Testad produkt: Panasonic TX-50JX800E
Cirkapris7 449 kronor hos ComputerSalg

Uppdaterad 2022-09-19 med ny information, nytt pris och nytt omdöme. Ursprungligt test gjordes 2021-10-22, men texten är helt omarbetad.

Vi testade TX-50JX800E, en av Panasonics första Android-baserade tv, redan tidig höst 2021. Deras tv-utbud har alltid legat i topp eller nära toppen när det gäller bildkvalitet, och med den så tog de ett viktigt steg till en mer innehållsfylld och modern smart-tv-plattform. Men helt problemfri var inte övergången, och vi kritiserade Panasonic lite för osmarta gränssnittslösningar, och för inbyggt ljud som fick oss att vilja lägga ner pengar på extern högtalare.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

TX-50JX800E har en i grunden bra bildpanel, och Panasonic vet hur man tar hand om bildsignal på bästa sätt. Flera förbättringar i nya mjukvaran lyfter upplevelsen, och den har nu fått ett mer konkurrenskraftigt pris. Det räcker inte för att gå från trevande till fullträff, men det finns färre orsaker att avråda från ett köp.
 

Positivt

  • Bra bild för pengarna
  • Enkel, elegant design
  • Förbättrad navigering

Negativt

  • Inte bästa rörelsehanteringen
  • Ligger efter som spel-tv

Nu har det gått ett år och när det är dags att ännu en gång spana in prisvärda tv är det samma modell som Panasonic än en gång rekommenderar för oss. Nyare sortiment har tydligen inte hunnit släppas, i alla fall inte i rätt prisklass. Men det har skett så mycket med TX-50JX800E att vi tycker den är värd ett återbesök.

För det första har Panasonic hyvlat av priset på den, och den säljs nu stabilt i många butiker för 8 990 kronor. Det är en tusenlapp du skulle kunna lägga på externt ljud för att förbättra ljudet, som var en av tevens svagheter.

För det andra har Panasonic med mjukvaruuppdateringar åtgärdat flera av de saker som vi tidigare kritiserade. Faktiskt bland annat ljudet, som vi nu upplever som mer distinkt i basen och mellanregistret. Det kan vara tillfälligheter, men vi misstänker att uppdatering av ljuddrivrutiner i systemet måste ha skett. Så kanske behöver du inte en soundbar ändå. Givetvis sätter fysiska högtalarna på 2x10 Watt också en viss gräns för hur bra det kan låta. Men ett lyft är ett lyft.

Trimmat gränssnitt med smarta tillägg

Det är inte det enda nya. Panasonic har trimmat användarupplevelsen. Det är fortfarande Android TV istället för Google TV i TX-50JX800E, men med senaste uppdateringen av det har det fått ett smidigare upplägg med mer fokus på att visa innehåll du har tillgång till. Flera osmarta navigeringsvägar vi irriterade oss på i gränssnittet tidigare har nu blivit smidigare.

Speciellt i kombination med Panasonics egna tillägg till gränssnittet. Du får snabbmeny för inställningar som du kan personanpassa för snabb tillgång till de saker som du tycker är viktiga. Den som saknar Panasonics klassiska app-fattiga men snabbjobbade gränssnitt kan också glädja sig åt att det på sätt och vis finns kvar, i form av en snabbmeny för utvalda appar och snabbväxling för bildkällor. Du kan programmera en knapp på fjärrkontrollen att öppna det, eller att starta valfri annan app.

Designen av TX-50JX800E är enkel men elegant, med tunnare skärmram än de flesta led-baserade skärmar. Den har en diskret centimeterbred mattsvart kant runt skärmpanelen, och är inte mycket tjockare i botten. Två snygga och lättmonterade fötter i metall på vardera sida gör att den står stadigt på en tv-bänk. Den står dock lågt, så det går inte att ställa en soundbar under den om du skulle vilja det. 

Panasonic TX-50JX800E sida
Panasonic TX-50JX800E i profil. 

Begränsat med anslutningar

Anslutningarna på baksidan sitter i två grupper. Dels ett gäng riktade rakt bakåt, där vi hittar nätverksport, digital ljudutgång och analog kompositvideo, samt en av tre hdmi-portar. Dessa kan vara svåra att komma åt om du vill väggmontera. Två hdmi, två usb-portar och antennkontakt sitter mer behändigt till på sidan. Ingen av hdmi-portarna stödjer hdmi 2.1, och bara en av dem har stöd för arc.

Det är i underkant jämfört med några av konkurrenterna, som dessutom för det mesta har fyra hdmi-kontakter. Det gör att det inte är den bästa tv:n just för senaste spelkonsolerna. Annars är det en bättre tv för spel än vad Panasonics tv-apparater brukar vara. Den har ett spelläge som optimerar insignals-lagg för snabbare respons, och den stödjer också allm, automatiskt låglatensläge. Konkurrenter som Samsung och LG är klart före, men är du inte en allt för krävande gamer så funkar den absolut. 

Panasonic TX-50JX800E kontakter
Tre hdmi. Två lättillgängliga. Ingen hdmi 2.1.

Färgrik och dynamisk bild

TX-50JX800E har en va-panel som levererar rena, klara färger med hög intensitet om vi inte snålar med ljusstyrkan, och väl godkänd hdr-upplevelse. Även kontrast och svärta i bilden är bra med tanke på prislappen. Den börjar så sakta få konkurrens av billiga mini-led-modeller, men de är fortfarande än så länge generellt steget dyrare.

Den stödjer alla viktiga hdr-format, inklusive hdr10+ Adaptive. Du får övertygande uppskalning från 1080p. Det blir inte superskarpt men jämnt och nästan utan detaljmissar. Även från 720p gör den ett behaglig jobb, även om det börjar se mjukt ut i detaljerna.

Däremot har den inte lika bra rörelsehantering som till exempel Philips, Sonys och Samsungs tv-apparater som vi testat i samma prisklass. Det är inte alltid man vill ha det, speciellt inte i film, men ibland kan det bidra till en behagligare upplevelse.

Panasonic TX-50JX800E
En kantig men funktionell fjärrkontroll.

Fjärrkontrollen är funktionell, om än inte den nättaste eller mest bekväma att hålla i. Det faktum att snabbknappar för tre appar, Prime Video, Netflix och Rakuten TV, sitter precis runt styrkorset för navigering är också frustrerande, och vi trycker ofta fel.

Allt som allt är det en tv som tar ett lovande steg in i Android-världen, men som trots ett lyft med smidigare gränssnitt och lägre pris inte riktigt kan hävda sig mot en handfull bättre konkurrenter. Hdmi 2.1-stöd och ännu lite bättre ljud hade varit välkommet. Elegant design och bra bildpanel i grunden är dess bästa sidor. Vi hoppas på en ny och modernare generation prisvärda tv från Panasonic snart istället. 

Specifikationer

Produktnamn: Panasonic TX-50JX800E
Testad: September 2021, uppdaterad september 2022
Tillverkare: Panasonic
Paneltyp: Va-lcd
Storlek: 50 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 60 Hz
Lokal dimning: Nej
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+ Adaptive, Dolby Vision
Operativsystem: Android TV
Ljud: 2.0, 2x10 Watt
Anslutningar: 3 st hdmi 2.0, komponent, usb 3.0, usb 2.0, lan, optisk audio ut, hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Mått (på bord): 112,3 x 68,2 x 24,2 cm
Vikt: 10,4 kg
Energiklass: G
Väggfäste: Vesa 200x200 mm
Rek pris: 9 990 kr
Pris: 7 449 kronor hos ComputerSalg

Betyg 3,5 av 5