Testad produkt: Turtle Beach Stealth 700 Gen 2
Pris: Från 1 384 kronor via Prisjakt

Turtle Beach är för många synonymt med headset. Och med all rätta, då de har ett stort och variationsrikt utbud för olika plånböcker. Bara till Xbox-formaten (Xbox One och Series-konsolerna) finns det just nu hela 24 olika typer av hörlurar, från lyxiga sådana med externa förstärkare till enklare chattheadset med monoljud.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Stealth 700 Gen 2 är ett fullgott headset för dig som i huvudsak spelar på Xbox-konsoler. Främst gillar vi den helt trådlösa kommunikationen, men också möjligheten att lägga till ytterligare en ljudkälla. Såväl ljudkvalitet som finesser är i klass med Microsofts officiella headset, och därför handlar valet mer om design och form.

Positivt

  • Bekväma öronformade kåpor
  • Tungt och stabilt
  • Lång batteritid

Negativt

  • Något tajt för större huvudformer
  • Två separata tillhörande appar
  • Saknar Dolby Atmos-stöd
Stealth 700 Gen 2 tillhör den förstnämnda kategorin och ligger prismässigt snäppet under Elite Pro 2, modellen med extern förstärkare. Rent stilmässigt är Stealth 700 Gen 2 dock inte lika snygg, snarare “plastigare”. Men turligt nog bjuder den på andra egenskaper som kan väga upp för den något stela looken.

Äkta Xbox-standard

Först det allra mest väsentliga. Precis som tillverkarens två andra Xbox Series-headset är även Stealth 700 Gen 2 helt trådlös. Kommunikationen mellan konsolen och headsetet sker via samma teknik som handkontrollerna använder sig av. Det innebär mer pålitlig uppkoppling samt finesser som att kunna “väcka” konsolen när du slår på headsetet. Men framför allt slipper vi fumla runt med olika usb-mottagare.

Stealth 700 Gen 2

Här finns med andra ord en hel del likheter med Microsofts officiella headset, även om Turtle Beachs alternativ är något tyngre och mindre rundad i sina former. Vidare har bägge helt olika typer av tillvägagångssätt för funktioner som “mute” och balansen mellan spelljud och chatt.

Stealth 700 Gen 2 är mer av den traditionella varianten med två olika hjul samt en uppfällbar mikrofon. Microsofts dito har å andra sidan en simpel knapp för att tysta dina medspelare, samt volymfunktioner som aktiveras genom att vrida på de två respektive kåporna.

Ställ in ljudet via mobilen

För uppdateringar av programvaran och andra ljudinställningar anammar Turtle Beach en något okonventionell metod. Förstnämnda sköts via Turtle Beah-appen som vi laddar ned till datorn. Effekter och andra justeringar av ljudet kan dock enbart skötas via mobilappen Audio Hub. Allt vi behöver göra då är att ansluta headsetet till mobilen via bluetooth.

Inställningar Audio Hub

Menyerna i sig är väldigt enkla att navigera och ger oss tillgång till en del inställningar. Dessvärre inte lika avancerade eq-inställningar som hos andra pc-headset, men definitivt mer än andra Turtle Beach-headset avsedda för konsoler. Vi kan åtminstone justera balansen mellan bas och diskant, samt höja och sänka själva mikrofonövervakningen (mic monitor).

Mode-knapp
Foto: Raphael Cano Felix

Ett annat välkommet inslag är möjligheten att själv välja vad mode-knappen och ett av reglagen ska aktivera eller justera. Några exempel på val för reglaget är chattvolym och bluetooth-volym. Sistnämnda är till för de lägen då du vill använda mobilen som sekundär ljudkälla när du spelar. Kanske en podcast i bakgrunden när du utforskar No Mans Sky, eller ultrahård rockmusik till fartfyllda Forza Horizon 4?

Övermänskligt ljud

Själva maxljudet ligger på en högre nivå jämfört med Microsofts, men i övrigt är Stealth 700 Gen 2 snarlik när det kommer till själva ljudkvaliteten. Under testet har vi använt headsetet i spel som Fifa 22, Halo Infinite-betan och Hades, för att nämna några. Med rätt inställningar kan ett actionspel bli mer inlevelserikt, när vi exempelvis kan höra var skottljud och explosioner kommer från.

Kåpor

Något som hjälper på traven är funktionen “Superhuman hearing”. När vi slår på den blir vissa ljud, som fotsteg, klarare och lättare att urskilja. Det kan göra skillnad i tävlingsinriktade spel, men då undertecknads tävlingsförmånga inte sträcker sig längre än till casualmatcher i Fortnite kan vi inte riktigt bekräfta den teorin.

Den “övermänskliga” inställningen väger dock upp för avsaknaden av Dolby Atmos-kompatibilitet. Sett till andra headset specifikt tillverkade för konsol bjuder Stealth 700 Gen 2 på mer än genomsnittet, och är sedermera ett bra alternativ till Microsofts egna. Om du är villig att betala ett par hundralappar mer vill säga.


Specifikationer

Produktnamn: Stealth 700 Gen 2
Testat: Oktober 2021
Tillverkare: Turtle Beach
Anslutning: Xbox Wireless, bluetooth, usb-c (laddning, firmwareuppdateringar)
Format: Xbox Series X/S, Xbox One, pc, mobil
Batteritid: Runt 20 timmar
Surround: Windows Sonic (pc)
Andra funktioner: Superhuman hearing, inställningsbara knappar/hjul
Pris: Från 1 384 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5