Testat spel: NHL 22
Pris: Från 444 kronor på Prisjakt

NHL 97, NHL 2001, NHL 07 och NHL 15. Vid varje ny konsolgeneration har vi förärats de klart sämsta upplagorna av EA:s långkörare. De har visserligen bjudit på relativt stora spelmässiga nyheter, men också mängder med buggar och löjlig brist på innehåll. Kanske ska vi därför vara glada att NHL-serien tog ett extra år på sig för att hitta till de nya konsolerna?

Betyg 3 av 5

Omdöme

Med NHL 22 får EA:s långkörare äntligen en helt ny spelmotor, vilket ger bättre fysik, grafik och animationer. I vanlig ordning får vi också en mängd spellägen som gör de flesta glada, oavsett om det är realism eller partyspel som lockar. Vad vi däremot inte får är tillräckligt uppfräschad spelkänsla. Den förbättrade fysiken hjälper, men skakar inte bort alla gamla brister. Med det sagt är NHL 22 ett utmärkt hockeyspel, även om flera mångåriga problem fortfarande finns kvar.

Positivt

  • Bättre fysik, bättre kontroll och mer realism än tidigare
  • Spellägen och ligor i mängder
  • Underhållande och beroendeframkallande matcher

Negativt

  • Det mesta är bättre, men inte mycket bättre
  • Den stora nyheten x-factor är varken bu eller bä
  • Alla spellägen och finesser gör det rörigt för nykomlingar

En ny motor under huven

Förhandssnacket kring NHL 22 har främst rört tre punkter: spelmotorn som äntligen är uppdaterad till Frostbite, det nya inslaget x-factor – och inte minst att det är premiär på de nya konsolerna. X-factor, det vill säga att vissa stora stjärnor har unika egenskaper, är det som hajpats mest – men det är den utbytta spelmotorn som märks mest.

Repris målbur nhl 22

Nu är Frostbite-motorn knappast ny, till exempel Fifa och Madden gjorde bytet redan 2016 respektive 2017, men eftersom den numera används i de flesta EA-spel är den betydligt mer modern. Och, oj vilken enorm skillnad det gör på isen. Eller?

nhl 22

Ny motor, gamla regler

Eftersom kontrollen i NHL 22 mer eller mindre är densamma som förr, och hockey fortfarande är hockey, är spelkänslan väldigt välbekant. Försvarsspelet är fortfarande svajigt, mot- och medspelarna beter sig stundtals märkligt, passningar kan gå åt hel fel håll, svårighetsgraden är ojämn, uppstyrt spel är svårt att få till – och så vidare.

Till en början har vi till och med svårt att hitta noterbara förbättringar. Sedan startar vi förra årets NHL 21 och blir uppriktigt förvånade: varför åker alla så snabbt och yvigt? Varför är det magnet i klubbor och puck? Varför är kollisioner med både puck och spelare så märkliga?

Tack vare Frostbite beter sig numera både puck och spelare mer realistiskt. Det är svårare att få fram passningar och pucken reagerar bättre mot störande klubbor, medan reaktionen på tacklingar och kollisioner mellan spelare är mer naturtrogna. Lägg därtill uppdaterade animationer som ger ett bättre flyt i skridskoåkandet. Förbättringarna i NHL 22 är som sagt inte jättestora, men de är tillräckligt märkbara för att det ska bli svårt att gå tillbaka till tidigare årgångar. Det är inte något många NHL-spel kan skryta med.

NHL 22 gameplay

Missa inte x-factor, varje fredag klockan åtta!

Den andra stora nyheten, x-factor, är däremot inget som påverkar grundspelet lika mycket. Faktum är att endast 50 NHL-spelare har speciella egenskaper, såsom att dribbla bättre, skjuta extra snabbt eller precist, lättare att sno åt sig pucken, göra vissa räddningar extra bra med mera.

Bonusegenskapen är så klart baserad på vad som utmärker spelarna i verkligheten, vilket ger en dos extra personlighet till deras digitala kopior. Det är också märkbart att x-factor-spelarna fått extra mycket kärlek sett till utseende och åkstil – och det är inte helt svårt för hockeyfans att veta vilken spelare det är utan att se namnet. Förhoppningsvis är det något som ännu fler digitala atleter föräras nästa år.

Men som sagt, eftersom det endast är NHL:s allra största stjärnor som fått en unik x-factor-egenskap märks det bara när någon av dessa är på isen. Eller inte alls om du till exempel håller dig till SHL och Hockeyallsvenskan. Undantaget är de spellägen där det går att knåpa ihop egna lag, där vi till exempel i våra tafatta HUT-försök blev helt utspelade av lag fyllda med storstjärnor.

nhl 22

Från arkad till realism till kapitalism

Lyckligtvis är NHL 22, precis som föregångaren, proppfullt med spellägen och ligor. Tack vare den helrenoverade huvudmenyn är det också lättare att hitta rätt, även om det för nybörjare inte är lätt att förstå vad alla spellägen innebär.

