Testad produkt: Sony Bravia KD-55X89J
PrisKostar från 10 990 kronor på Prisjakt

Sony har i år släppt två tv-apparer i 10 000-kronorsklass som vid första anblicken är förvillade lika varandra, X85J och X89J. Först tror vi bara att det rör sig om en skillnad i design på foten vid bordsmontering, som i fallet med Philips The One-tv. Men efter grävande i tekniska detaljer ser vi att X89J som vi testat här har en snäppet bättre version av Motion Flow, Sonys teknik för rörelseutjämning i bilden.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Bravia X89J är lite i dyraste laget om du har en snäv budget, men bjuder på bättre bild än de flesta tv-apparater till jämförbart pris, har goda egenskaper om du vill spela spel, och en smart flexibel design. Smartare och snyggare Google TV-gränssnittet är också ett plus.

Positivt

  • Hög kvalitet på panelen
  • Utmärkt bildbehandling
  • Snygga Google TV
  • Snabba svarstider för spel

Negativt

  • Enstaka problem vid snäv vinkel
  • Kan behöva extra ljud
  • Lite dyr för vad du får

Om det inte är en funktion du tycker är extra värdefull kan det därmed finnas ungefär 1000 kronor i pris att spara. Bästa priset för X89J, förutom kampanjpriser som ofta kommer och går för tv-apparater, är 10 999 kronor. Det är alltså i 55-tumssktorlek. Bägge finns sedan i flera andra storlekar, från 40 tum upp till 75 tum.

För det priset får du dock mycket kvalitet. Själva bygget är inget märkvärdigt men har en enkel diskret design, med svart blank plastkant, en jämn baksida med alla anslutningar lätt tillgängliga på ena kortsidan, och minimalistiska metallfötter som lyfter upp tv:n tillräckligt för att placera en soundbar under om du skulle vilja det.

Dags att köpa tv? Allt du behöver veta om tv-tekniker för att välja rätt

Fötterna kan monteras så de antingen sitter precis i hörnen på tv:n, eller ungefär 30 centimeter in på vardera sida. Vi föredrar helt klart det bredbenta alternativet, men har du ett mindre bord att ställa den på så går det med andra ord också. Du får med en stor fjärrkontroll med plastigt grepp, men med snygg yta på ovansidan och hög kvalitet på knapparna.

Bravia KD55X89J
Alla anslutningar på rad på en och samma sida.

Bra bild, men kan behöva justeras

Skärmpanelen är av va-typ, men med bättre hantering av betraktningsvinklar än många andra sådana. Endast i extra snäva vinklingar ser vi skiftningar i kontrasten, men det går inte att helt undvika den denna typ av bildpanel. Den är relativt ljusstark för prisklassen, med maxljusstyrka runt ungefär 500 cd/m2. Det är givetvis långt från toppmodellernas dubbla eller ibland så mycket som fyrdubbla värden, men räcker långt i ett vanligt upplyst rum och ger fortfarande extra dynamik vid uppspelning av hdr-film.

Vi tycker att färger till en början ser bleka och kalla ut, men det beror på en märklig förinställning i standard-bildläget som väljer att visa det så. Efter en justering känns färger både livfulla och naturtrogna. Den har också överraskande god kontrast och djup svärta. Givetvis inte i oled- eller mini-led-klass, men med en bra va-panel går det att komma hyfsat nära. I de filmklipp vi kör blir det dock en del brus just i nästan svarta områden av bilden, men då är vi väldigt petiga.

Tv:n skalar upp snyggt från 1080p till 4k, och även 720p-bild ser för det mesta bra ut, men i en del detaljer kan det flimra lite. Sony har just nu bästa rörelseutjämningen i branschen. Det visade de redan i förra årets tv-uppsättning, både i toppskiktet och i mellanklass. X89J har 120 Hz bildfrekvens i panelen och med utmärkta motionflow-tekniken går det att få en imponerande jämnhet, vilket är ett plus i vissa typer av film och tv-program, men inte i alla. Givetvis går det att trimma, och är helt avstängt i ett par av systemets färgiga bildprofiler.

