Testad produkt: TCL 8132
Pris: 3 490 kronor hos Amazon Sverige

När du ska köpa en ljudlimpa finns det några saker att tänka på. En av dem är hur mycket plats du har samt storleken på din tv. Du kanske inte vill ha 1,5 meter ljudlimpa under 42-tummaren, såvida du inte har en ”fuck it”-attityd eller bryr dig om värdsliga ting som estetik. Men om du bryr dig som sådana saker, sitter med en 55-tums tv eller har begränsat med utrymme, då bör du kika på TCL 8132.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med stöd för Dolby Atmos, ett relativt nätt format och en väldigt modest prislapp finns det mycket att gilla med TCL 8132. Detta trots att ljudet inte låter lika bra när du drar på ordentligt. Men för vanliga människor som inte kan eller vill bli vräkta från sin lägenhet är den ett riktigt kap som levererar tämligen omslutande ljud med små medel.

Positivt

  • Formatet
  • Bra ljud
  • Priset
  • Enkelt handhavande

Negativt

  • Hårt ljud vid hög volym
  • Saknar Spotify Connect

Formaterat format

TCL 8132 är en relativ nätt skapelse. Själva soundbaren är tre decimeter bredare än Sonos Beam. Även subwoofern är tillräckligt liten för enkel placering i tv- eller vardagsrummet. Själva ljudlimpan är exakt en meter bred medan woofern har måtten 20 x 35 x 20 centimeter.

Placerat på ljudlimpans front, dolt under väven, finns en display som berättar vad du håller på med. Den visa siffror och bokstäver á la datorgrafik 1978 – rätt retro, med den fungerar. Ovansidan pryds av fem knappar som låter dig höja volym et cetera. I detta svarta hölje döljer sig åtta högtalare. I subwoofern sitter ett 5,25-tums element. Den här är alltså en 3.1.2-kanals ljudlimpa.

TCL 8132
Foto: Petter AhrnstedtRetro eller fult? Oavsett vilket fyller "displayen" sin funktion.

Smärtfi installation

Det jobbigaste med att installera TCL 8132 är att öppna kartongen. Väl uppackad ansluter du den via hdmi till tv:n, öppnar wifi-inställningarna i din telefon, väljer TCL 8132 och kopplar upp den mot ditt nätverk. Faktum är att det går så smärtfritt att undertecknad först tror att något är fel. Om det beror på att tv:n också kommer från TCL låter vi vara osagt.

Väl uppkopplad kan du använda den som hub för Alexa eller Google, den har inbyggd Chromecast och stöd för Apples Airplay 2. Av anledningar okända för oss saknar den dessvärre stöd för Spotify Connect.

TCL 8132
Foto: Petter AhrnstedtEn rad med knappar om batteriet till fjärren tar slut.

Mer viktigt är att den har stöd för earc. Om din tv har stöd för detta kan du göra kullerbyttor av glädje, du har då stöd Dolby Atmos. Atmos är ett objektbaserat ljudsystem som låter ljud tolkas som 3d-objekt – det är här de uppåtriktade högtalarna gör sin magi.

För att få den åtråvärda certifieringen måste ljudlimpan ha minst två uppåtriktade högtalare. Dessa ”projicerar” ljudet mot taket och skapar en känsla av att du är innesluten av ljud. Fungerar det? Jorå, TCL 8132 gör ett bra jobb.

Ljuva ljud, men inte hela tiden

Det låter onekligen bra ur TCL 8132. Visst känner vi oss om än inte omslutna, så åtminstone lite småkramade av ljudet. Visserligen når inte effekterna ens i närheten av vad riktiga satellithögtalare skapar. Men det fungerar.

Filmen The Ritual (finns på Netflix och har stöd för Dolby Atmos) ger oss biokänsla med ett ljud som förhöjer filmens skräckkänsla. Vissa scener i The Irishman, en annan Netflix-film med stöd för Dolby Atmos, känns mer intensiva när du som tittare blir insvept av ljudet. När vi vrider upp volymen låter det dock inte lika bra. Ljudet ur limpan blir då hårt och mellanregistret försvinner. Woofern hänger dock med och pumpar på. Det är inte första gången vi stöter på problemet och det verkar som ett generellt problem för ljudlimpor.

TCL 8132
Foto: Petter AhrnstedtAtmos grejar ljudet.

Det är samma sak med musik. På moderat volym låter det riktigt bra, men så fort det krämas på rejält låter ljudet vasst och som att något saknas. Tänk dig en maträtt som behöver mer salt. Det smakar fortfarande okej, men någonting fattas. Ekvationen ”musik + ljudlimpa = tveksamt” verkar vara snarare regel än undantag – oavsett märke.

Det är nu det brukar komma ett ”men”. Så även här. Men, det här är en riktigt prisvärd soundbar. För 3 500 kronor får du mycket ljud för pengarna och en nätt soundbar som slinker in under de flesta tv-apparater, utan att ta onödigt mycket plats.

”Jamen, ljudet då!” hojtar audiofilerna unisont. Det är nog bara ett fåtal som ser på film med öronbedövande volym, men visst är det ett litet black om den proverbiala foten. Skulle du inte ha en tv med earc kommer du ändå att få en ljudlimpa som levererar schysst ljud, såvida du inte är typen som ska spela sjukt högt, och med ett visst mått av surround-känsla.

Kort och gott: Skulle du promenera hem med den här ljudlimpan under armen lär du bli väldigt nöjd.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: TCL 8132
Testad: September 2021
Tillverkare: TCL
Anslutning: Hdmi earc, hdmi (pass through), bluetooth, optisk, usb (mp3), wifi 802.11ac, Chromecast
Ljudfunktioner: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Digital
Ljudlägen: Musik, tv, film och natt-läge.
Mått: Soundbar: 1000 x 65 x 122 mm. Subwoofer: 200 x 350 x 200 mm
Vikt: Soundbar 3,3 kg. Subwoofer: 3,5 kg
Pris: 3 490 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5