Testad produkt: Xiaomi Mi TV P1 55
Pris: Kostar från 6 489 kronor hos Prisjakt

Xiaomi känner vi främst som en flitig mobiltillverkare i alla prisklasser, från budget till svindyra premiummodeller. Men de har också andra strängar på lyran: träningsarmband, elscootrar, smarta högtalare, robotdammsugare, routrar, och annat smått och gott. Nu också tv, något som de tidigare inte släppt i Sverige. Det är två modeller som säljs officiellt i Sverige, den lite dyrare Q1, som bara finns i 75-tumsstorlek, och den vi testat här, P1.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Letar du efter ett riktigt budgetalternativ får du mer kvalitet än prislappen antyder. P1 har bättre än förväntad bildbehandling och stöd för hdmi 2.0, vilket en hel dyrare tv-apparater fortfarande inte har. Det är inte på samma nivå som de bästa modellerna runt 10 000 kronor, men vill du snåla är den ett bra val.

Positivt

  • Bra bildkvalitet för pengarna
  • Rätt hdr-stöd och hdmi 2.1
  • Snygg och bekväm fjärrkontroll

Negativt

  • Inget vidare högtalare
  • Plastigt chassi
  • Bitvis omständlig att navigera

P1 kommer i storlekarna 32, 43, 50 och 55 tum. Minstingen har inte ens full hd-upplösning, men övriga tre storlekar ger dig 4k. Det är en prispressad serie tv-apparater, och 55-tummaren som vi testar kostar precis under 7 000 kronor.

P1 är en enkelt designad tv, med centimeterbred skärmram i blank svart plast, en list på ett par centimeter i underkant, också den i samma blanka plast, och två lätt monterbara fötter i, just det, blanksvart plast. På avstånd ser det snyggt ut, men närmare inspektion avslöjar budgetvibbarna.

Baksidan är dock ett stort plåtstycke. Det är inte så vackert att skåda, så se till att placera tv:n så du slipper det, men det ger bygget bra stabilitet. All elektronik förutom skärmpanelen sitter i en liten fyrkantig låda mitt på baksidan. Det gör att du får sträcka dig ganska långt in för att komma åt bildingångar och usb-portar.

Xiaomi Mi TV P1 55"
Tv:n är halvtjock överlag och lite extra tjock i nederkant.

Överraskar med snabb hdmi

Anslutningarna är ungefär de förväntade, hdmi, usb, fast nätverk och ett par alternativ för ljudutgångar. Den har bara tre hdmi-portar där de flesta likande tv har fyra. En av dem är hdmi 2.1-port med stöd för earc och variabel bildfrekvens. I teorin också extra höga datahastigheter, men här sätter själva tv-panelen stopp med sina 60 Hz frekvens, så vi får ingen 4k i 120 Hz här. Att vi överhuvudtaget får hdmi 2.1 i en så här billig tv är positivt.

Själva tv:n andas som sagt billighetskänsla i konstruktionen, men fjärrkontrollen är lite överraskande raka motsatsen. Den är en elegant, slimmad och greppvänlig enhet som utan att göra något märkvärdigt höjer upplevelsen. Den har alla standardknappar, samt snabbknappar för Netflix, Prime Video och Google Assistent.

Mikrofon sitter dock inte i fjärrkontrollen, utan tv:n har en inbyggd mikrofon med lång upptagningsförmåga. Vi testar att prata lite med assistenten, och söka i appar utan att stöta på några stora problem. Den som inte vill använda det kan stänga av mikrofonen med en switch på undersidan.

Xiaomi Mi TV P1 55" fjärrkontroll
Fjärrkontroll med oväntad premiumkänsla.

Extra app inte för Sverige

Operativsystemet är Android TV baserat på Android 10, och den har fullt stöd för Google Plays tv-appsbibliotek, Assistent och inbyggd Chromecast. Xiaomi gör inga stora tillägg till det. Det innebär tyvärr att sådant som bild- och ljudinställningar tar några extra klick att nå jämfört med en del Android-tv där tillverkaren fixat snabbmenyer. Du kan snabbvälja bildingångar, men det är allt, såvitt vi kan se.

