Testad produkt: Xiaomi Mi 11T Pro
Pris: Kostar 4 895 kronor hos Amazon Sverige

Testet uppdaterades 2021-11-10 med ny version av systemmjukvara och nya prestandamätningar.

Pris uppdaterat 2022-11-08

11T och 11T Pro är två nya förvirrande tillskott till Xiaomis redan förvirrade mobilutbud, där mobilserierna Mi, Mi Mix, Mi Note, Redmi, Redmi Note och separata varumärket Poco alla redan trängs om uppmärksamheten. T-modellerna har många premiumegenskaper, men inte lika många som Mi-serien, och oftast ett lägre pris. Här testar vi 11T Pro. Xiaomi börjar nu pensionera Mi som varumärlke, så den heter alltså inte Mi 11T Pro. Vad det innebär för namn på kommande mobiler återstår att se. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är en bred och tung mobil som saknar en del för att hamna i riktig premiumklass. Och även efter att prestandaförvirringen rett ut sig är den inte snabbast i klassen. De saker den gör bra gör den dock utmärkt. Som mediamobil är den i absoluta toppklass, och Xiaomi bryter ny mark med brutalsnabb batteriladdning.

Positivt

  • Snygg och välbyggd
  • Utmärkt bild och ljud
  • Stort batteri med extremsnabb laddning
  • Bra pris

Negativt

  • Stor och tung
  • Antingen varm, eller långsammare
  • Saknar en del premiumegenskaper

På pappret är det mycket som lockar. Snapdragon 888-systemkrets för toppade prestanda, 256 GB lagring, stor 120 Hz amoled-skärm, stereoljud trimmat av Harman Kardon, stort och snabbladdat batteri och en stor trippelkamera med 108-megapixelsensor som huvudnummer. Frågan är om alla delarna levererar och om telefonen de sitter i håller ihop det hela bra.

Det är en stor mobil med rejäl vikt och breda mått. 6,67 tums skärm utan böj i kanterna och ett par millimeters skärmmarginal på sidorna gör att den är 7,7 centimeter på bredden. Inte bredast i klassen, men bred nog för att kunna avskräcka en och annan köpare.

Vikt över två hekto, mycket tack vare ett massivt 5 000 milliamperetimmars batteri, kan också bli något som avgör till dess nackdel. Å andra sidan ger det och smart energihantering i systemet väldigt bra batteritid. Vi strömmar en loopad Youtube-video nonstop i långt över ett dygn. Annan användning av telefonen drar mer ström, men även då kan du tryggt gå en lång dag utan att behöva ladda batteriet.

Kvalitetsbygge med vissa kompromisser

Storleken och vikten är en smaksak vad du är bekväm med, och inom sina ramar har Xiaomi byggt en snygg kvalitetstelefon. Det är plant Gorilla Glass Victus på framsidan, böjt glas baktill, och en matt aluminiumram med blankpolerade avfasade kortsidor. 11 Pro finns i tre färger, gråsvart, vit och himelsblå, alla med samma helblanka baksida. Den grå modell vi testat har en tendens att snabbt dra åt sig fingeravtryck, men utöver det är den riktigt stilig.

Xiaomi 11T Pro
En bastant telefon att hålla i, men allt annat än obekväm om dina händer är stora nog.

Redan innan vi slår på mobilen är det dock ett par egenskaper som förklarar den lägre prislappen. För det första får du här kompromissa med vattentåligheten. 11T Pro är stänktålig med IP53-klassning, men tål inte att sänkas ner under vattenytan.

För det andra sitter fingeravtrycksläsaren i på-knappen på sidan istället för inbyggd i skärmen. Det kan bero på platsbrist tack vare det stora batteriet, men oavsett vilket så känns det som en billigare lösning. Knappen är fortfarande rätt så liten, vilket gör att vi får försöka en extra gång innan vi lyckas registrera ett säkert och pålitligt fingeravtryck på den, men sedan fungerar den bra.

Amoled i toppklass

En av sakerna vi gillar bäst med 11 Pro är bild- och ljudkvaliteten. Här har Xiaomi inte kompromissat med upplevelsen, och den stora amoled-skärmen med 1080p-upplösning levererar alla egenskaper vi vill ha av en sådan. Den har ljusstyrka på över 800 cd/m2 för problemfri användning i solljus.

Xiaomi själva uppger 1 000 cd/m2 som peak-ljusstyrka, men det tror vi främst är vid hdr-filmvisning. Du får fullt stöd för hdr, från hdr10 och hdr10+ till Dolby Vision, vilket också de flesta appar som Netflix och liknande känner igen och kan leverera tack vare rätt drm-stöd i mobilen.

