Testad produkt: Motorola Defy 2021
Pris: 3 290 kr på Webhallen

Marknaden för stryktåliga telefoner dominerades länge av en samling specialisttillverkare, som Cat, Ulefone och Blackview. De finns fortfarande kvar, men fler ”vanliga” mobiltillverkare har börjat satsa på det. Samsung har också de länge haft sin Xcover-serie av halvtåliga mobiler, och i år har vi sett Nokia XR20 och telefonen vi testar här, Motorola Defy. Motorola släppte en Defy redan 2010, men nu är det alltså dags för en ny.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Defy är så stryktålig som man kan begära, och har stort batteri som ger den riktigt bra batteritid. Det är sedan tyvärr allt den har på sin sida. Byggd på för seg hårdvara och med tveksamheter i både skärm, ljud och kamera blir den endast ett alternativ om du verkligen måste snåla med pengarna.

Positivt

  • Rätta tåligheten
  • Bra batteritid
  • Godkänt ljud
  • Lågt pris

Negativt

  • Kantig och tjock
  • Ligger efter i prestanda
  • Trist skärm
  • Tveksam kamera
  • Gammalt Android

Synen som möter när vi packar upp Defy är ett rätblock i mönstrad gummi, med rätvinkliga, centimetertjocka sidor med rundade hörn. I alla tre av hörnen. Ett av den är extra spetsigt, för här har Motorola satt ett fäste för en bärrem, som också medföljer i paketet. Det är en mobil med rejäla mått, men inte så extremt stor och bred som Nokia XR20 som vi nyligen testade. Det beror främst på en mindre bildskärm; bägge mobilerna har generöst tilltagna marginaler runt sina skärmar.

De smalare måtten blir Defys räddning, för utan dem hade den varit ovanligt obekväm. En del mobiler kan komma undan med liknande form, till exempel senaste generationens Iphone, men bara tack vare att de också är extra tunna. Här blir den allt annat än bekväm att greppa. En inte oansenlig del av vikten är telefonens stora 5 000 milliamperes batteri, som levererar driftstid hela dagen och ofta två dygn utan att vi behöver ladda på.

Defy är byggd i samarbete med Bullit Group, som också gör Cat-telefonerna, så det borgar för att just tåligheten i telefonen är i topp. Defy bockar av de egenskaper som en sådan ska ha. Den har bästa möjliga skydd för skärmen med Gorilla Glass Victus, men utan extra repskyddsfilm framför som en del konkurrenter har. Den är testad för fall- och stötskador enligt mil-std-810h-standard, och ska tåla att tappas i ett hårt betonggolv från 1,8 meters höjd. Den är givetvis också vattentålig med ip68-klassnnig.

Motorola Defy
Defy med tillhörande bärrem.

Smart knapp på osmart plats

På ena långsidan har Defy endast en simkortslucka, och på den andra sitter en rad med knappar. På-knapp nederst, volymkontroll i mitten, och en specialknapp som kan tända ficklampa, visa meddelanden, växla mellan appar eller öppna valfri angiven app. Du kan ställa in två funktioner, antingen med långtryck eller dubbeltryck.

Den knappen hade vi gärna sett att den satt någon annanstans, kanske upptill. Nu kommer den mest i vägen när vi fumlar efter volymkontrollerna. Till skillnad från många andra Motorola-mobiler har inte Defy någon knapp för Google-assistenten. Vi misstänker därför att detta helt enkelt är en sådan som programmerats om.

Knappen går också att ställa i ptt-läge (push to talk), och kan då kopplas till en walkie-talkie-liknande tjänst. Den ser ut att gå att använda med alla sådana som följer ptt-standard. Det är en rätt så vanlig funktion i just tåliga mobiler, då de ofta är tänkta att användas på till exempel en byggarbetsplats. Motorola har en egen sådan funktion som även rekommenderas i telefonen, men den ingår i en stor plattform inriktad på företag. Som privatanvändare lär du knappast ha användning för det.

Motorola Defy baksida
Baksidan och ramen skyddar bra mot stötar och slag, men är varken bekväm att greppa eller skyddar sig själv mot damm.

Lågt pris och budgetkänsla

Defy är en billigare telefon än de flesta konkurrerande pansarmobiler, med ett rekommenderat pris på 3 490 kronor. Då du i en pansarmobil får betala extra just för ökad tålighet blir det inte lika stor budget över till själva mobilen. Det märks. Det här andas mobil i 2 000-kronorsklass från ett eller ett par år sedan.

Skärmen har en design med droppformad flärp som vi inte ser mycket av nu för tiden. Tyvärr har den också andra äldre egenskaper. Den har låg upplösning för sin storlek med 720 pixlar på bredden, vilket i webbsidor och dokument gör finstilt text mjuk och otydlig. Den har relativt bleka färger och kontrast, och är väldigt känslig för avvikande betraktningsvinklar. Dessutom är den inte särskilt ljusstark, vilket helt kart kan ställa till det om du vill utnyttja dess tålighet för att ge dig ut i skog och mark med den.

Prestandan ligger också efter. Här sitter gamla Snapdragon 662 som med sina åtta kärnor multitaskar bra men som kommer på efterkälken i flera moment. Det småhackar i rendering och scrollning i tunga dokument som webbsidor, liksom i Google Maps. Appar tar också extra lång tid på sig att ladda, tack vare långsam flash-lagring. Ingenting, förutom grafiken för spel, är diskvalificerade dåligt, men vi hade helt klart hoppats på nyare hårdvara och piggare prestanda.

Motorola Defy skärm
Utomhus får du vara noga med var du har solen och ljusa reflexer för att kunna se något på skärmen.

Bättre ljud än bild

Att strömma film går dock fint, och uppkopplingen på 4g och wifi 5 går inte att klaga på. Men då skärmen som sagt inte är den bästa så blir upplevelsen för det inte så njutbar. Telefonens ljud gör sitt bästa för att lyfta upplevelsen, med en kraftfull högtalare i nederkant. Den levererar rent ljud med väl godkänd dynamik, och är en av få saker med mobilen som överträffar våra förväntningar. Bäst är den på att framhäva röster, men även musik låter godkänt bra.

Synd bara att det inte är stereoljud. Då Defy också har en framåtriktad högtalare för samtal i öronhöjd som kan trycka ur sig hyggligt med volym dem också, så känns det som om den hade kunnat användas även för det.

Kameran har tre linser med en standard 48-megapixelsensor, en två megapixel makrokamera, samt en lika liten stödkamera för djupseende till huvudkameran. Den tar godkända foton i dagsljus om än med något långsam autofokus. I mörkare miljöer blir bilder brusiga och platta i dynamiken, och autofokus får stora problem med att hålla sig still.

Motorola Defy
Motorola får alltid plus i kanten från oss för sitt rena och bloatwarefria gränssnitt. Här blir det dock avdrag för gammal Android-version.

Onödig extrakamera

Det är också problemet med makrokameran – inte ens i fullt dagsljus blir det särskilt lätt att fokusera på sitt motiv och den är så frustrerande att använda att vi tycker att Motorola helt hade kunnat skippa den. Avsaknaden av både vidvinkel och optisk zoom gör oss påminda om hur bortskämda med den varan vi blivit på senare tid, men det kanske är för mycket att begära med tanke på priset.

Som alltid från Motorola får du ett rent Android-gränssnitt. Det som är att uppmärksamma här är att det är Android 10. Inte 12 som nya mobiler borde börja få snart, och inte ens 11 som de flesta nya Androidmobiler haft i snart ett år. Funktionsmässigt gör det ingen enorm skillnad. Det finns enskilda optimeringar och förbättringar som vi saknar från Android 11, men inget avgörande. Det innebär framför allt ett orosmoment för hur länge den kommer hänga med i framtiden.

Ska du ha en tålig mobil så kan vi bara rekommendera Motorola Defy om du inte kan gå upp ett steg i pris och satsa på en Nokia XR20 eller en av specialtillverkarnas mobiler istället. Vi hoppas på en bättre Defy i framtiden, som kan kombinera modernare mobil med Bullit Groups tåliga konstruktion.

Specifikationer  

Produktnamn: Motorola Defy XT2803-9
Testad: Oktober 2021
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 662
Processor: 4 st Kryo 260 Gold 2 GHz + 4st Kryo 260 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 610
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,5 tum ips, 720 x 1600 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattentålig (IP68), stöttålig (mil-std-810h), bärrem
Batteri: 5 000 mAh, 14 tim 20 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 17 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35 tim samtal
Storlek: 17 x 7,8 x 1,1 cm
Vikt: 232 g
Rek. pris: 3 290 kr
Pris: 3 290 kr på Webhallen

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 161 068 poäng
Geekbench 5: 1 422 poäng
Geekbench 5 en kärna: 313 poäng
3dmark Wild Life: 373 poäng
Lagring, läsning: 318,5 MB/s
Lagring, skrivning: 192,4 MB/s

Betyg: 2 av 5