Folk på nätet älskar att debattera motsatser, och gärna vilka märken som är bäst. Särskilt inom hemelektronik där kriget mellan Amiga och Atari övergick i pc mot Mac, och nu Android mot Iphone. Men är det någon av sidorna i det sista fallet som faktiskt har rätt? Finns det obestridliga fakta som talar till den ena sidans fördel eller handlar det bara om tycke och smak?

Vi har försökt hålla oss neutrala och har i en veckas tid jämfört en Samsung Galaxy S21 Ultra mot en Apple Iphone 13 Pro Max.

Iphone 13 Pro Galaxy S21 Ultra
Skärm 6,7 tum 1284x2778 OLED 120 Hz 6,8 tum 1440x3200 AMOLED 120 Hz
Lagring 128 GB-1 TB 128 GB-512 TB
Huvudkamera 12 Mp 26mm f/1.5 OIS 108 Mp 24mm f/1.8 OIS
Ultravidvinkel 12 Mp 13mm f/1.8 12 Mp 13mm f/2.2
Telekamera 12 Mp 77mm 3x f/2.8 OIS 10 Mp 72mm 3x f/2.4 OIS
Extrakamera Makro 2cm närgräns 10 Mp 240mm 10x f/4.9 OIS
Batteri 4 352 mAh, 27W laddning 5 000 mAh, 25W laddning
Vikt 240 gram 227 gram
Rek pris 128 GB 13 495 kronor 13 990 kronor
Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra
Foto: Jonas EkelundUtseendet är en smaksak, men Iphone är lite tåligare.

Design och konstruktion

Iphone har sin matta glasbaksida där speciellt den Sierrablå, med sin metallkeramik, ger en särskild lyster. Galaxys baksida har mer av en metallkänsla där Phantom Silver ger läckra färgskiftningar.

Iphones kamerauppsättning har ett utseende som lett till många skämt. Galaxys massiva kamerauppsättning har visserligen fällts in i ett metallblock för att i viss mån dölja utseendet, men är inte heller direkt vacker. Om du sedan föredrar Iphones mer rundade former eller Galaxys mer kantiga är en smaksak.

Reptåligheten mäts i Mohs hårdhetsskala. Galaxy har en ram gjord av aluminium (Mohs 3), vilket visserligen är lätt men inte lika hårt som Iphones ram i rostfritt stål (Mohs 5). Både fram- och baksidan av Galaxy är av Gorilla Glass Victus, deras hårdaste modell, och enligt Jerry Rigs Everything når Galaxy 21 Ultra nivå 6, med djupare repor på nivå 7. Sedan Iphone 12 har Apple använt Ceramic Shield, ett keramiskt glas utvecklat tillsammans med Corning som även står bakom Gorilla Glass. I testet når Iphone 13 Pro Max nivå 7 (marginella repor på 6).

Men Ceramic Shield är inte gjord för att vara reptåligare, utan för att klara fall bättre. Vi har däremot inte hittat något vetenskapligt utfört test så det är svårt att verifiera. Däremot kan vi säga någonting om tåligheten för vatten och damm, den så kallade kapslingsklassningen. Både anger IP68 vilket innebär dammtät (IP6x) och tryckvattentät (IPx8). IPX8 mäts under 30 minuter på vilket djup de vill över de 1 meter som IPX7 kräver. Samsung har nöjt sig med 1,5 meter, medan Apple har dragit på med hela 6 meter.

Vinnare: Iphone 13 Pro Max


Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra
Foto: Jonas EkelundBåda har utmärka skärmar, men med ett litet övertag för Iphone.

Skärm

Samsung har länge varit kungar på skärmar med tanke på att de tillverkar oled-paneler för mobiler. Apple envisades länge med lcd med sedan Iphone X använder även de oled-skärm. I 13 Pro-modellerna är det ironiskt nog Samsung som gjort skärmpanelen.

Båda har skärmar på drygt 6,5 tum men Samsungs högre upplösning ger en punkttäthet på 515 ppi jämfört med Apples 458 ppi. Båda har högre upplösning än ögat kan uppfatta så det är dock ett akademiskt övertag.

Vad gäller ljusstyrka har Iphone en ljusstyrka på 1 000 nits, medan det är knepigare på Galaxyn. Du kan nämligen bara dra upp ljusstyrkan manuellt till knappt hälften av det. Spelar vi upp hdr-material toppar Iphone ut på 1 200 nits, medan vi har sett mätningar på 942 nits för Galaxyn.

