Testat spel: Back 4 Blood (Xbox Series X)
Pris: 498 kronor hos Spelbutiken

Det är nog få som helt har undgått Turtle Rocks Left 4 Dead och dess uppföljare, två klassiker från en svunnen tid. Premissen var enkel, men ändå genial: en zombieshooter för fyra spelare med ett kampanjläge. Ett decennium efter Left 4 Dead 2 är samma team tillbaka för en ny tagning av genren de själva lade grunden för.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Mer än ett decennium efter Left 4 Dead 2 är Turtle Rock tillbaka för att återta tronen. Back 4 Blood är ingen revolution i sig, utan snarare en evolution av utvecklarens redan utmärkta upplägg. Givetvis hade vi önskat mindre av de småfel vi hittar här och var, men det hindrar inte spelet från att vara en riktigt underhållande och beroendeframkallande actionfest. Med mänskliga medspelare, vill säga.

Positivt

  • Beroendeframkallande upplägg
  • Underhållande och varierande vapen
  • Lätt att få till ett team med crossplay

Negativt

  • Buggigt på sina ställen
  • Något upprepande uppdrag
  • Botarnas AI

Alla ska med

Det nya äventyret, med det ordvitsiga men ack så passande namnet Back 4 Blood, sätter oss återigen i rollen som en av de få överlevande i ett zombieinfesterat USA. Förhandsinformationen är minimal, men vi utgår från en militärbas mitt ute i ingenstans. Stämningen är dyster och utöver enstaka personer som kan hjälpa oss med diverse uppgraderingar av vapen, är vi alldeles ensamma.

Back 4 blood monster

Basen fungerar utöver det också som en viloplats mellan uppdrag, och det är också här du samlar ihop ditt gäng. Back 4 Blood är, precis som sina spirituella föregångare, en upplevelse som är som bäst med tre andra medspelare. Saknar du vänner går det relativt fort att hitta okända medspelare, mycket tack vare crossplay-funktionen. Och trots skillnaderna formaten emellan har vi inga problem med själva kommunikationen.

Back 4 blood

När vi ändå nämner basen måste vi ta upp en missad chans. Nämligen hur statisk den känns. Här hade vi uppskattat ett system likt State of Decay-spelen, där vi bygger upp och utrustar våra baser efter smak och behov. Så ja, utöver en boxningsring där vi kan lattja med våra medspelare sker all action utanför basens murar.

Övertygande postapokalyps

Redan vid de första stegen utanför blir vi snabbt varse om situationen. Domedagskänslan är konstant, det räcker med att snabbt blicka över miljöerna för att bli övertygad. Förstörda dörrar och fönster, prylar som ligger utspridda överallt och diverse möbler som använts som provisoriska barrikader. Ungefär som i de flesta filmer som avhandlar postapokalypsen.

Back 4 Blood gäng

Gruppen måste ständigt hålla varandras ryggar, eller riskera att överösas av de hundratals levande döda som finns utspridda här och var. Att gå ifrån gruppen på egen hand är inte ett alternativ. Istället rör vi oss rygg mot rygg längs trånga lägenhetskomplex, övergivna barer, dimmiga skogspartier och förstörda vägar.

Ensam är inte stark

Ett vanligt förekommande scenario längs spelet är att behöva öppna en särskild port eller aktivera någon mekanism. Dessa råkar även vara riggade för att släppa ifrån sig ett högljutt tjut. I sin tur leder det till en non stop-kavalkad av monster som varar i ett antal minuter. Blodet sprutar åt alla håll, och efter ett tag blir det svårt att urskilja en blodtäckt medspelare från antagonisterna. Vi hinner sällan hämta andan och känner stressen varje gång vi måste ladda om våra vapen.

Back 4 blood

Emellanåt blir vi ändå överrumplade, och ibland även helt paralyserade. Detta fixas enkelt av en mänsklig medspelare, men dessvärre är botarna inte lika behjälpliga i alla lägen. Vid ett tillfälle vägrade den enda överlevande boten att återuppliva oss, trots att vår egen karaktär stod en meter ifrån och förblödde. Game over.

Back 4 blood

Olydiga botar åsido finns det gott om vapen och andra tillhyggen att försvara sig med. Variationen här är enorm och samtliga vapen vi använder har en alldeles egen tyngd som skiljer varandra åt. Här fann vi också att Playstation 5-versionen har ett visst försprång, tack vare Dual Sense-kontrollens förmåga att få varje vapen att kännas unikt.

Konfigurera mera

Ett annat sätt att bygga upp ett bättre försvar är genom de olika spelkorten vi kan använda oss av. Dessa aktiveras inför varje ny omgång och innebär allt från högre uthållighet och snabbare läkning till nya delmål och belöningar. Under inledningstimmarna, när vi är fullt upptagna med att ta in resten av världen, blir den upprepande exponeringen av korten något irriterande.

Back 4 blood

Några timmar senare inser vi att det trots allt är värt att åtminstone försöka sätta sig in i dessa, då skillnaderna kan hänga på liv och död. Systemet påminner om samlarkort, där tanken är att köpa nya paket och blanda till en skräddarsydd kortlek. Vi anar att detta system kommer att förlänga spelets livslängd något enormt för de mest inbitna fansen (ingen ordvits menad).

En buggig våldskavalkad

Med det sagt finns det mindre roliga delar, och det innefattar dessvärre buggar. Den sortens buggar som dessvärre tar en från den postapokalyptiska illusionen. Vi har redan nämnt botarna som vägrade hjälpa oss. Dessa har även en förmåga att fastna på de mest otippade platserna runt banorna, och ibland även när det inte finns objekt i vägen för dem.

Back 4 blood
Boten som vägrade hela oss. Dig glömmer vi inte i första taget.

Som den gången den ena bestämde sig för att skutta non stop på en och samma plats istället för att följa med resten av teamet. En annan irriterande bugg rör en av de större antagonisterna. Varje gång denna bjässe gör entré lämnar den efter sig en gigantisk krater. Denna krater hamnar ibland helt fel, till den grad att delar av den “flyter” ovanför markytan. Petitesser kanske, men samtidigt helt rimliga krav.

Oändligt underhållande – i rätt sällskap

Ändå har vi riktigt kul när vi plöjer igenom horderna av levande döda. Med mänskliga spelare vill säga. De flesta av spelets skavanker gör sig nämligen mindre synliga då. Till och med det faktum att gameplay är något upprepande. Rent krasst är Back 4 Blood ingen revolution, men snarare en evolution av ett redan beprövat koncept. Beviset på att Turtle Rocks postapokalyptiska upplägg var bra nog när det först begav sig.

Back 4 blood

Vi behöver inte tidsresande zombier eller påkostade flerspelarlägen med obskyra “eldfluge”-gäng. Och vi behöver absolut inte ytterligare en onlinebaserad titel på temat Racoon City. Nu när Back 4 Blood är här föreslår vi att samtliga andra studior prioriterar om och överlåter flerspelarupplevelsen till Turtle Rock. Fixar de till alla småfel samtidigt som de bygger på spelet kan vi mycket väl ha att göra med en nutida klassiker.


Back 4 Blood

Testat: Oktober 2021
Genre: Action
Utvecklare: Turtle Rock Studios
Utgivare: Warner Bros
Plattform: Xbox Series X/S, Xbox One, Playstation 5, Playstation 4, pc
Testat på: Xbox Series X
Pris: 498 kronor hos Spelbutiken

Betyg: 3 av 5