Testat spel: Far Cry 6 (Xbox Series X)
Pris: Från 444 kronor på Prisjakt.se

Välkommen till paradiset. Till oändliga badstränder, tropiskt klimat och härliga fester. Till giftiga tobaksodlingar, hjärtlösa soldater och en fascistisk diktator som mer än gärna offrar ”mindre värda” delar av sin befolkning för att behålla makten och dra in mer pengar. Välkommen till Yara.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Far Cry 6 inleds med en stark sekvens som är svår att skaka av sig. Under äventyrets gång får vi gott om liknande scener, men också raka motsatsen – och allt däremellan. Det skapar en oerhört splittrad upplevelse som är svår att leva sig in i ordentligt. Men det är faktiskt inte riktigt så illa som det låter eftersom vi hela tiden översköljs av underhållande, utmanande och inte minst varierade sysslor. Istället är det främst ovanligt många buggar och bristfällig artificiell intelligens som sänker Ubisofts actionäventyr ett snäpp.

Positivt

  • Spännande och vacker värld att utforska.
  • Fyllt med roliga fordon, vapen och uppdrag.
  • Skarpare grafik och 60 bilder per sekund på de nya konsolerna.

Negativt

  • Allvarliga, humoristiska och överdrivet actionfyllda sekvenser i en märklig mix.
  • Buggigt och stundtals märklig artificiell intelligens.
  • Onödigt brutalt, både mot människor och djur.

En kniv i hjärtat

Militären rullar in på gatorna. De bryter sig in i folks hem och kräver att få folk utlämnade. De som vägrar hjälpa till eller står upp mot soldaternas tyranni, blir gripna eller avrättade direkt på plats. När vi får kontroll över Dani Rojas, äventyrets huvudperson, måste vi snabbt och försiktigt fly mot hamnen där en båt som kan ta oss i säkerhet väntar.

Far Cry 6

På båten gömmer sig gamla och unga. De är livrädda och vill inget annat än att komma i väg. Plötsligt klampar militärer in på båten. Några minuter senare är Dani den enda överlevaren när hon spolas i land på en främmande strand på en liten ö.

Minnesvärda inledningar har varit ett signum för Far Cry-seriens senaste delar. Denna sexa tar emellertid det hela ett steg längre och lyckas göra huvudpersonen till någon vi bryr oss om, samtidigt som den skapar ett starkt hat för Antón Castillo – Yaras diktator och äventyrets huvudantagonist.

Far Cry 6

Allvarlig humor, allvarligt?

Efter den starka starten tar emellertid berättelsen många märkliga svängar. Dani går med i en motståndsrörelse för att störta El Presidente. I hennes skor hjälper vi gruppen att samla förnödenheter, rekrytera fler anhängare och slå ut militära mål. Allt väl så långt, men så får vi sällskap av en tam alligator som hjälper oss slå ut fiender. Och en hund i rullstol som gör detsamma. Och då har vi inte ens nämnt alla suspekta människor vi hjälper eller får hjälp av.

De flesta huvuduppdrag bjuder på nervpirrande sekvenser, där vi ofta känner oss i underläge mot den mäktiga militärmakten. Vissa huvuduppdrag, och många sidouppdrag, är däremot rena motsatsen och ger oss hysteriskt överdriven action eller ren humor. Det hela blir en märklig mix av allvarliga scener, humorfyllda sekvenser och en fest av exploderande fordon och fiender.

Far cry 6 eldstrid

Omväxling förnöjer

Men trots det ständigt skiftande tonläget mellan huvuduppdragen och sidosysslor är det inget som förstör spelupplevelsen. Visst, vi hade gärna sett mer fokus på att gerilla-aspekten. Att vara utsatt och svag, men sakta men säkert växa sig starkare. Å andra sidan hade det inte riktigt varit Far Cry.

Ibland är det också vårt eget fel att galenskaperna höjs till 11. I ett tidigt uppdrag ska vi till exempel slå ut en bas. Vi råddes att göra det försiktigt; scouta vart fienderna befinner sig, slå ut larmen i det tysta och planera den bästa rutten till målet. Problemet är att vi stack på ett sidospår innan uppdraget och fick tag på en pansarvagn. Att smyga är silver, men en pansarvagn är guld som det brukar sägas.

Just friheten i hur många uppgifter kan tacklas gör att vi hela tiden sitter och flinar över de dumheter vi hittar på. Visst, vi kan spela mer seriöst och få en mer passande upplevelse – men spelet är inte riktigt gjort för det. Saker ska explodera.

Dessutom är Far Cry 6 fyllt till brädden med sysslor som får oss att glömma den mordlystne diktatorn ett tag. Vad sägs om ett regelrätt beat ’em up med tuppar? Jaga djur och laga mat? Eller varför inte spendera tid med lite stillsam lastbilskörning? Eller är kanske regelrätta race med vattenscooter eller bil din kopp té? Oavsett vad du väljer kanske det skulle sitta fint med en spök- och skattjakt efteråt – eller bara fiska lite. Det är en märklig meny, men samtidigt väldigt underhållande.

far cry 6 race på vatten

Galen pistol, galnare gevär, galnast ryggsäck

Den spretiga känslan sträcker sig också till vapenutbudet. Till en början får vi nöja oss med enkla pistoler och hemmasnickrade gevär. Det är gammalt, slitet och passar gerillastilen perfekt. En bit in i äventyret kan vi också låsa upp mer moderna vapen som granatkastare, hagelgevär och kulsprutor – och ytterligare lite senare rena science fiction-kanoner som är lika överdrivna som underhållande.

Men det slutar inte där. Som grädden på det två meter höga moset finns det en form av supervapen i ryggsäcksformat: raketkastare, eldsprutande jetpack, emp-bomb med mera. Det är extra kraftfulla vapen som kan vara ovärderlig hjälp i kniviga situationer. Endast en av dessa kan bäras med åt gången och de laddas upp långsamt, så det är bra att i förväg fundera över hur de passar både kommande uppdrag och din spelstil bäst.

Samtliga vapen, även superryggsäckarna, kan dessutom uppgraderas och anpassas på olika sätt. Träffar från ett prickskyttegevär kan skapa små explosioner, hagelgevär kan fungera extra bra mot skyddsklädda fiender, ryggsäcken kan återställa hälsa snabbare med mycket mera. Möjligheterna är många och vad som är bäst beror helt på den spelstil du föredrar.

far cry 6 helikopter

Elektrisk buggalot

Något vi däremot hade föredragit att slippa är de ovanligt många buggarna, för att inte tala om den ytterst märkliga artificiella intelligensen som Far Cry 6 bjuder på titt som tätt. Under våra timmar i Yara har vi bland annat varit med om ett antal ofrivilliga självmord när vi gått ur en helikopter och säger hej till rotorbladen. Eller när vi krockat lätt och genast exploderat till en kolsmakande marshmallow.

En annan minnesvärd händelse är när en datorstyrd namngiven sidokaraktär, som hjälper till på ett uppdrag, plötsligt får en tvilling mot slutet av uppdraget. Eller när en annan karaktär ska eskorteras till säkerhet, men plötsligt försvinner. Efter någon minuts letande hittar vi honom skjutandes på en parkerad lastbil. Vi har också fått en arg pansarvagn i hasorna efter att ha kört på en skylt, blivit jagade av vår egen helikopter, och sett fiender begå självmord genom att gång på gång flyga in i väggen på samma byggnad.

De många buggarna till trots stöter vi aldrig på några direkt spelförstörande problem. Märkligheterna förgyller snarare spelets udda stämning. Förutom de gånger vi dör och är tvungna att börja om en bra bit bort från där vi var, i alla fall.

Far Cry 6

Med rötterna i det förgångna

För att se det lite positivt ger det oss en möjlighet att njuta lite extra av de vackra tropiska miljöerna. Vackra solnedgångar, svajande palmer, karga berg, grönskande dalar, mysiga små byar och lite större städer fyller Yaras landmassa, och till skillnad från uppdragen och berättelsen känns hela spelvärlden sammanhållande – och fylld med hemligheter att upptäcka. 
Far Cry 6 är seriens debut på den nya generationens konsoler. Att det i första hand är skapat för Playstation 4 och Xbox One är emellertid uppenbart; det vi får på de betydligt mer kraftfulla konsolerna är snabbare laddningstider, högre upplösning, finare texturer, bättre effekter och en bilduppdatering på 60 bilder per sekund.

Just den fördubblade bilduppdateringen, jämte de tidigare spelen på konsol, gör däremot en stor skillnad för kontrollen – både skjutande och fordonskörande fungerar märkbart bättre. Men räkna inte med några omvälvande skillnader i övrigt.

Far cry 6 spränga båtar

Spretigt, ojämnt och mestadels väldigt kul

I slutändan är Far Cry 6 en spretig historia som ändå underhåller stort. Såvida du vet vad som väntar. På ett sätt är det synd att den mer seriösa tonen inte får mer plats, något både grundhandlingen och flera sidokaraktärer skulle klara galant. Å andra sidan är överdriven och ibland rent galen action en del av Far Cry-seriens identitet. Att vi också får en hygglig berättelse gör ju inte saken sämre.


Far Cry 6

Testat: Oktober 2021
Genre: Action
Utvecklare: Ubisoft Toronto
Utgivare: Ubisoft
Plattform: Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X, S, Xbox One, pc, Stadia
Testat på: Xbox Series X
Pris: Från 444 kronor på Prisjakt.se

Betyg: 3 av 5