Testad produkt: Nokia Smart TV 5500A
PrisKostar från 6 997 kronor på Prisjakt

Om någon för bara ett par år sedan hade sagt att vi 2021 skulle testa en tv från Nokia hade vi trott att de pratade i nattmössan. Men den finska telekomjätten bygger så sakta upp sitt varumärke med alla möjliga sorters konsumentelektronik. Främst med nysatsningen på mobiler, men också ett intressant utbud av smarta klockor, hälsoprylar, wifi-routrar, en laptop och ljuskontroller till smarta hemmet. Och nu också tv-appararer, tydligen.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Smart TV 5500A är Android-tv till lågt pris, med bra fjärrkontroll och (lite) bättre ljud än väntat. Men det räcker inte riktigt. Det viktigaste, en bra skärm och bildbehandling, smidig kontroll av dem, är något som andra kan leverera till samma pris. Nokia behöver nog rycka upp sig om det ska bli tv-succé.

Positivt

  • Pressat pris
  • Bakbelyst fjärrkontroll
  • Rent, snyggt ljud

Negativt

  • Inte bästa skärmpanelen
  • Halvdan uppskalning och hdr-stöd
  • Seg laddning av appar

Alla deras prylar säljs inte i Sverige, men ett gäng av tv-modellerna går numera att köpa. Precis som för telefonerna är det egentligen inte Nokia som tillverkar dem, utan det handlar om en varumärkeslicens. De görs i själva verket av tyska företaget Streamview. Det verkar också finnas andra samarbetspartners för tv-tillverkning, men de modeller som säljs i Europa kommer från dem. Det här är inte helt ovanligt i tv-branschen, där Philips tv-apparater sedan många år görs av TP Vision.

Tv:n vi testat här heter Nokia Smart TV 5500A och är en 55 tums 4k-tv med ett lockande pris på precis under sju tusenlappar. Designen är avskalad och snygg, utan något som som sticker ut och stör. Tv:n har en tunn kant i blanksvart plast och en lättmonterad fot centralt placerad. Kom dock ihåg att sätta medföljda gummifötter under. Det glömde vi först och hela tv:n gled runt som på is. Även med stabiliserande fötterna på är det inte den stabilaste konstruktionen; skärmen har en tendens av komma i svajning om vi kommer åt den.

Baksidan är i mattsvart metall och plast, med en hdmi-post och två usb-portar riktade åt sidan och resten av portarna riktade rakt bakåt. Det kan göra den otymplig att hänga upp på väggen, då det blir svårt att komma åt och plugga in extra bildkällor. Totalt har tv:n fyra hdmi 2.0-portar, en av dem med arc-funktion. Utöver det får du både ingång för analog kompositvideo och lite överraskande en vga-port.

Nokia Smart TV 5500A
Nokia Smart TV 5500A är snygg nog för att pryda en tv-bänk. 

Fjärrkontrollen är enkel men välbyggd och bekväm. Nokia får extra plus för att den har bakbelysta knappar. Det innebär att den kan behöva byta batteri lite oftare än andra fjärrkontroller, men det kan det vara värt. Förutom inbyggd mikrofon för Google Assistent har den inga extra funktioner.

Budgetkänsla i bilden

Det är oklart vilken paneltyp som sitter här, tillverkaren uppger inte det, förutom att det givetvis är en lcd med sidobelyst led, som de flesta billigare tv numera. Tillverkaren har gjort ett bra jobb med ljusspridningen, och ljusstyrkan i skärmen är godkänt jämn. Vi misstänker att det här sitter en va-skärm av inte alltför hög kvalitet. Det överensstämmer ungefär med vad vi ser av ljusavvikelser i olika betraktningsvinklar. Den tappar en del svärta om vi ser på skärmen lite från sidan, speciellt i höjdled.

Om du sitter rätt placerad på lagom avstånd ser allt bra ut. Du får inte heller då jättedjup svärta i bilden men ordentlig ljusstyrka som faktiskt ger godkänd hdr-effekt, i alla fall i ett rum med dämpad belysning. Hdr 10 och Dolby Vision stödjs, men inte hdr10+. Skärmen levererar neutrala färger och vi behöver inte finjustera eller kalibrera för att få naturliga färger och rätta hudtonerna. Totala färgintensiteten är dock måttlig, liksom ljusstyrkan, så någon riktig hdr-känsla infinner sig aldrig.

Det finns ett bildläge kallat Intensiva färger, men det ökar bara färgmättnaden en aning, och utan att expandera färgrymden nämnvärt. Bildläget Standard fungerar för det mesta, och tv:n har också lägen för sport, film och spel. Vi hittar ingen information om vad spelläget egentligen gör, förutom att sådant som uppskalning är minimerat, vilket bör kunna sänka svarstider. Men även med det på upplever vi en viss lagg.

Nokia Smart TV 5500A
Vga-port på en tv. Ja det händer faktiskt då och då. Nej, vi vet inte varför.

Begränsad uppskalning

Nokia Smart TV 5500A har ingen kraftfull hårdvara och avancerad bildbehandlingsmotor, men lyckas ändå skala upp godkänd från 1080p-video till 4k. Det blir en del flimmer i detaljer som inte har hög kontrast från början. Försöker vi skala upp från 720p-video märks systemets begränsningar. Det blir mest en mjuk upp-interpolering av pixlar. Någon vidare rörelseutjämningen har tv:n inte heller.

Dess två 10 watts-högtalare levererar ett hyfsat ljud men utan fyllighet i basen, och lite förvirrande ljudinställningar. Till en början ser det inte ut att gå att ställa in ljudet, men det visar sig att när Dolby-ljud är aktiverat så görs det i en separat meny. Då låter det också klart bäst så vi behåller det där.

Operativsystemet är Android TV 9, och Nokia och Streamview gör inte mycket extra med mjukvaran. Du får med en egen mediaspelarapp för filer du läser från usb-minnen, och en elektronisk manual, men inga andra extra appar. Mer behöver man ju dock inte med Google Play-butiken tillhanda. Dock är hela systemet irriterande långsamt på att öppna appar. Och utan egendesignad snabbmeny för ljud. Och bildinställningar som många andra Android-tv har så blir det till att gräva djupt i menyerna för att sköta sådant.

Fjärrkontroll
Bakbelysta fjärren är en av denna tv:s bästa egenskaper.

Nokia behöver nog rycka upp sig om det ska bli tv-succé. Smart TV 5500A är Android-tv till lågt pris, med bra fjärrkontroll och (lite) bättre ljud än väntat på fördelskontot, men det räcker inte riktigt. Det viktigaste, en bra skärmpanel med bra bildbehandling, samt sätt att smidigt kontrollera och justera dem, är något som större konkurrenter som Samsung, LG och Philips kan leverera till samma pris.

Specifikationer

Produktnamn: Nokia Smart TV 5500A
Testad: September 2021
Tillverkare: Streamview / Nokia
Paneltyp: Lcd
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 60 Hz
Lokal dimning: Nej
Hdr: Hdr10, Dolby Vision
Operativsystem: Android TV
Ljud: 2.0, 2x10 Watt
Anslutningar: 4st hdmi 2.0, komposit, vga, lan, 2st usb 2.0, optisk audio ut, hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Mått (på bord): 123,3 x 76,3 x 23,5 cm
Vikt: 13 kg
Energiklass: G
Väggfäste: Vesa 200x200 mm
Rek pris: 6 999 kr
Aktuellt pris, oktober 2021: Kostar från 6 997 kronor på Prisjakt

Betyg: 2 av 5