.

Det här är helt enkelt en modern mellanklassmobil med rätta uppkopplingarna och egenskaperna för att vara framtidssäkrad i flera år framöver. Det har annars varit problemet med tidigare modeller, hårdvara som redan från lansering ligger efter, vilket gör att även om du tekniskt sett kan hålla den vid liv länge så minskar användbarheten snabbt med nya tjänster och appar som kräver mer. Nu känns det som den faktiskt kan hänga med och vara pigg och användbar i åtminstone fem år.
Extra mycket uppdateringar
Det reflekteras också i en generös garanti på fem år, och ett löfte om minst två generationers uppdatering av Android, från installerade Android 11 till kommande Android 13, och Fairphone uppger att de siktar på ytterligare två år av programuppdateringar efter det. Det gör dem till en av de bästa leverantörerna på den punkten just nu, faktiskt till och med den bästa om de lyckas med hela fyra stora versionsuppdateringar.
En orsak till att det är lätt för dem att göra det är det avskalade Android som telefonen kommer med. Här är det helt och hållet Googles egna gränssnitt, och endast två appar, kameran, och en egen My Fairphone-app som innehåller användarhandbok och supportfunktion, så är det rent Android rakt av.

Vi har väntat på att Fairphone ska leverera en telefon som vi inte bara vill använda för dess hållbara värden, utan för att den också är en kvalitetsmobil med rätta egenskaperna för vardagligt bruk. Det är den nu. Om du kan stå ut med vikten, och tolererar 60 Hz-skärm, är det här ett stort steg framåt.
Fairphone 4 börjar säljas 9 oktober på tillverkarens hemsida, via ETC och på Elgiganten.
Specifikationer
Produktnamn: Fairphone 4 5G
Testad: September 2021
Tillverkare: Fairphone
Systemkrets: Snapdragon 750G
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660
Minne: 6/8 GB
Lagring: 128/256 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,3 tum oled, 1080 x 2340 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 48 megapixel vidvinkel med led bak, 25 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 11
Övrigt: Esim, dubbla sim (sim+esim), fingeravtrycksläsare, 5 års garanti, bytbara komponenter
Batteri: 3 905 mAh, 9 tim 10 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 14 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 27 tim samtal
Storlek: 16,1 x 7,6 x 1,1-1,25 cm
Vikt: 225 g
Pris: Kostar 6 288 kr hos ComputerSalg (6/128)
Prestanda
Antutu Benchmark 9: 380 300 poäng
Geekbench 5: 1 886 poäng
Geekbench 5 en kärna: 642 poäng
3dmark Wild Life: 1 122 poäng
Lagring, läsning: 972,1 MB/s
Lagring, skrivning: 215 MB/s