Länge hade Samsung, och många andra Android-tillverkare, ett övertag i skärmuppdateringsfrekvensen. Apple hade bara högre frekvens på sin Ipad Pro. Men från och med Iphone 13 har Pro-modellerna 120 Hz uppdateringsfrekvens, precis som Galaxy S21 Ultra.

Vad gäller färgåtergivning har båda en färgrymd som överstiger srgb och tack vare oled-panelen en perfekt svärta och närmast oändlig kontrast. Apple har en neutral färgåtergivning medan Samsung är mer förtjusta i överdriven mättnad, men det kan lyckligtvis justeras. På Iphone finns True Tone, som är en automatisk justering av vitbalansen för att kompensera för omgivningens ljus. Galaxyns bildkvalitet får utmärkta betyg men med vissa reservationer. Displaymate har just testat Iphone 13 Pro-skärmen och utser den till den bästa mobilskärmen.

Vinnare: Iphone 13 Pro Max


Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra
Foto: Jonas EkelundVäldigt jämn omgång då båda har riktigt bra högtalare

Ljud

Mobiltelefoner har normalt gräsliga högtalare, något vi säkert alla har upplevt i kollektivtrafiken när hänsynslösa resenärer av obegripliga skäl spelar sin musik genom högtalaren, som om de aldrig hört talas om hörlurar. Men både Iphone 13 och Galaxy S21 är klart över medel och kan låta helt okej på måttlig volym. Båda har högtalare i både över- och underkant så att du får stereoljud i landskapsläge, och båda stöder Dolby Atmos för 3d-ljud.

I våra testlyssningar låter Galaxyn tunnare i diskanten och blir lätt för vass, däremot är det inte mycket till distorsion och den låter bra även på låg volym. Iphone ger en bättre rumsuppfattning vilket är avgörande för realistiska konserter, och för 3d-ljud. Däremot har den en lite luddig bas med antydningar till distorsion.

Vinnare: Ingen klar vinnare, oavgjort.


Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra
Foto: Jonas EkelundGalaxy har större zoom, men Iphone bättre närbilder.

Kameror

Det område som har utvecklats snabbast hos mobilerna är kameran, vilket också många menar är det viktigaste när de skaffar en ny mobil. Men det är svårt att producera bra bilder på en mobil, som inte får plats med någon stor bildsensor, och där avståndet mellan linsen och sensorn är så litet. Här har tillverkarna olika filosofier.

Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra
Foto: Jonas EkelundIphone har makro-foto med 2 centimeter närgräns.

Samsung brakar på med 108 megapixels upplösning och slår sedan ihop pixlarna till 12 megapixel, medan Apple kör med 12 megapixel från början. Med Samsungs metod har de mer flexibilitet, medan Apples bör ge bättre skärpa och mörkerprestanda. Samsung har hängt med ganska bra i det nya kriget om störst telezoom och har nu hela 10x. Apple har däremot sakta segat sig upp från 2x till 3x. Å andra sidan har nya modellen ett makroläge som Samsung saknar.

Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra
Foto: Jonas EkelundMen Galaxy S21 Ultra har 10x teleoptik

Vi lät en panel granska sju testfoton i ett blindtest. De visste alltså inte vilken mobil som hade tagit vilket foto. För tre av bilderna var det ganska jämt. För två bilder vann Samsung med hygglig marginal. Men för två av bilderna vann Apple överlägset. Totalt blev det 29 röster på Iphone och 20 röster på Galaxy. Se testbilderna allra sist i artikeln.

DXO Mark ger Iphone 13 Pro betyget 137 för fotokvalitet medan Galaxy S21 Ultra får 121.

Vinnare: Iphone 13 Pro Max


Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra
Foto: Jonas EkelundIphone är helt enkelt mycket snabbare än Galaxy.

Prestanda

Här i Europa använder Samsung sin egen Exynos-systemkrets, vilket i S21 Ultra innebär 2100-modellen. Årets Iphone är å sin sida utrustad med nya A15 Bionic, som även sitter i Ipad Mini 6. Vad gäller beräkningsprestanda är det inte mycket till match. Enligt Geekbench 5 är Iphone 69 procent snabbare med en kärna och 41 procent snabbare med flera kärnor. Tittar vi på webbprestanda och Basemark Web är Iphone 43 procent snabbare.

Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra
Foto: Jonas EkelundÄn större skillnad är det för spelgrafik.

Tyvärr är det inte mycket jämnare när det gäller grafikprestanda, vilket görs värre av att Exynos har långsammare grafik än Snapdragon 888 som används i den amerikanska modellen. 3DMark Wildlife Unlimited säger att Iphone har 118 procent bättre grafikprestanda.

