Testad produkt: Urbanista Los Angeles
Pris: Kostar från 1 990 kronor på Prisjakt

Först och främst vill vi lyfta på hatten för Urbanistas nytänkande. Att vara kreativa och tänka i nya banor är alltid hedervärt. Så att sätta solceller ovanpå sina nya trådlösa och brusreducerande hörlurar Urbanista Los Angeles är ett lovvärt initiativ, både rent praktiskt och ur ett miljöperspektiv.

Betyg 3 av 5

Omdöme

De självladdande trådlösa hörlurarna Urbanista Los Angeles är nyskapande och solcellsdriften fungerar riktigt bra. Men en tveksam passform, en buggig app och några andra småbrister gör att betyget dras ned. Ljudet och brusreduceringen är heller inte så bra som vi hoppats med tanke på prislappen på 2 000 kronor.

Positivt

  • Solcellsdrivna
  • Dedikerad app
  • Brusreducering
  • I princip oändlig batteritid

Negativt

  • Obekväma
  • Delvis otydliga knappar
  • Ingen anslutning via ljudkabel
  • Buggig app
Men ofta när det handlar om nyskapande och ny teknik följer det också med att antal barnsjukdomar och andra problem, och Urbanista Los Angeles är tyvärr inget undantag.

Stora och klumpiga

Det första problemet är att Urbanista Los Angeles är rejält stora och klumpiga. De väger hela 320 gram, att exempelvis jämföra med ett annat par brusreducerande hörlurars, Puresense NCX-900, 230 gram. 90 gram låter kanske inte mycket, men det gör Urbanista Los Angeles nästan 40% tyngre.

Dessutom sitter de inte särskilt bekvämt på huvudet, ett problem som Urbanistas hörlurar även har haft i tidigare tester. De klämmer åt mer än de borde och trycker för hårt på öronen.

Knapparna är också delvis otydliga. Det är inga problem med den programmerbara multifunktionsknappen på den vänstra hörluren, men kontrollknappen och volymkontrollerna på den högra är för små och odistinkta.

Urbanista Los Angeles saknar också uttag för anslutning via kabel, så det är bara trådlöst via bluetooth som gäller.

De är också plattbara, men inte vikbara.

Urbanista Los Angeles
Solcellerna sitter på ovansidan av hörlurarna.

Solcellsdrivna hörlurar

Hur fungerar då det som är Urbanista Los Angeles stora säljargument – laddningen via solcellerna? Jo, riktigt bra faktiskt! Självklart beror det ju på hur starkt ljus de befinner sig i och hur och hur mycket de används. Sitter du hemma i skenet från en glödlampa och har brusreduceringen på så förbrukar de av förklarliga skäl mer än de laddar. Men är du ute på stan i starkt solsken eller åtminstone normalt dagsljus så laddar de på riktigt bra.

Att säga att de har en oändlig batteritid är förstås en överdrift, men under rätt förutsättningar är det inte långt ifrån. Och när det är dags att ladda dem på vanligt sätt görs detta snabbt via en usb-anslutning.

För dig som brukar komma ihåg att sätta dina hörlurar på laddning gör Urbanista Los Angeles självladdning kanske inte så stor skillnad, men du som brukar gå hemifrån med i stort sett urladdade lurar kan snabbt njuta av musik ändå.

Exakt hur mycket laddning som återstår kan du se i hörlurarnas app. Där finns också info om hur mycket energi som för tillfället förbrukas, möjlighet att växla mellan brusreducering och normalt läge, samt inställningar för att välja funktion för multifunktionsknappen. Däremot finns tyvärr ingen eq.

Och tyvärr känns appen lite buggig i dagsläget. Den tappade vid ett flertal tillfällen kontakten med hörlurarna (trots att de tydligt var anslutna och kunde spela upp musik). Vid ett tillfälle var vi också tvungna att avinstallera appen, starta om både telefonen och hörlurarna och sedan ominstallera appen för att den skulle få kontakt med hörlurarna igen.

Bra ljud

Ljudmässigt får Urbanista Los Angeles godkänt. De låter bra utan att imponera, särskilt med tanke på prisklassen. Vi hade gärna sett lite mer kraft i basen och rent generellt ett lite klarare och krispigare ljud.

Också brusreduceringen får godkänt. Vi har visserligen testat hörlurar med bättre brusreducering, men samtidigt också ett flertal med sämre. Urbanista Los Angeles placerar sig någonstans i mitten.

Telefonsamtal fungerar dock inte lika bra. Ljudet i hörlurarna är okej, utan missljud, störningar eller hackande, men de uppringda klagar på dåligt ljud och ovanligt mycket brus.

Ett sista litet minustecken är priset. Ett cirkapris på 2 000 kronor är i saftigaste laget för ett par hörlurar som, förutom den unika solcellsdriften, inte skiljer sig så mycket från mängden.

Specifikationer

Produkt: Urbanista Los Angeles
Testad: Oktober 2021
Tillverkare/kontakt: Urbanista, urbanista.com/se
Anslutningar: Bluetooth 5.0
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Ja
Aktiv brusreducering: Ja
Handsfree-funktion: Ja
Stöd för röststyrning: Ja (Siri och Google assistant)
Färger: ”Midnight black” och ”Sand gold”
Vikt: 320 gram
Batteritid: I princip obegränsad
Vikbara: Nej
Plattbara: Ja
Anslutning via ljudkabel: Nej
Pris: Kostar från 1 990 kronor på Prisjakt

Betyg: 3 av 5