Testad produkt: Dyson V15 Detect Absolute
Pris: Kostar 7 690 kronor hos MediaMarkt eller hos Komplett

Ett bergfast kvalitetsrykte och testvinnande koncept har resulterat i att Dysons skaftdammsugare tillhör några av de populäraste och mest eftertraktade på marknaden. En otalig mängd modeller har genom åren lanserats, kontinuerligt förbättrade och tekniskt förädlade, och med V15 Detect visar verkligen tillverkaren att man ligger i framkant när det gäller innovationer och att man minsann är redo för att stå emot anstormningen från utmanarna som hungrar efter marknadsandelar.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Designen går att diskutera, liksom dess lämplighet som handdammsugare. Utöver dessa petitesser är Dyson V15 utan tvekan den mest effektiva och tekniskt avancerade skaftdammsugare vi hittills testat. Förvisso dyr, men den känns ändå väl värd sitt pris.

Positivt

  • Tekniskt avancerad, grym prestanda
  • Laser som lyser upp och synliggör allt damm
  • Mängden tillhörande munstycken
  • Effektiv filtrering

Negativt

  • Dyr
  • Klumpig som handdammsugare
  • Något plastig känsla
  • Avtryckaren måste hållas inne för kontinuerlig drift

Formspråket följer den redan intrampade stigen

M3 rekommenderar

Den kontroversiella och ”futuristiska” designen är onekligen en grogrund för diskussion och det verkar inte finnas någon mitt emellan läge – antingen gillar du den eller så är du av uppfattningen att den är anskrämlig. Huvudenheten upplevs som både större och tyngre än någonsin tidigare och har givetvis det sedan tidigare inarbetade pistolgreppet.

I handtagets underkant är batteriet placerat, enkelt avtagbart för att ersättas med ett fulladdat (två batterier ingår till modellen Detect Complete, annars 1197 kronor styck). Fulladdat mäktar batteriet med upp till 60 minuters dammsugning, en dubbel uppsättning således det dubbla.

Dyson V15 Detect Absolute
Väggfäste med plats för två extra munstycken.

I bakkant finns en funktionsknapp med vilken du väljer vilket av de tre olika effektlägena som ska användas: Eco-, Medium eller det kraftfullaste ”Boost”-läget där motorn snurrar upp till 125 000 varv/min och genererar en sugeffekt på hela 240 AW. Genom att trycka in samma knapp något längre nås inställningsmenyn för språkinställning, motorns reaktiva känslighet, varningssignaler samt om sensorn som mäter och registrerar partiklar ska vara aktiv eller inte.

Mäter och registrerar partiklar

Den här så kallade piezo-sensorn är riktigt intressant – den registrerar kontinuerligt nivåerna av damm för att sedan blixtsnabbt anpassa sugkraften. Teknologi både beräknar och kategoriserar uppfångade partiklar och resultatet presenteras i realtid på den lilla lcd-skärmen som är placerad precis ovanför funktionsknappen. Riktigt coolt, men på samma gång lite skrämmande att matas med denna information.

Dyson V15 Detect Absolute

Beroende på vilken av V15-modellerna du väljer ingår ett gäng olika munstycken, till V15 Detect Absolute som vi fått in för test hela sju. Förutom fem mindre, var och för specifika arbetsuppgifter, medföljer två större huvudmunstycken och två större:

Torque drive, med tjockare nylonborst för en mer djuprengörande effekt. Den registrerar kontinuerligt borsthuvudets motstånd (360 gånger i sekunden) och anpassar automatiskt sugkraften för olika golvtyper, inklusive mattor. Munstycket har även en inbyggd ”kam” som automatiskt avlägsnar hår från borsthuvudet.

Häftig visuell effekt

Det andra huvudmunstycket går under namnet ”Laser Slim Fluffy” och är precis som det låter bestyckad med en vinklad grön laser och en specialanpassad lins som sprider laserljuset framför munstycket och synliggör allt damm på golvet.

Dyson V15 Detect

Och det är inte enbart en häftig visuell effekt; kontrasten förbättras radikalt och damm du annars kanske hade missat blir mer synligt. Men precis som informationen i lcd-skärmen gällande antalet partiklar, resulterar det i något av en skräckblandad förtjusning. Hur mycket damm kan det egentligen finnas? Ytor som vid en snabb anblick ser skinande rena ut visualiseras smärtsamt med detta ”lasersikte” till rena snårskogen av finkornigt damm. Huga!   

Dyson V15 Detect Absolute

Tur då att den här skaftdammsugaren verkligen presterar. Sugkraften imponerar och med hjälp av de tillhörande olika munstyckena känns ingen utmaning för stor. Slutresultatet är vad som räknas och även om upplevelsen i sig kan vara traumatisk för känsliga ”tittare” är Dyson V15 något alldeles extra när det gäller effektivitet.

Dyson V15 Detect Absolute

Trots att huvudenheten är relativt stor och tung är den lätthanterlig som golvdammsugare och glider lätt över golvytorna. Som handdammsugare upplever vi den däremot som något klumpig och mer svårhanterlig, framför allt i trängre utrymmen.

Specifikationer

Modell: V15 Detect Absolute
Testad: Oktober 2021
Tillverkare: Dyson
Batteri: 3 600 mAh, spänning 29,4 V
Batteritid: Upp till 60 min
Laddningstid: 4,5 timmar
Kapacitet behållare: 0,77 liter
Filter: Hepa
Antal hastigheter: 3
Max sugeffekt: 240 AW
Ljudnivå: 80 dBA
Vikt huvudenhet: 2,05 kilo
Övrigt: Totalt 7 munstycken, väggfäste (för laddning)
Rek. pris vid test: 7 290 kronor
Pris: Kostar 7 690 kronor hos MediaMarkt eller hos Komplett

Betyg: 5 av 5