Bravia KD55X89J fötter
Alternativ montering av fötterna ser lite märklig ut, men kan vara praktisk.

Automatisk, ibland

Du får fem färdiga bildprofiler att välja mellan. Standard, Dagsljus som drar upp ljusstyrka och gamma, Biograf för en bra filmupplevelse, Spel som höjer kontrasten något samt optimerar för minimal lagg, och Personlig, som du fritt kan ställa in alla detaljer själv på. Varje profil går att justera en del inställningar på, men med Personlig har du full frihet. Med en hdmi-bildkälla, till exempel en bluray-spelare eller spelkonsol, kan du ställa in så tv:n automatiskt väljer det åt dig, men det fungerar tyvärr bara då, och inte med tablå-tv eller strömmande appar.

Tv:n fungerar bra för spel med två hdmi-portar med stöd för 120 Hz i 4k. En av dem har också stöd för arc och earc. Insignalslaggen är väl godkänt låg, mellan ungefär 7 och 16 millisekunder i spelläge, beroende på upplösning och källa. Du har stöd för variabel bildfrekvens, men inte automatiskt låglatensläge, så du kan behöva växla till spelläge manuellt, beroende på vilken dator eller konsol du ansluter.

Inbyggda högtalarna är inte extremt imponerande. 2 x 10 watt, viket verkar vara mer eller mindre standard i den här prisklassen. Men Sony lyckas bjuda på lite fylligare bas än flertalet konkurrenter, och automatiska ljudkalibreringen som sker vid första installation bidrar till en välbalanserad ljudbild. En del finare detaljer i diskanten försvinner dock om vi inte manuellt drar upp det i efterhand. Och något verkligt tryck i basen blir det givetvis inte.

Google TV
Google TV, nytt alternativt gränssnitt för Android TV, men under ytan är allt sig likt.

Nytt gränssnitt för Android

Smart-tv-plattformen är Android, men med det nya Google TV-gränssnittet. Det innebär främst ett nytt upplägg. Google TV fokuserar mer på att ge dig sökbar överblick över innehållet i de tjänster du har tillgång till, där vanliga Android TV är mer indelat på individuella appar. Annars är det i grunden samma system med stöd för samma funktioner, som Google Home-koppling, Google Assistent för röstkommandon, stort apputbud i Google Play-butiken, och Chromecast inbyggd.

Annars har Sony här liksom i sina tidigare Andoid-baserade tv en extra bra egen kanalnavigering och snabbmeny till inställningar. Det här är något som annars inte är så lyckat i Android TV, så det uppskattar vi.

I slutänden har den dock inte tillräckligt mycket extra för att rättfärdiga en rekommendation jämfört med tv-appater som Philips The One och Samsungs Q70A, som bägge i skrivande stund finns för 9 990 kronor i butik. De levererar mer eller mindre samma kvalitet, men för snäppet lägre pris. Hittar du en Sony X89J till rätt kampanjpris är det dock bara att slå till. Eller spana efter den oftast billigare X85J istället.

Bravia KD55X89J fjärrkontroll
Enkel fjärrkontroll med alla standardfunktioner.

Specifikationer

Produktnamn: Sony Bravia KD55X89J
Testad: September 2021
Tillverkare: Sony
Paneltyp: Va-lcd
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 120 Hz
Lokal dimning: Nej
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, Dolby Vision
Operativsystem: Google TV
Ljud: 2.0, 2x10 Watt
Anslutningar: Hdmi 2.1, 3st hdmi 2.0, lan, usb 2, usb 3, komposit, digital audio ut, hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Mått (på bord): 123,3 x 78,4 x 33,8 cm
Vikt: 17,7 kg
Energiklass: G
Väggfäste: Vesa 300x300 mm
Rek pris: 10 990 kronor
Aktuellt pris, oktober 2021: Kostar från 10 990 kronor på Prisjakt

Betyg: 4 av 5