Testad produkt: Motorola Edge 20 Lite
Pris: Kostar 3 990 kr hos Webhallen

5g-mobiler till bra pris har kommit på löpande band under året. Här är en till. Lite-versionen av Motorolas nya premium-trio Edge 20 blir din för precis under 4 000 kronor. Det är inte ett stort steg upp till Edge 20 som är en tusenlapp dyrare. De delar en del egenskaper, men på flera punkter är Edge 20 Lite av naturliga skäl nerbantad. Men det har också ett par fördelar, som större batteri och minneskortsläsare.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den tillhör Motorolas premium-serie Edge, men premiumkänslan är långt borta. Det gör dock inte så mycket, för struntar vi i namnet och ser till vad Edge 20 Lite egentligen är, en prisvärd mellanklassmobil, så får vi mycket för pengarna. Framför allt en lysande amoled-skärm, mycket minne, samt en ambitiös om än ojämn kamera.

Positivt

  • Goda mellanklassprestanda
  • Utmärkt bildskärm
  • Stort batteri
  • Kan ta bra bilder

Negativt

  • Stor i måtten
  • Ojämn kamerakvalitet
  • Monohögtalare

För de fyra tusenlapparna får du övertygande mycket mobil. Den är byggd på systemkretsen Mediatek Dimensity 720 5G med åtta kärnor. Det är en som vi inte testat i någon annan mobil hittills, men de Dimensity-kretsar vi sett har alla lämnat ett bra intryck. Så även denna.

Prestanda är i klass med en Snapdragon 750G, eller kanske lite långsammare, men inte så mycket att det märks i vardaglig användning. Alla vardagssysslor som att strömma media, surfa på webbsidor, eller navigera sociala appar och använda kartnavigering flyter på bra. Grafikprestanda ärt faktiskt snäppet bättre än i Snapdragon 750G, och enklare spel går bra att spela.

Du får 8 gigabyte ramminne, vilket är relativt mycket i prisklassen, och 128 gigabyte lagringsplats som är snabb att läsa data från. Det gör att både aktiva och ostartade appar laddas in snabbt och höjer snabbhetskänslan för en användare, speciellt om du multitaskar mycket. Räcker inte de 128 gigabyten kan du utöka med mikro sd-kort på en av telefonens två sim-kortplatser. Den möjligheten har du inte med Edge 20, så här får Lite-versionen faktiskt fördel.

Snygg och snabb amoled

En av de bästa sakerna med telefonen är dess snygga amoled-skärm, med alla de goda egenskaper man kan hoppas på. Upplösningen på 1080x2400 bildpunkter ger den brett bildformat på 20:9. Den har förutom oleds hundraprocentiga kontrast även stort färgomfång, godkänd ljusstyrka som gör att vi inte behöver uppsöka skugga ute i dagsljus, och stöd för hdr10+. Den har också 90 Hz bildfrekvens, men vi saknar uppgift om huruvida den är adaptiv, det vill säga går ner till 60 Hz eller mindre när det inte behövs.

Edge 20 Lite skärm
Högfrekvent amoledskärm med hdr10+ och väl godkänd ljusstyrka. Vad mer kan man begära? Inte mycket mer i denna prisklass, i alla fall.

Batteritiden vi får ur dess massiva 5 000 milliamperetimmars batteri tyder på det. Vi får ut nästan ett dygns uppspelning av strömmad 1080p-video ur det, men mindre driftstid för sådant som webb, Google Maps, e-post och blandade andra appar. Det är tillfällen då högfrekvent skärm borde gå igång och dra lite extra energi. Men skillnaden på 60 och 90 Hz i det fallet är ju inte enorm, så det kan vara många andra faktorer som avgör.

I vilket fall som helst är batteritiden väl godkänd, även om Edge 20:s betydligt mindre batteri klarar sig nästan lika länge. Batteriet är godkänt snabbladdat med en 30 watts laddare som medföljer. Med sporadiskt användande räcker den bekvämt två dygn mellan laddningar.

Enkel design och bekväm form

Edge 20 Lite har ett chassi i lätt men stadig plast, med lätt rundad baksida som har matt yta och glasliknande känsla, och blank ram runtom. På framsidan är det plant, heltäckande Gorilla Glass. Den blir en viss budgetkänsla i greppet med de plastblanka sidorna, men passformen är fin, trots att måtten är relativt breda. 

Edge 20 Lite färger
Faller inte den svarta modellen dig i smaken finns det ett alternativ, med det fantasifulla färgnamnet "Cyber Teal". Eller grönblå, på sansad svenska.

På vänster långsida sitter sim-kortplats och en Google Assistent-knapp, och på höger sida volymkontroller och på-knapp som också är fingeravtrycksläsare. Den fungerar bra när vi väl lyckas registrera en fingertopp, med det tar ett par försök.

I botten sitter usb-c-port, ett 3,5 millimeters hörlursuttag och en monohögtalare. Den har tydlig bas och bra ton i mellanregistret, men tappar bort en del detaljer i ljudet. Att Motorola inte utnyttjar framåtriktade högtalaren i öronhöjd för stereoljud är en liten besvikelse. Men den kanske inte håller måttet för det – i samtal är det en klar brist på bastoner som gör att röster låter ovanligt tunna. Det är fortfarande bra volym och tydlighet, men en viss billighetskänsla i ljudet.

Jättesensor och vidvinkel

Telefonens kameror är en ambitiös samling för att vara i 4 000-kronorsklassen. Du får tre linser, en massiv huvudkamera på 108 megapixlar och relativt stor sensoryta, en 8 megapixels vidvinkelkamera med 118 graders synfält och möjlighet till makrofunktion, samt en enkel 2-megapixelsesor som ger huvudkameran djupseende för bättre skärpedjupshantering.

Det är samma 108-megapixelsensor som i Motorola Edge 20 Pro, Samsungs HM2, som har möjlighet att leverera riktigt bra bilder. Men Motorola fumlar på målsnöret och lyckas inte riktigt utnyttja sensorn på bästa sätt. Bilder ute i dagsljus eller i ett väl upplyst rum kan se riktigt bra ut, med hög detaljnivå och neutrala färger.

Edge 20 Lite kameror
Stor kamera som sticker ut.

Men dynamiken kan bli skev om du har lite för mycket kontraster att hantera. Det försvinner antingen detaljer i mörka ytor eller nyanser i det ljusa. Den är inte heller särskilt bra på att fota i mörker. Bildstabiliseringen är inte heller särskilt bra, så vill du filma får du dras med en rätt så skakig bild.

Det här klarar Edge 20 Pro bättre, och då de ser ut att ha samma kameraapp så antar vi att det är en prestanda- eller bildprocessorfråga. Så länge du är medveten om begränsningarna och accepterar att resultatet inte blir perfekt varje gång så är det fortfarande en väl godkänd samling kameror i mellanklass. Vidvinkelkameran gör ett godkänt jobb den också, men även här är dynamiken lite tveksam.

Sticker ut baktill

Kamerahuset sticker ut nästan tre millimeter på baksidan, vilket kan bli irriterande. Så vi rekommenderar att du behåller det silikonskal som telefonen kommer förmonterat i. Då blir den både extra tålig och linserna sticker ut mindre. Men det gör en redan bred mobil ännu bredare, så det är en smaksak.

Som alltid från Motorola så är det nästen helt ren Android-installation, plus en handfull gränssnittstillägg som extra geststyrning och sätt att väcka skärmen. Vi väntar fortfarande på första mobilen som ska få Android 12, och det är inte denna utan Android 11 är vad som är installerat. Motorola utlovar två generationsuppdateringar, så en av dem kommer gå till att växla till Android 12.

Edge 20 Lite har inte den Ready For-funktion som de andra två Edge 20-mobilerna har, som gör att du kan ansluta extern skärm och få upp ett skrivbords- eller mediaspelar-gränssnitt. En annan Ready For-funktion fungerar dock, du kan ansluta till en pc, och få upp ett gränssnitt för telefonen på datorn. Det går bra via wifi om de är på samma nät, eller med usb-kabel.

Edge 20 Lite

I mellanklass och budgetklass har Motorola gång på gång visat att de kan leverera mycket för pengarna, och Edge 20 Lite är ytterligare en mobil som ger mycket för pengarna. Den har precis lagom med prestanda, en ovanligt bra skärm, ambitiös dubbelkamera, 5g-stöd och bra batteritid. Det som saknas för ett riktigt toppbetyg vore stereohögtalare och en finputsning av kameran så att den blir mer konsekvent pålitlig.

Specifikationer  

Produktnamn: Edge 20 Lite XT2139-1
Testad: Oktober 2021
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Mediatek Dimensity 720 5G
Processor: 2 st Cortex-A76 2 GHz + 6st Cortex-A76 2 GHz
Grafik: Mali-G57 MC3
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,7 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 108 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + djupsensor med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, galileo, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 11
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig (IP52)
Batteri: 5 000 mAh, ca 22 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 33 tim samtal
Storlek: 16,6 x 7,6 x 0,8-1,15 cm
Vikt: 185 g
Rek. pris: 3 990 kr
Pris: Kostar 3 990 kr hos Webhallen

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 329 905 poäng
Geekbench 5: 1 633 poäng
Geekbench 5 en kärna: 495 poäng
3dmark Wild Life: 1 248 poäng
Lagring, läsning: 969,7 MB/s
Lagring, skrivning: 463,8 MB/s

Betyg: 4 av 5