Testad produkt: Nokia BH-805
Pris: Kostar 751 kronor hos Amazon Sverige

Redan vid uppackandet bjuder Nokia BH-805 på en besvikelse. Det medföljer nämligen bara tre olika par ”pluppar” (small, medium och large), vilket får anses vara ett absolut minimum när det gäller in ear-hörlurar numera (nyligen testade JBL Live Pro+ skickar exempelvis med fem par och 1More True Wireless ANC hela nio par).

Betyg 2 av 5

Omdöme

Nokia BH-805 är på det hela taget en besvikelse, särskilt med tanke på prislappen. Ljudet är visserligen helt okej, både vid musiklyssnande och telefonsamtal, men i övrigt finns inte mycket att hurra för. Dåliga och märkligt placerade touchkontroller, svag brusreducering och avsaknaden av en app är bara några av de saker som drar ned betyget.

Positivt

  • Godkänt ljud
  • Lätta och bekväma

Negativt

  • Tveksam placering av touchkontrollerna
  • Dålig brusreducering
  • Ingen app
  • Bara tre medföljande ”pluppar”
Annars utmärker sig Nokia BH-805 varken positivt eller negativt när det gäller utseende, utformning och vikt. Det är ett par hyfsat lätta hörlurar (fem gram styck) med en hyfsat lätt laddosa (40 gram utan hörlurarna) och de sitter bekvämt och stadigt i öronen, i alla fall på undertecknad.

Vad som däremot utmärker sig är touchkontrollernas placering. Istället för att sitta på sidan av hörluren, ut från örat och huvudet, sitter de riktade framåt. I teorin är detta en smart placering, då det minskar risken att komma åt touchkontrollen av misstag när man stoppar in hörlurarna i öronen eller rättar till dem. Men i praktiken fungerar det inte så bra.

Till viss del beror det på att touchkontrollerna på Nokia BH-805 är ganska så okänsliga. Det krävs att man trycker (relativt) hårt på dem för att de ska reagera, vilket leder till att hörluren rubbas när man gör det. Alternativt får man knipa åt med två fingrar, vilket inte är så praktiskt.

Det hela förvärras av att Nokia BH-805 inte har någon app, så att exempelvis slå på och av brusreduceringen måste göras via tryck på hörlurarna.

Nokia BH-805
Touchkontrollerna är placerade fram på hörlurarna.

Dålig brusreducering

Och just brusreduceringen är nästa besvikelse som Nokia BH-805 bjuder på. Den lämnar nämligen en hel del övrigt att önska då den är allt annat än effektiv. Nu brukar brusreduceringen i och för sig sällan vara toppenbra i true wireless-hörlurar (jämfört med on ear-hörlurar), men hos Nokia BH-805 är den ovanligt ineffektiv även med true wireless-mått mätt.

Ljudet då? Tyvärr är inte heller det särskilt mycket att hurra för. Inte så att det är dåligt, men det imponerar inte heller. Särskilt inte med tanke på prislappen. Det känns istället aningen platt och tunt. En smula grötigt och odynamiskt, med en för svag bas jämfört med andra true wireless-hörlurar i samma prisklass. De får exemplevis stryk av nyligen nämnda JBL Live Pro+.

Vid telefonsamtal är ljudet också godkänt utan några störningsmoment.

Som en slutlig besvikelse är batteritiden också medioker. Upp till fem timmar per laddning och 25 timmar totalt är visserligen godkänt, men inte mer än så.

Specifikationer

Produkt: Nokia BH-805
Testad: September 2021
Tillverkare/kontakt: Nokia, nokia.com
Anslutningar: Bluetooth 5.0
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Nej
Aktiv brusreducering: Ja
Handsfree-funktion: Ja
Stöd för röststyrning: Nej
IP-certifiering: IPX5
Färger: Svart och blå
Vikt (två hörlurar): 10 gram
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 40 gram
Storlek laddosa: 6,0 x 5,4 x 2,2 centimeter
Batteritid per laddning: 5 timmar
Batteritid totalt: 25 timmar
Räckvidd: Upp till 10 meter
Pris: Kostar 751 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 2 av 5