Testad produkt: JBL Bar 5.0 Multibeam
Pris: 3 204 kronor hos JBL

När konserten börjar på tv:n upptäcker du att basen är alldeles för kraftig – klockan är trots allt ett på natten och det är en vardag. Vad gör du? Om du har en Sonos öppnar du appen och drar ned basreglaget. Om du har en JBL Bar 5.0 måste du hålla in en knapp på fjärrkontrollen i ett par sekunder – och hoppas på att det fungerar den här gången! – och sedan trycka på minus-knappen. Välkommen till en hyfsad ljudande ljudlimpa med en snål fjärrkontroll.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Bra ljud och ett format som inte dominerar rummet. Atmos-ljudet är okej, men vi har hört bättre, men då från oftast dyrare ljudlimpor. Om JBL hade skickat med en vettig fjärrkontroll hade såväl användarupplevelse som betyg blivit ett snäpp högre.

Positivt

  • Formatet
  • Tung bas
  • Bra ljud generellt 

Negativt

  • Snål fjärrkontroll
  • Ljud återupptas inte
  • Atmos-effekten kunde vara "mer" 

Måttfull

Säga vad man vill, men formatet är riktigt behändigt. JBL Bar 5.0 Multibeam är endast 71 centimeter bred, 10 centimeter djup med en höjd ovanför havet på ringa 5,8 centimeter. Den smiter lätt in under tv:n eller varför inte gamingdatorn? Den är tillverkad i svart metall och har inget tyg framför högtalarna. Vilket är bra. Det blir så mycket lättare att torka av den. Ovansidan pryds av fyra knappar och i fronten sitter en display dold bakom gallret som skyddar högtalarna.

JBL Bar 5.0 Multibeam
En enkel men funktionell skärm berättar (nåja) vad du håller på med.

Installationen är enkel. Anslut den via hdmi till din tv, företrädesvis via hdmi-earc, annars får du ingen Atmos-effekt. Starta din telefon, gå till wifi och koppla in den till ditt trådlösa nätverk. Håll in ett par knappar på fjärren (det här gick som en dans) för att starta den automatiska kalibreringen. Med några högljudda pip skannar den av rummet á la Daredevils inbyggda radar och sedan är det klart. Föredömligt smärtfritt och enkelt.

Mycket ljud trots litet format

Man ska ju inte döma en hund efter håren eller en soundbar efter storleken. Ty den här är kapabel att fylla ett rum med ljud – och bra sådant. Atmos-effekten finns där, men surroundljud… Mja, ljudet skapar definitivt atmosfär. Vi har testat andra ljudlimpor som haft mer omfamnande ljud, men de har kostat mer. Skillnaden mellan Atmos och vanligt ljud är i alla fall högst påtaglig. Vad som imponerar mest är basen, trots att den här säljs utan subwoofer. Det är ett ansenligt tryck i den för att vara så liten. För ljudet står fem stycken 48 x 80 millimeters drivers och fyra 75 millimeters passiva baselement.

När vi kollar på film är mixen mellan musik och tal inte perfekt. Musik och ljudeffekter låter generellt bra medan tal låter aningen platt. Det är ingen stor grej, men på viss volym märks det av.

Starta och stoppa

Vad som däremot är riktigt irriterande är fjärrkontrollen. I och med att den har så få knappar uppstår det lätt feltryckningar när du ska trycka och hålla in knappar i en viss ordning för att exemplevis justera bas eller diskant. För att justera ljudet ska du hålla inne en knapp i tre sekunder och sedan trycka på en annan.

När vi spelade musik via Airplay och skulle justera basen höll vi knappfan intryckt i tre sekunder och sedan tryckte vi på ”minus”. Det gick inte. Men istället för att ingenting händer aktiverades bluetooth och allt blev tyst och Airplay kopplades helt sonika ned. Fram med telefonen för att koppla upp via Airplay igen. Varje misslyckat försök att justera bas eller diskant renderade i bästa fall ljud från tv:ns högtalare eller i värsta fall tystnad.

Varför, varför varför kunde inte JBL implementera fyra knappar till för bas och diskant?! Det finns definitivt plats för dem.

JBL Bar 5.0 Multibeam
Fjärrkontrollen är den stora akilleshälen med JBL Bar 5.0 Multibeam

Ljudmässigt är det dock inget fel på JBL Bar 5.0. Men en småkass användarupplevelse är inte okej 2021. Prismässigt ligger den däremot bra till.

Specifikationer

Modell: JBL Bar 5.0
Testad: September 2021
Tillverkare: JBL
Anslutning: Hdmi In, hdmi earc & 4k passthrough, ethernet, optisk, bluetooth, Airplay 2, Google Chromecast, Spotify Connect
Ljudlägen: Nope
Mått: Soundbar: 710 x 71 x 100 mm.
Vikt: 2,8 kilo
Pris: 3 204 kronor hos JBL

Betyg: 3 av 5