Testad produkt: Samsung QLED QE55Q70A
PrisKostar 9 990 kronor hos Hifi Klubben

Samsung satsar så det ryker på nya tekniker i år, både mer 8k-tv och introduktion av mini-led för att på allvar ta upp kampen med oled. Men det är fortfarande bara dyrare tv-apparater som de flesta av oss kanske inte har ambitionen eller pengarna för. Hur klarar sig Samsung på en lite snävare budget? Det har vi tagit reda på med ett test av en 55 tums Qled Q70A.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Letar du efter en prisvärd tv att koppla in senaste Playstation eller Xbox-konsolerna i? Då är Samsung Qled QE55Q70A helt rätt. Den håller också god klass på flera andra sätt, så länge du inte värdesätter att på egen hand kunna finjustera bilden. Tunt och trist ljud gör dock att du kan behöva köpa till externt.

Positivt

  • Snygg, färgrik bild
  • God uppskalning och rörelsehantering
  • Rätta egenskaperna för spel
  • Elegant design

Negativt

  • Något snäva betraktningsvinklar
  • Platt, tunt ljud
  • Begränsade inställningsmöjligheter
M3 rekommenderar

Det är en tv som för det mesta skulle sälja för 10 990 kronor i större svenska butiker. Men har du ögonen öppna och är påpasslig så går den ofta att hitta för tusen kronor lägre. Tv-branschen är full av denna sorts snabba prisvariationer, så den som är påpasslig kan göra fina fynd ibland.

Designen, med slimmade skärmkanter och jämnt välvd baksida gör Q70A väl designad att stå fritt i ett rum, på en tv-bänk intill en vägg eller upphängd på densamma. Ytorna baktill och i foten är imiterad borstad metall, och runtom skärmen löper en diskret gråsvart list i vad som verkar vara aluminium. Foten är helt i plast och verkar till en början väldigt ostabil, men med alla pusselbitar på plats står tv:n stadigt. Foten är dock liten, så skärmen kan komma i svajning om man råkar stöta till den.

Fjärrkontrollen är samma kompakta enhet som till Samsungs premium-tv. Den är snygg, men lite fattig på funktioner och genvägar. Det gör att det tar några klick för mycket att komma åt vissa inställningar för att till exempel byta bildprofil. Men frågan är om du vill göra det, för även här får vi den intelligenta automatik som vi uppskattat i Samsungs toppmodeller i år. Den hittar för det mesta rätt bildläge utan att vi behöver lyfta ett finger.

Samsung Qled QE55Q70A
Samsung är en av få tillverkare som kör eget smart-tv-system.

Smart automatik till det mesta

Den har också de smarta ljudfunktioner som Samsung introducerade på 2020 års tv-uppsättning, till exempel automatisk anpassning av equalizer om det är buller i rummet, så att du fortfarande hör röster. Det liksom automatisk ljusstyrka fungerar för det mesta bra, men vi tycker den är lite för försiktig med ljuset.

Annars kan du välja manuellt mellan profilerna Standard, Naturlig, Dynamisk, Film och Filmmaker. Vad Naturlig innebär är lite oklart, det verkar mest handla om mer intensitet, men inte lika mycket kontrast och färg som i läget Dynamisk. Filmmaker är ett läge som tar bort all utjämning och extra färg för en korrekt originalupplevelse för en cineast.

Men det funkar bättre på mer påkostade tv med mer ljus och effektiv hdr. Q70A levererar mycket av den varan för prisklassen, men inte i klass med en premium-tv. Dess va-panel med qled, Samsungs namn för den kvantpunktsteknik som ger extra färgrik bild, ger både fina färger och bra kontrast. Men den har inte riktigt så breda betraktningsvinklar som vissa andra tv vi testat i prisklassen. Trängs ni många framför tv:n får ni räkna med att de ute i hörnen får blekare kontrast och svärta i bilden.

Qled QE55Q70A baksida
Baksidan är även den snygg att titta på.

Som vanligt får vi från Samsung inget stöd för Dolby Vision, men för övrigt är hdr-hanteringen övertygande. Den har också lika bra eller bättre rörelsehantering och uppskalning än andra tv i prisklassen. Tack vare dels högklassig bildprocessor, dels bildfrekvens på 120 Hz.

Många bra funktioner för spelande

Ett spelläge finns också som ger bra kontrast, hög frekvens och korta svarstider, men det aktiveras bara med en spelkonsol eller pc inkopplad. Q70A har stöd för alla de viktiga egenskaperna i hdmi 2.1, från hög dataöverföring till variabel bildfrekvens och stöd för Freesync Premium Pro. Du har också en del roliga alternativ för gaming, som möjligheten att köra upp till 32:9 bredbildsskärm med svarta kanter uppe och nere istället för att fylla hela bildytan med 4k-bild.

Ljudet är inte lika övertygande. Dess två 10-wattshögtalare levererar tunn ljudbild som även tappar en del i diskanten. Just röster i filmer och nyhetssändningar lyfter den fram bra, men för andra typer av ljud, speciellt musik, faller den platt jämfört med flera konkurrenter i samma prisklass. Inga tv vi testat runt 10 000 låter bra, men Q70A låter tunnare än de flesta. Här behöver du kort och gott komplettera med en soundbar.

Qled QE55Q70A portar
Q70A har ingen analog bildingång och lite anmärkningsvärt ingen analog audio, inte ens en hörlursutgång. 

Då du har earc-stöd ut från en av hdmi-portarna finns det dock utmärkta möjligheter till det, det kan också få plats en bra sådan under, med en knapp decimeters gap mellan bordsytan och tv:n. En detalj som kan vara värd att nämna är att Q70A inte har någon hörlursutgång. Ska du ansluta externt ljud får du göra det med digital utgång, och för hörlurar är det bluetooth som gäller.

Smart-tv-systemet är Samsungs egna Tizen OS. Fler och fler tillverkare har gått över till Android TV, men Samsung och LG håller fast vid sina egna system. Och det finns goda orsaker till det. Det är ett mer strömlinjeformat och smidigt system att navigera i, och Samsung har ett väl godkänt apputbud. Någon enstaka nischad tjänst kan saknas, och då får du helt enkelt hänga på en Chromecast eller skärmdela från mobilen. Ett bra utbud av bonus-funktioner och tjänster är också ett plus.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Qled QE55Q70A
Testad: September 2021
Tillverkare: Samsung
Paneltyp: Va-lcd
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 120 Hz
Lokal dimning: Nej
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+
Operativsystem: Tizen OS
Ljud: 2.0, 2x10 Watt
Anslutningar: Hdmi 2.1, 3st hdmi 2.0, lan, 2st usb 2.0, optisk audio ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Mått (på bord): 123,2 x 77,5 x 24,9 cm
Vikt: 16,3 kg
Energiklass: F
Väggfäste: Vesa 200x200 mm
Rek pris: 10 990 kr
Aktuellt pris, oktober 2021: Kostar 9 990 kronor hos Hifi Klubben

Betyg: 4 av 5