Vinnare: Iphone 13 Pro Max

Batteritid

Traditionellt har detta varit Android-mobilernas paradgren, med större batterier och uppenbarligen mer strömsnåla kretsar. Apples framsteg varje år har varit måttliga. Men med Iphone 13 vågar de helst plötsligt lova flera timmars längre batteritid.

Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra
Foto: Jonas EkelundÅrets Iphone har för första gången inte sämre batteritid än Galaxy.

Att mäta batteritid på ett konsekvent sätt är lite knepigt. I vårt användningstest laddade vi mobilerna till 100 procent och satte ljusstyrkan på max. Sedan fick de spela en Youtube-spellista tills batteriet tog slut. Det är naturligtvis inget genomsnittligt sätt att använda mobilen och avspeglar inte hur länge din mobil kommer hålla. Men det säger något om hur tung användning påverkar batteritiden. I det testet räckte Iphone 13 Max en dryg timme längre än Galaxy S21 Ultra! Det har varit otänkbart med tidigare generationers Iphone.

Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra
Foto: Jonas EkelundDäremot hade Galaxy 56 procent batteri kvar när Iphone dog efter 97 timmar.

Däremot har Iphone långt kvar när det gäller standbytid. Vi laddade helt enkelt mobilerna fulla, stängde ner de mest batterislukande apparna och lät telefonerna ligga utan att röra dem. En gång i timmen läste vi av återstående batteri. Efter 48 timmar hade Iphone gått ner till 47 procent medan Galaxyn hade hela 79 procent kvar. Iphone dog till slut efter 97 timmar, vilket inte är illa, men Galaxyn hade då 56 procent kvar. Detta är naturligtvis inte heller en användning du ser i verkliga livet. Du använder ju din mobil ständigt.

Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra
Foto: Jonas EkelundIphone laddar snabbare först men de kommer samtidigt till mållinjen.

Sen är ju frågan om hur snabbt du kan ladda upp dem. Både Iphone och Galaxy stöder trådlös laddning med 15 watt. Använder du sladd, och en laddare som stöder usb power delivery, laddar Galaxy maximalt med 25 watt medan Iphone laddar med maximalt 27 watt. I vårt test var båda fulladdade efter 105 minuter. Däremot snabbladdade Iphone snabbare. Efter drygt 50 minuter hade den nått 80 procent laddning medan Samsung bara nått 55 procent!

Vinnare: Ingen klar vinnare, oavgjort.


Slutsats

Design: Apple Iphone
Skärm: Apple Iphone
Ljud: Oavgjort
Kameror: Apple Iphone
Prestanda: Apple Iphone
Batteri: Oavgjort

Totalt: 6-2 till Iphone.

Testbilder

Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra sample photos
Foto: Jonas EkelundHDR, kan man både urskilja detaljer i himlen och i skuggan? Övermättade färger. (Iphone)
Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra sample photos
Foto: Jonas EkelundHDR, detaljerna i löven och betongen är utsmetade (Galaxy)
Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra sample photos
Foto: Jonas EkelundLjuset var faktiskt varmt så vitbalansen är bättre här (Iphone)
Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra sample photos
Foto: Jonas EkelundBetydligt svårare att urskilja enstaka hår i pälsen. (Galaxy)
Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra sample photos
Foto: Jonas EkelundPerfekta förhållanden. Lite väl mättade färger i testbilden (Iphone)
Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra sample photos
Foto: Jonas EkelundPerfekta förhållanden. Något urvattnad svärta och sämre skärpa (Galaxy)
Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra sample photos
Foto: Jonas EkelundMörkt! Mer brus, men bättre färger och betydligt fler detaljer bevarade (Iphone)
Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra sample photos
Foto: Jonas EkelundMörkt! Alla detaljer har smetats ut till oigenkännelighet. (Galaxy)
Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra sample photos
Foto: Jonas EkelundNormal vidvinkel i bra förhållanden. Inga större fel här. (Iphone)
Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra sample photos
Foto: Jonas EkelundDet är inga större skillnader mellan mobilerna under bra förhållanden. (Galalxy)
Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra sample photos
Foto: Jonas EkelundUltravidvinkel. Väl mörk förgrund och bristande dynamik. (Iphone)
Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra sample photos
Foto: Jonas EkelundGalaxyn överexponerar istället så att detaljerna försvinner i högdagrarna.
Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra sample photos
Foto: Jonas EkelundÖverdriven uppskärpning och få bevarade detaljer (Iphone)
Iphone 13 Pro Max vs Galaxy S21 Ultra sample photos
Foto: Jonas EkelundBättre bevarade detaljer och mer konservativ uppskärpning (Galaxy)