Xiaomi har också implementerat bildförbättring av samma typ som vi ser i tv-apparater. Både uppskalning av upplösning, memc-baserad rörelseutjämning och konvertering av sdr-material till mer hdr-liknande upplevelse. Dessa fungerar inte helt övertygande, en halvdan bildkälla blir inte magiskt bra som den kan bli på en bra smart-tv. Och det drar en hel del extra batteri när de aktiveras. Men lite bättre kan det bli, och just hdr-funktionen har en påtaglig effekt i vissa typer av filmer.

Xiaomi 11T Pro skärm
Skärmen har ljusstyrka nog för problemfri andvändning utomhus.

Många alternativ

Det är utmärkt lyster i färgerna med dci-p3-matchning i förinställda skärmläget Livfull. Lite förvirrande är att det finns ett läge kallat Standard, som inte är förinställt standard-läge. Det ser ut att matcha srgb istället, med mer återhållsamma färger men extra neutral vitbalans. Du kan också justera det mesta manuellt.

11 T Pro har också ett läge för adaptiv färg. Det motsvarar truetone-läget i en Iphone och ställer in färgtemperaturen efter ljuset i rummet. Den funktionen håller vi oss dock undan ifrån, då den ger alldeles för varma färgtoner för vår smak.

Ljudet övertygar. Telefonen har kraftfulla stereohögtalare, en på vardera kortsida, med rent och klart ljud, fint ljud i bastoner och utmärkt stereospridning. Telefonen stödjer Dolby Atmos och det är påslaget som standard. Du bör också behålla det på, för när vi slår av det tappar ljudet många av sina bra egenskaper och blir relativt platt. Det visar hur mycket bra ljudmjukvara gör i kompakta prylar som en telefon.

11T Pro
Harman Kardon-högtalare. Om det är det eller mestadels Dolby Atmos-stödet som får det att låta bra vet vi inte, men bra låter det.

Topprestanda, eller svalare drift?

11T Pro bör ha riktiga topprestanda med sin Snapdragon 888-krets, 8 gigabyte ram-minne och snabb 256 gigabyte intern lagring av ufs 3.1-typ. Men våra prestandamätningar ger en annan bild. De benchmark-appar vi vanligen använder ger oss mellan 20 och 40 procent lägre resultat än andra telefoner med samma hårdvara. Men i vissa andra program och mätbara testmoment drar den jämnt med andra Snapdragon 888-mobiler.

Enligt rapporter från bland annat Anandtech kan detta ha att göra med så kallad throttling av prestanda i specifika appar för att undvika överhettning. Detta har vi också sedemera fått bekräftat av Xiaomi.

Tidiga recensioner av telefonen har vittnat om att just värmen kan vara ett problem, och det är möjligt att Xiaomi har justerat det med en systemuppdatering i de mobiler som nu släpps i Europa. Vi kan mycket riktigt se att det som ska vara snabbaste processorkärnan har sänkt klockfrekvens i vissa stresstester vi kör, men går på full växel i andra.

Det här är inget jätteproblem. I nio av tio situationer utnyttjar du ändå inte processorn till max. Det innebär också att risken att telefonen blir jobbigt varm att hålla i minskar. Det känns dock märkligt att Xiaomi skulle välja att strypa prestanda i just benchmark-appar. Det gör också att vi inte riktigt får full koll. Vilka appar påverkas och begränsas och vilka kör på med full fart? Det framgår inte.

Prestandainställningar
Uppdatering 2021-11-10: Nya inställningarna med valet Prestanda hittar vi under systemets batteriinställningar.

Uppdatering 2021-11-10: Efter en uppdatering av MIUI-gränssnittet har Xiaomi nu lagt till möjlighet för användare att själva välja hur de vill köra telefonen. Nu finns ett extra strömsparande läge, ett Balanserat läge där telefonen automatiskt throttlar prestanda vid behov för att både spara batteri och undvika överhettning, eller ett Prestanda-läge utan throttling.

Vi tog därför in en Mi 11T Pro på nytt och testade med den nya mjukvaran. I Prestanda-läget får vi nu mycket riktigt mer förväntade mätresultat, konsekvent i nivå med andra Snapdragon 888-mobiler. Det finns fortfarande en handfull snabbare konkurrenter med samma processor. När du inte behöver extra krut kan det också fortfarande vara smart att köra Balanserat i vardagen, då det förlänger batteritiden.

Blixtsnabb batteriladdnnig

På en punkt får du dock verkligen en prestandakick. Batteriladdningen är något utöver det vanliga. Trådlös laddning får du klara dig utan, men att ladda batteriet via usb-porten med den medföljande laddaren går nästan skrämmande snabbt. Den är större än många laptopladdare och har en maxeffekt på hela 120 watt.

Laddare
Inte minsta laddaren, men galet kraftfull.

