Testad produkt: Rflex
Pris: Kostar 12 995 kronor

Vad sägs om en spegel som dels peppar dig till att träna, dels hjälper dig att träna? Det är precis vad spegeln Rflex från Mentra gör. Det är kort och gott en spegel med en inbyggd tv-skärm som bara syns när du vill träna – resten av tiden är det en spegel för helfigur.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Rflex är en väl utförd idé. Träningspassen är såväl professionella som professionellt inspelade. Ljud och bild är bra och allt lirar tillsammans med en app. Priset känns dock avskräckande och för att du verkligen ska få valuta för pengarna krävs det att du är motiverad till att träna överhuvudtaget.

Positivt

  • Bra bild & ljud
  • Bra träning
  • Pedagogisk
  • Flera träningsprogram på svenska

Negativt

  • Priset
  • Kräver medlemskap
  • Går inte att stänga av eller ändra musiken 
Att ingen har tänkt på det här tidigare är konstigt, då idén är riktigt smart. Om inte minnet sviker undertecknad fanns (finns?) väderspeglar som kunde dubblera som spegel och meteorolog, Rflex tar det ett steg längre och lyfter in den personliga tränaren i ditt rum.

En spegel i träningskläder

Utseendemässigt är det inte mycket att orda om. En 165 centimeter hög spegel med vit aluminiumram. Vi har sett snyggare speglar, men den är definitivt inte ful. Högst sitter en liten vit skjutbar plastlucka. Drar du den åt sidan avslöjas en 5-megapixelkamera. Längst ned, dold i underkant, sitter av- och på-knappen. Det enda som avslöjar att det inte är helt vanlig spegel är att den är inkopplad till ett strömuttag.

Men när du sätter på den börjar det hända grejer. En Mentra-logga lyser plötsligt igenom spegeln och efter en liten stund har du ett smartphone-liknande gränssnitt på skärmen. Bakom spegeln sitter en 43-tums hd-skärm med touch-kontroll placerad i porträttläge.

Installationen av spegeln sker genom att du loggar in på ditt nätverk. Jepp, du skriver på ett virtuellt tangentbord direkt på spegeln. Ladda sedan ned en app, skapa konto och para telefonen med spegeln och det är mer eller mindre klart. Mer eller mindre beror på om du vill ställa in vad för slags träning du vill ha, svårighetsgrad et cetera. Om du saknar tålamod kan du istället hoppa över allt och sedan testa dig fram.

Rflex
Spegeln har ett snudd på klassiskt smartphone-gränssnitt.

Kvalitativ träning

Oavsett vad du än gör kommer du att nå en meny med dels olika typer av träning, dels olika tränare. Väljer du till exempel att du vill träna överkroppens muskulatur kommer Stockholmsbaserade Nardono Nimpuno att dyka upp i spegeln och guida dig genom ett pass som garanterat kommer att höja din puls. Föredrar du något mer stillsamt kan du välja yoga tillsammans med Eilin Dalby från Oslo, som på klingande norska hjälper dig. En del av coacherna är engelskspråkiga, men det finns gott om klasser på svenska eller norska (vi kan inte låta bli att älska norska när de ber oss tänka på ”pusten”, andningen). Allt du behöver göra ser du i spegeln, samtidigt som du ser dina egna rörelser.

Antalet pass som finns är imponerande. Vill du förbättra din kondition, bli starkare eller smidigare finns det ett pass för dig. Du kommer att bli både andfådd och svettig. Antalet pass kommer även att utökas över tid.

Appen ger dig påminnelser när det är dags att träna. Det finns olika typer av program, en del sträcker sig över flera dagar andra är fristående. Om du skulle vara på resande fot under ett program som sträcker sig över flera dagar kan du få träningsprogrammet i appen. En annan smart sak är att du kan styra spegeln via appen, på så vis slipper du ha världens kladdigaste spegel.

Rflex
Du kan styra spegen med appen samt välja om du vill träna via appen eller spegeln.

Kvaliteten på såväl bild som träning är över förväntan bra, likaså ljudet. Träningen är också mycket pedagogisk. Innan passet sätter igång går tränaren igenom vad du behöver och vad som kommer att tränas. En del pass kräver inga redskap andra kräver hantlar eller en stol. Det kan också vara bra att införskaffa en träningsmatta, så du slipper ligga på ett hårt golv och tänka på ”pusten”. Har du en pulsmätare eller Apple Watch kan du koppla dessa till Rflex.

Live-tränare

Låt oss återkomma till kameran och vad den är till för. Jo, i en nära framtid kommer du att kunna boka personlig live-träning där tränaren kan se till att du utför rörelsen på rätt sätt. När funktionen släpps vet vi inte och vi har inte heller kunnat testa den. Känslan av science-fiction börjar bli högst påtaglig.

Vad som också är högst påtagligt är att du inte kan stänga av musiken eller dra ned volymen på den! Jag gillar inte "unts unts unts"-musik och ibland är det svårt att höra vad tränaren säger. Det går att dra ned all volym, men då hör du inte tränaren. Att det inte heller går aatt välja sin egen musik, från exempelvis Spotify, är också dåligt.

Ingenting är gratis

Rflex är en bra och väl utförd idé. Men huruvida den kommer att vara bra för dig är även upp till dig. Det krävs motivation för att träna – även i hemmet. Priset är också avskräckande, 12 990 kronor. Visserligen kan du ta den på avbetalning, vilket ger ett totalpris på 16 889 kronor. Utöver detta tillkommer medlemskap på 349 kronor/mån som gäller för upp till fem personer i ditt hushåll. Om du är medlem hos Sats betalar du 199 kronor/mån och har du ett Sats All Inclusive medlemsskap betalar du ingenting. Å andra sidan kostar en personlig tränare runt 6-700 kronor per tillfälle och person.

Som sagt, det krävs att du är motiverad för att Rflex ska betala sig. Men då får du en genomtänkt och väl utförd idé, som dessutom får dig i form – vilket är ovärderligt.

Specifikationer

Testad: Oktober 2021
Tillverkare/kontakt: Mentra
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS
App på svenska: Ja
Upplösning: ”HD”
Ljud: Mikrofon och högtalare
Nätverk: Wifi
Abonnemangskostnad per månad: 349 kronor per månad. Sats-medlemmar: 199 kronor per månad. Sats All Inclusive: Gratis.
Färg: Vit
Mått: 140 x 59 x 4 cm - väggfäste. 165 x 59 x 4 cm - golvstativ.
Vikt: 28 kilo

Betyg: 3 av 5