Xiaomi har ett eget tillägg till Android TV, en app som heter Patchwall. Den ska fungera som en mer innehållsfokuserad startsida som med tiden lär sig vad du tittar på och föreslå den typen av innehåll. Men startar vi den får vi beskedet att Patchwall inte är tillgängligt i vår region. Det är lite irriterande, speciellt eftersom det finns en speciell knapp för det på fjärrkontrollen som tar oss dit istället för till Android-startskärmen.

Bildpanelen är enligt information på Xiaomis hemsida av ips-typ. Det ger vanligen bästa betraktningsvinklarna men en va-panel, den andra vanliga tekniken, är bättre på att hålla svärtan nere och bra kontrast mellan pixlarna. Vi tycker Xiaomi klarar sig bra på den punkten, med enbart lite vitpunktsavvikelse i höjdled, och så länge vi inte kör ljusstyrkan på fullt blås så håller sig mörka ytor godkänt mörka. Skärmytan är halvmatt, vilket gör att vi slipper direkta reflexer.

Xiaomi Mi TV P1 55"
Xiaomi Mi TV P1 har blankplastiga fötter och ram, men själva bilden ser bra ut, vilket ju är det viktiga.

Hdr på sparlåga

Tillverkaren ger oss inga uppgifter om skärmljusstyrka, men sida vid sida med en Samsung Q70A, som kommer upp i ungeför 550 cd/m2, är det märkbart dunklare. Det gör ingen skillnad vid vardagligt tv-tittande, då man vanligen ändå kör med ljuset på halvfart, men det kan påverka upplevelsen i ett rum med mycket infallande ljus. Eller om du spelar upp hdr-material. P1 har stöd för de viktigaste hdr-formaten, hdr10+ och Dolby Vision, men räkna inte med maxad hdr-upplevelse.

Som vanligt får du en handfull bildlägen att växla mellan, men vi tycker att standardläget är snyggt och välbalanserat för det mesta, förutom för bioliknande film och serier där du inte vill ha rörelseutjämning, och för spel som har ett eget läge med kortare svarstider. Rörelseutjämningen, som alltså interpolerar bildrutor upp till 60 hz, är inte i klass med den i mer påkostade tv-apparater, men ligger inte så långt ifrån som vi befarat.

Det är inte helt uppenbart hur mycket aktiv uppskalning som Mi TV P1 ägnar sig åt. 1080p-film ser skarp och snygg ut på normalt avstånd. Går vi ner till en bildkälla på 720p blir det en rätt så mjuk bild utan den rätta skärpan i linjerna. Om det där rör sig om avancerad objektigenkännande uppskalning eller bara ett väl balanserat skärpefilter är svårt att säga.

Xiaomi Mi TV P1 55" kontakter
Centralt placerade kontakter. P1 har tre hdmi varav en ny och snabb.

Tv:n har stereohögtalare på 2x10 Watt som levererar rent ljud med gott om detaljer, men inget riktigt tryck. Standardläget för ljud är beklämmande fattigt på bas och ingen manuell justering verkar hjälpa. Däremot låter det betydligt fylligare i läget Movie. Rent allmänt rekommenderar vi dock att du investerar i en anständig soundbar. Och med tanke på priset så kanske du har några kronor över till det.

Specifikationer

Produktnamn: Xiaomi Mi TV P1 55"
Testad: September 2021
Tillverkare: Xiaomi
Paneltyp: Va-lcd
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 60 Hz
Lokal dimning: Nej
Hdr: Hlg, hdr10+, Dolby Vision
Operativsystem: Android TV
Ljud: 2.0, 2x10 Watt
Anslutningar: 3 st hdmi 2.0, komposit, lan, 2st usb 2.0, digital audio ut, hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Mått (på bord): 123,5 x 78,2 x 28,5 cm
Vikt: 11,9 kg
Energiklass: G
Väggfäste: Vesa 300x300 mm
Rek pris: 6 990 kr
Aktuellt pris, oktober 2021: Kostar från 6 489 kronor hos Prisjakt

Betyg: 3 av 5