Det utnyttjar telefonen genom att ladda battericeller parallellt i fyra kanaler, och vi kan se procenten ticka upp i realtid medan den fyller på. Det stora batteriet ska enligt Xiaomi gå att fylla på bara 17 minuter. Det visar sig inte stämma. Det tar oss hela… 18 minuter. Så vi klagar inte. Och den blir faktiskt inte ens obekvämt varm av det. Ljummen, ja. Men fullt greppbar och användbar direkt efter.

Poängen med en så här kraftfull laddare är inte bara att fylla batteriet på en handvändning. Den har fullt adaptiv effekt, så du kan använda den till att strömförsörja vad som helst med usb-kontakt, från hörlurarna till laptopen. I vissa situationer hade vi dock uppskattat en lite mindre laddare. Telefonen är stor nog bara den. Givetvis är det inget som hindrar att du även skaffar en liten reseladdare.

Kompetent men ojämn kamera

Kameran i 11T Pro är snarlik den i Xiaomi Mi 11, med en 108 megapixel huvudsensor med stor yta, en vidvikelkamera med brett synfält och en makrolins. Telekamera för optisk zoom saknas i bägge modellerna, det får du försöka hitta en Xiaomi Mi 11 Ultra för att få från Xiaomi. Och den exklusiva modellen ser inte ut att säljas längre.

11 T Pro skiljer sig även från Mi 11 i detaljerna. Det är en lite mindre sensor i huvudkameran och det är 8 megapixlar istället för 13 samt aningen snävare synfält för vidvinkelkameran. Vi saknar också optisk bildstabilisering i 11T Pro. Makrokameran är en 5 megapixel så kallad telemakro av samma sort som sitter i några av Xiaomis Mi Note-modeller. Den gör att du får närgångna bilder utan att behöva vara extremt nära motivet.

Kameror
Tre kameror. En av dem har telelins, men är telemakro istället för telezoom.

I vardagen fotar Mi 11 och 11T Pro ungefär lika bra. Vi får livfulla och skarpa bilder med välbalanserad dynamik, och det går snabbt och lätt att få till bra utsnitt och fokusera rätt. När vi försöker digitalzooma, som faktiskt ser godkänt bra ut upp till ungefär 3x inzoomning, börjar dock bristen på optisk stabilisering bli påtaglig. Xiaomi har rent allmänt en mörk bildåtergivning i sina kameror, men det är egentligen inget som är inkorrekt, då den fångar nyanser bra i hela det spektrat.

Xiaomi pratar mycket om smarta fotolägen och ai som ska göra det lättare och roligare att ta bra bilder. Hur det är med den saken låter vi vara osagt. Det enda vi tycker att fotning med ai-läge aktiverat gör är pressar upp färgmättnad på ett onaturligt sätt och gör ljusa partier i bilder utfrätta, som en solig husfasad eller ljusa moln.

Gott om uppdateringar utlovade

Xiaomi 11T Pro levereras med Android 11 och egna gränssnittet MIUI 12.5, som är snyggt, funktionsrikt och flexibelt att anpassa, men också lite annorlunda om du är van vid ett mer avskalat Android. Du får också lite väl mycket onödiga extraappar som du lika gärna hade kunnat använda Google-original eller ladda hem själv.

Xiaomi har lyft sig vad gäller livslängd på systemet, och här får du tre generationsuppdateringar och fyra år av garanterade säkerhetsuppdateringar. Det är bra för en Android-mobil, även om vi hoppas att Android i allmänhet kan komma ikapp och matcha IOS på den punkten.

En extra bonus är extra trygghet med två års funktionsgaranti. Du får även sex månaders skärmgaranti som gäller om du köper den denna höst, fram till och med julafton. Den innebär att du kan få den reparerad en gång, även om du klantat dig och tappar den i backen.

Specifikationer  

Produktnamn: Xiaomi 11 T Pro
Testad: Oktober 2021
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Skärm: 6,67 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 108 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 5 megapixel telemakro med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 11 med MIUI 12.5
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig (IP53)
Batteri: 5 000 mAh, ca 35 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 21 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120 Hz), ca 40 tim samtal
Storlek: 16,4 x 7,7 x 0,9-1,1 cm
Vikt: 204 g
Rek. pris: 6 990 kr
Pris: Kostar 4 895 kronor hos Amazon Sverige

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 667 261 poäng, 735 786 poäng i Prestandaläge
Geekbench 5: 806 poäng, 1 107 poäng i Prestandaläge
Geekbench 5 en kärna: 3 116 poäng, 3 580 poäng i Prestandaläge
3dmark Wild Life: 5 889 poäng, ingen skillnad i Prestandaläge
Lagring, läsning: 1 970,8 MB/s
Lagring, skrivning: 787,6 MB/s

Betyg: 4 av 5