Det lika underhållande som giriga spelläget HUT, Hockey Ultimate Team, är så klart intakt. Här kan paket med hockeybilder införskaffas genom att slutföra olika utmaningar, köpas för spelvaluta – eller köpas för riktiga pengar. Hockeybilderna används därefter för att komponera lag som bör vara så skickliga och samspelta som möjligt. Ett extremt beroendeframkallande och roligt spelläge, där det tyvärr också är ofrånkomligt att de som lägger mycket pengar på hockeybilder har en större chans att få ett optimalt lag. Ett par dagar efter release började vi också stöta på märkligt många matcher där våra spelare var omöjliga att styra på grund av lagg, medan motståndaren online med lätthet kunde utföra avancerade dragningar.

Å andra sidan är det lätt att helt ignorera HUT om du ogillar konceptet; det finns helt enkelt så mycket annat att roa sig med. För oavsett om du vill spela enstaka matcher med ditt favoritlag, ta dig an en hel säsong eller slutspel, ställa upp i onlineturneringar med enbart mänskliga spelare på varje position, styra över ett lag inklusive personal och budget, eller bara roa dig med kompisar i soffan – har NHL 22 ett spelläge för dig.

nhl 22

Ett proffs i galleriet

Vår favorit är Be a Pro-läget, där vi ska skapa en egen spelare och ta hen från bakgården (i det här fallet slutspelet i CHL) till NHL. Precis som förra året har Be a Pro-läget fått en extra skopa djup och personlighet med en tidig NHL-draft, och samtal utanför isen med agenter, ägare, tränare, journalister och lagkamrater.

Beroende på hur vi sköter oss både på och utanför isen samlar vi poäng som påverkar vårt anseende, samt ger oss möjligheten att utveckla vår spelare inom en rad specifika områden. På så sätt kan vi specialisera vår skapelse inom till exempel defensivt arbete, stenhårda skott, att höja lagkamrater på isen – eller låsa upp charmiga svar under intervjuer. Det gör mycket för inramningen.

Tråkigt nog är det, precis som förra året, mycket spel för galleriet. Vi draftas i topp oavsett hur vi sköter oss, vi hyllas även efter dåligt spel, feedbacken under matcherna är ibland hopplöst märklig. Det finns oändligt med potential i Be a Pro-läget, inte minst i en så enkel sak som att vi borde få kämpa oss till ett NHL-kontrakt – inte att vi automatiskt blir draftettor efter en handfull slutspelmatcher. Vi håller tummarna för att läget får mer utvecklingstid och större budget kommande år.

nhl 22

Mer power up-hockey till folket

Det enda spelalternativet vi egentligen saknar är ett regelrätt arkadläge, med överdrivna tacklingar, stenhårda slagskott och fantasifulla power-ups. Ungefär som NHL Hitz eller EA:s egna gamla 3-on-3 NHL Arcade. Nu heter alternativen Ones Now och NHL Threes, där speciellt det förstnämnda sticker ut med tre spelare, ett mål och inga regler i minutlånga matcher utan avblåsningar. Det är snabbt, brutalt och förträffligt roligt.

NHL Threes är inte fullt lika fartfyllt, men med krympta isar, färre spelare på isen och väldigt få regler är det ett underhållande alternativ för dig som vill ha lite lagom oseriös hockey. Att spela med maskotar gör det hela än roligare, inte minst när de ramlar och fumlar över varandra.

nhl 22

8,3 miljoner pixlar och avancerade skakningar

Men som sagt, när det kommer till innehåll och grafik är det inget stort kliv från NHL 21 till 22. Inte ens med kraften i de nya konsolerna. X-factor-spelarna ser visserligen riktigt bra ut, grafiken är skarpare överlag, animationerna bättre och effekterna snyggare. Men nej, NHL 22 på Playstation 5 höjer inga ögonbryn, även om det absolut inte är fult.

Det som utmärker sig mest i Playstation 5-versionen är egentligen handkontrollens skakningar. Vardera sida av kontrollen vibrerar i takt med varje skär på isen, och passningsknappen blir trögare att trycka in när vår spelare är trött. Det kanske låter som en meningslös gimmick, men när vi testar Playstation 4- och Xbox-versionerna saknar vi faktiskt finessen märkligt mycket.

Utvisning i nhl 22

Välfyllt och förbättrat men alltför välbekant

NHL 22 är snyggare, roligare och mer realistiskt än någonsin. Det är framför allt den nya fysiken som gör matcherna mer verklighetstrogna och underhållande. Samtidigt är det svårt att inte bli besviken över att förbättringarna och nyheterna inte är större.

Å andra sidan får vi så klart inte glömma covid-nedstängningarna, något som inte är helt optimalt när både spelmotor ska bytas och spelet lanseras på nya konsoler. Att nyheterna och förbättringarna inte är lika stora som vi hoppats på blir helt enkelt mer förståeligt.

I slutändan är NHL 22 märkbart bättre än föregångaren på vissa viktiga punkter, men flera gamla synder består. Vågar vi hoppas på ett ordentligt hopp nästa år?

nhl 22

NHL 22

Testat: Oktober 2021
Genre: Sport
Utvecklare: EA Vancouver
Utgivare: EA
Plattform: Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X, S, Xbox One
Testat på: Playstation 5
Pris: Från 444 kronor på Prisjakt

Betyg: 3 av 5