Med ett starkt formspråk och en spännande, "gamifierad" handling har koreanska Squid Game tagit Netflix-tittarna med storm.

Innehållsförteckning

För dig som inte ännu sett Squid Game går handlingen kortfattat ut på följande. Ett gäng skuldsatta människor bjuds in till en tävling där vinnaren får en ofattbar summa pengar. Haken: De måste delta i sex olika tävlingsmoment, där förloraren elimineras. Det är både brutalt, blodigt och mycket spännande.

Här ser du Squid Game på Netflix.

Men genren är långt ifrån unik. Och det är bra! För om du älskade Squid Game och vill ha mer finns det nämligen många filmer och serier som bygger på samma koncept – kluriga tävlingar där förlorarna elimineras. 


Här tipsar vi om de bästa filmerna och serierna inom genren.

Battle Royale

Battle Royale är förstås inte först i världshistorien med historen om ungdomar som tvingas slåss för sina liv under tävlingslika former. Grekisk mytologi, Flugornas herre... Det finns många exempel. Men det är utan tvekan den film som satt elimineringsspel på kartan i modern filmhistoria.

Japan är på randen av kollaps. Arbetslöshet och ungdomar utan hopp har lett till en våldsspiral ur kontroll. I ett försök att kontrollera de unga i landet anordnas en tävling där 42 skolungdomar skickas till en öde ö. De får olika vapen och tvingas slåss mot varandra. Bara en kan överleva.

Battle Royale kom år 2000 och är inspirationen bakom många efterföljande filmer och serier i "elemineringsgenren". Obligatorisk tittning om du ska kunna kalla dig cineast.

Battle Royal streamas just nu på Cineasterna.se där du ser film med ditt bibliotekskort.

Men med en vpn-tjänst kan du även byta land och se den på exempelvis japanska Netflix. Här hittar du våra tester av vpn-tjänster

Filmen går att köpa hos Amazon Sverige.


Alice in Borderland

Alice in Borderland är en japansk tv-serie som bygger på en manga-serie. Tre vänner är ute i ett myllrande Tokyo när alla människor plötsligt försvinner. De har hamnat i Borderland, där det enda sättet att överleva är att klara olika dödliga tävlingar.  

Tävlingarna är uppbyggda utifrån olika kategorier och representeras av spelkort. Hjärter betyder till exempel att tävlingen kommer att testa deras känslomässiga styrkor och vänskap. Ju högre nummer desto svårare tävling.

Precis som i Squid Game tvingas deltagarna göra svåra val och ofta välja om de ska samarbeta eller tänka på sig själva. Och precis som i Squid Game är det blodigt, våldsamt och olidligt spännande.

Streamas här:
Netflix


Panic

I den lilla byn Carp i Texas annordnas varje sommar ett spel där studenter som ska ta examen riskerar sina liv för chansen att vinna 50 000 dollar, vilket kan förändra deras småstadsliv i grunden. De tvingas möta sin värsta rädslor och alla kommer inte att klara sig lika bra…


Streamas här:
Amazon Prime Video

The Hunger Games

Författaren till böckerna som filmerna i Hunger Games-serien bygger på, Suzanne Collins, menar att hennes historia bygger på den klassiska grekiska myten om hur barn offrades till Minotaurus på Kreta, och inte är inspirerad av Battle Royal.

Hunger Games
Jennifer Lawrence i Hunger Games.

Lite tvek på att inte ens en gnutta inspiration hämtats från den japanska förelagan, men oavsett är detta en mycket underhållande och något mer barnvänlig (nåja) filmserie som kommer tilltala dig om du gillade Squid Game.

I en dystopisk framtid anordnas varje år en tävling där två personer från varje av landets tolv distrikt väljs ut för att slåss på liv och död. Allt för att underhålla det rikaste skiktet av samhället. Vapen av olika slag, vissa bättre andra sämre, får de deltagande hitta på banan.

Fyra filmer har släppts i serien.

Streamas här:

Netflix

HBO Viaplay

Amazon Prime Video

Itunes (hyrfilm) SF Anytime (hyrfilm)

Ready Player One

Ready Player One är inte lika blodig och våldsam som Squid Game, men filmen har en story som petar in den i samma genresfär som andra Battle Royale-filmer. Filmen bygger på en science fiction-bok av amerikanska författaren Ernest Cline.

Ready Player One

I en dystopisk framtid år 2045 tar människor sin tillflykt till den virtuella verkligheten Oasis. Där kan de vara vem de vill och göra vad som helst. Skaparen av den virtuella världen har lämnat en stor förmögenhet efter sig. I den virtuella världen har han även skapat ett antal utmaningar för att hitta en värdig arving till pengarna. Vem kommer att klara utmaningarna och ta hem prispotten?

Streama här:

SF Anytime (hyrfilm)

Viaplay (hyrfilm) Itunes (hyrfilm)

The Platform

De flesta filmer i dag känns stöpta i samma Hollywood-form. Det är nog en av anledningarna till att Squid Game blev så populär – den känns fräsch. The Platform är en spansk film med en minst sagt unik berättelse.

Vi får följa Goreng som frivilligt valt att tillbringa sex månader i en minst sagt märklig byggnad. Byggnaden består av hundratals våningar med ett schakt i mitten. Varje dag åker en plattform med mat nedför detta och stannar vid varje våning. Ju högre upp du befinner dig, desto mer mat kan du äta.

Den första i varje månad flyttas människorna i huset till en ny våning. Har du otur hamnar du allra längst ned… En kuslig och mystisk tolkning av "spel med livet som insats"-genren.

Streama här:

Netflix


Flugornas herre (Lord of the flies)

De flesta borde ha hört talas om Flugornas herre vid det här laget. Ursprungligen en bok från 1954 av brittiska författaren William Golding och klassisk filmatisering 1963. 

Ett gäng studenter blir fast på en öde ö och tvingas bygga upp ett eget samhälle. Den här filmen skildrar inte ett spel på samma sätt som Squid Game eller Battle Royale, men den har många likheter i psykologin som uppstår när människor i grupp utsätts för livsfarliga situationer.

Studenterna splittras så småningom i olika grupper och tvingas hantera rivalitet och våld för att kunna överleva. Det finns en version från 1990, men här tipsar vi om originalet från 1963. En riktig filmklassiker!

Streama här:

SF Anytime (hyrfilm)

Itunes


Mer streaming: