Testad produkt: Panasonic TX-50JX800E
PrisKostar från 6 420 kronor på Prisjakt

Panasonics tv-utbud har alltid legat i topp eller nära toppen när det gäller bildkvalitet, men vi har länge kritiserat dem för att klänga sig fast vid en föråldrad och begränsande smart-tv-plattform. Nu börjar vi sakta se ändring på det. Premium-modellerna har fortfarande deras egna My Homescreen, men i lägre prisklasser har de öppnat upp för alternativ. Det finns nu en handfull modeller med Android TV istället. Mellanklass-tv:n JX800 är en av dem.

Betyg 3 av 5

Omdöme

JX800 är en snygg tv med bra bildpanel som inte egentligen gör några stora fel, och vi hälsar Panasonic välkommen in i Android-familjen. Men utan hdmi 2.1, bättre ljudkvalitet, och med en handfull design- och gränssnittsval som kunde varit smartare, finns det flera vassare konkurrenter.

Positivt

  • Bra bild för pengarna
  • Enkel, elegant design
  • Nu till slut med Android TV

Negativt

  • Inte bästa rörelsehanteringen
  • Ligger efter som spel-tv
  • Inget vidare inbyggt ljud

Den finns i storlekarna 40, 50, 58 och 65 tum med pris mellan 8 000 och 16 000 kronor beroende på storlek. Här har vi testat en 50-tummare, som går att få i flera stora butiker för 9 990 kronor, och ibland ännu lägre. Vill du gå upp ett steg till 58 tum är prishoppet inte enormt. 11 900 kronor är standardpris, och även den säljs till och från för ner till under 10 000 kronor.

Men här är det 50-tummaren vi fokuserar på, vi kan inte säga säkert om de har samma egenskaper i bildpanel och högtalare, men annars bör de ha samma kvaliteter. Designen är enkel men elegant, med tunnare skärmram än de flesta led-baserade skärmar. Den har en diskret centimeterbred mattsvart kant runt skärmpanelen, och är inte mycket tjockare i botten.

Två snygga och lättmonterade fötter i metall på vardera sida gör att den står stadigt på en tv-bänk. Den står dock lågt, så det går inte att ställa en soundbar under den om du skulle vilja det. Det är lite synd för just ljudet är något vi känner har klart utrymme till förbättring. Du får 2 x 10 watt stereoljud, precis som i många andra tv-modeller i denna prisklass, men med relativt tunn bas och inte så detaljerad återgivning i mellanregistret.

Panasonic TX-50JX800E sida
Panasonic TX-50JX800E.

Begränsat med anslutningar

Det är förvånande för att vara en tv från Panasonic, som brukar bjuda på ljud över snittet i alla prisklasser. För vardaglig användning duger den bra, och röster i sådant som nyhetssändningar lyfts fram väl, men inbyggda högtalarna ger inte den rätta känslan för film, spel och musik. Och det kan som sagt bli en liten utmaning att placera externt ljud om du inte väggmonterar tv:n.

Anslutningarna på baksidan sitter i två grupper. Dels ett gäng riktade rakt bakåt, där vi hittar nätverksport, digital ljudutgång och analog kompositvideo, samt en av tre hdmi-portar. Dessa kan vara svåra att komma åt om du vill väggmontera. Två hdmi, två usb-portar och antennkontakt sitter mer behändigt till på sidan. Ingen av hdmi-portarna stödjer hdmi 2.1, och bara en av dem har stöd för arc.

Det är i underkant jämfört med några av konkurrenterna, som dessutom för det mesta har fyra hdmi-kontakter. Det gör att det inte är den bästa tv:n just för senaste spelkonsolerna. Annars är det en bättre tv för spel än vad Panasonics tv-apparater brukar vara. Den har ett spelläge som optimerar insignalslagg för snabbare respons. Konkurrenter som Samsung och LG är klart före, men det är fortfarande väl godkänt på den punkten.

Panasonic TX-50JX800E kontakter
Tre hdmi. Två lättillgängliga. Ingen hdmi 2.1.

Färgrik och dynamisk bild

Bilden är betydligt bättre än ljudet. Här sitter en va-panel som levererar rena, klara färger med hög intensitet om vi inte snålar med ljusstyrkan, och väl godkänd hdr-upplevelse. Även kontrast och svärta i bilden är bra med tanke på prisklassen. Här ska vi inte förvänta oss oled eller mini-led-nivå. I alla fall inte ännu på ett par år.

Den stödjer alla viktiga hdr-format, inklusive hdr10+ Adaptive. Du får övertygande uppskalning från 1080p. Det blir inte superskarpt men jämnt och nästan utan detaljmissar. Även från 720p gör den ett behaglig jobb, även om det börjar se mjukt ut i detaljerna.

Däremot har den inte lika bra rörelsehantering som till exempel Philips, Sonys och Samsungs tv-apparater som vi testat i samma prisklass. Det är inte alltid man vill ha det, speciellt inte i film, men ibland kan det bidra till en behagligare upplevelse.

Panasonic TX-50JX800E
En kantig men funktionell fjärrkontroll.

Lyfter med Android

Med Android TV har JX800 tillgång till ett enormt mycket större apputbud än Panasonic-tv vanligen har, och det är dessutom lättare att ansluta externa tillbehör och spegla mobilskärm med dess inbyggda Chromecast. Det är dock ett bökigare system att navigera i om du vill in och göra detaljinställningar i ljud och bild eller andra funktioner. Men vi föredrar ändå det, nu är det ingen risk att du missar filmer och serier bara för att de finns på en nischad tjänst som tv:n inte har app till.

Panasonic har också en enkel snabbmeny som snabbare tar dig till huvudinställningar för bild och ljud om du snabbt vill byta profil. Fjärrkontrollen är funktionell, om än inte den nättaste eller mest bekväma att hålla i. Det faktum att snabbknappar för tre appar, Prime Video, Netflix och Rakuten TV, sitter precis runt styrkorset för navigering är också frustrerande, och vi trycker ofta fel.

Allt som allt är det en tv som tar ett lovande steg in i Android-världen, men som inte riktigt kan hävda sig mot en handfull bättre konkurrenter. Hdmi 2.1-stöd och bättre ljud hade varit välkommet. Elegant design och bra bildpanel i grunden är dess bästa sidor. Det är inget dåligt köp, men bara inte det bästa. Får du en bra deal på den och är medveten om att det är en tv i enklare mellanklass du köper, så finns det ingen orsak att inte slå till.

Specifikationer

Produktnamn: Panasonic TX-50JX800E
Testad: September 2021
Tillverkare: Panasonic
Paneltyp: Va-lcd
Storlek: 50 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 60 Hz
Lokal dimning: Nej
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+ Adaptive, Dolby Vision
Operativsystem: Android TV
Ljud: 2.0, 2x10 Watt
Anslutningar: 3 st hdmi 2.0, komponent, usb 3.0, usb 2.0, lan, optisk audio ut, hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Mått (på bord): 112,3 x 68,2 x 24,2 cm
Vikt: 10,4 kg
Energiklass: G
Väggfäste: Vesa 200x200 mm
Rek pris: 9 990 kr
Aktuellt pris, september 2021Kostar från 6 420 kronor på Prisjakt

Betyg: 3 av 5