Testad produkt: Viomi V3 MAX
Pris: Från 2 490 kronor via Prisjakt

Viomi är en relativt ny spelare på den svenska marknaden och är för oss, precis som för många av er, en ny bekantskap. En trevlig sådan. Viomi S9 som vi testade häromsistens var allt annat än en besvikelse – en kompetent och prisvärd robotdammsugare med massor av spännande teknik under huven. Nu har vi fått in syskonmodellen V3 Max, som till mångt och mycket liknar S9:an, både funktionellt och tekniskt, men här finns även skillnader.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med V3 Max fortsätter Viomi att övertyga. Precis som med S9:an erbjuds en effektiv och noggrann rengöring av hemmet – bortsett från lite skit i hörnen. Ett enkelt handhavande, en smart app med omfattande inställningsmöjligheter samt möjligheten att även våtmoppa golven är stora plus. På minussidan noterar vi en alltför liten vattentank och att roboten lätt kör fast i sladdar och annat smått som hamnar i dess väg.  

Positivt

  • Prisvärd
  • Smart kartläggning och navigeringsteknik
  • Både moppar och dammsuger

Negativt

  • Når inte hela vägen in i hörn
  • Fastar enkelt i sladdar och andra lösa föremål
  • Liten vattentank
Medan Viomi S9 är tillverkarens flaggskeppsmodell med självtömningsstation – som för tillfället är något av det hetaste man kan erbjuda inom segmentet – siktar de med V3 Max in sig på de mer prismedvetna konsumenterna. Modellen går att hitta för runt 4 200 kronor på nätet, fortfarande en hel del pengar, men sett till vad du egentligen får för den summan känns V3 Max redan på förhand som ett kap.
Viomi V3 MAX

V3 Max erbjuder det mesta du kan begära av en modern robotdammsugare. 

Designen är snarlik S9:ans (samt övriga senare modeller från Xiaomi-sfären) men särskiljer sig genom att upphöjningen för navigationssystemet (Lidar 360 grader lasernavigation) är placerad i bakkant på robotens ovansida i stället för centrerad.

Laddningsdockan är en riktigt nätt och lättplacerad historia, ett fritt spelrum på 50 centimeter åt vänster och höger samt 120 centimeter framåt är vad som krävs för en optimal funktionalitet. Installationen är snabbt avklarad, du behöver bara följa instruktionerna i den tillhörande appen för att snabbt koppla roboten mot ditt trådlösa nätverk.

Viomi V3 MAX
Ett gäng dammtrasor medföljer

Efter en första rekognoseringsrunda, där systemet med hjälp av laser skannar av och kartlägger hemmet kan du i appen sedan rumsindela, addera virtuella väggar, no go,- och no mopping-zoner samt skapa olika städscheman. Alltså samma inställningsmöjligheter som för storebror S9 och precis lika enkelt. V3 Max är för övrigt försedd med 24 olika sensorer, inklusive infraröda, anti-kollision, anti-fall och väggsensorer för en så smart och effektiv navigation som möjligt.

Hybridtank för både damm och vatten

Dammbehållaren är placerad under luckan som öppnas på robotens ovansida. Det är lite speciell då det är en så kallad hybridtank med både en dammbehållare, som rymmer 400 ml, och en tank som rymmer 200 ml vatten. Som extra tillbehör finns en 700 ml vattentank (kostar runt 200 kronor) men vi återkommer till den längre ned.

Viomi V3 MAX
Behållaren är enkel att tömma

Ja, V3 Max erbjuder samma 3-i-1-lösning som S9, det vill säga att robotdammsugaren antingen kan dammsuga, torr- eller våtmoppa golven eller kombinera dem. Hybridtankens vattentank har en elektrisk kontrollerad vattenpump för tre olika vattenmängdslägen som du kan välja mellan och som dessutom verkligen håller tätt, under testperioden märkte vi inte av något läckage överhuvudtaget.

Vid moppning kan roboten röra sig i ett Y-mönster, som ska simulera en manuell moppningsrörelse och ge ett bättre resultat än med traditionellt S-mönster. Efter att ha jämfört resultaten mellan de två olika rörelsemönstren kan vi konstatera att resultatet blir märkbart bättre, framför allt på mer envisa, intorkade fläckar. Baksidan är att städningen tar avsevärt längre tid och har du valt att rikligt med vattenmängd ska användas får du räkna med att fylla på tanken minst en gång för en normal stor trerumslägenhet.

Presterar riktigt bra, men kör ibland fast

Vet du med dig att du kommer svabba golven ofta rekommenderar vi att du köper till den tidigare nämna vattentanken som rymmer 700 ml. Med den installerad räcker vattnet för att moppa en rejält stor yta, men samtidigt ska du vara medveten om att roboten då enbart moppar och således inte kan dammsuga samtidigt.

Viomi V3 MAX
Se till att golvet är rensat från eventuella hinder - strumpor är tydligen en favorit att smaska i sig.

När det gäller dammsugningen presterar V3 Max övertygande. Den känner av underlaget och boostar upp sugkraften rejält (max 2 700 pa) när den kör över mattor. Framkomligheten är även den riktigt bra. Trösklar med en höjd på upp till två centimetrar är inga som helst problem. Den arbetar även relativt tyst (max 61 db).

V3 Max är har även begåvats med ”AI Obstacle Recognition” det vill säga att systemet ska kunna identifiera eventuella hinder i vägen. Det fungerar sisådär, ligger det en sladd eller en strumpa i vägen kommer roboten att fastna eller trassla in sig i dessa nio gånger av tio. Med andra ord innebär det att för att V3:An ska kunna utföra sitt jobb krävs ett golv fritt från småsaker den kan fastna i. En annan ”utmaning” är inåtgående hörn dit roboten helt enkelt inte når ända in, knappast unikt specifikt för V3 Max, utan ett problem som alla runda robotdammsugare brottas med. 

Viomi V3 MAX
Bra app med omfattande inställningsmöjligheter.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: V3 Max
Testad: oktober 2021
Tillverkare: Viomi
Körtid: Upp till 220 min
Behållare: 0,4 liter damm, 0,2 liter vatten
Hepa-filter: Ja
Kartläggning: LDS (Lidar laser)
Stöd för Alexa/Goggle Home: ja
Sugkraft (max): 2700pa         
Kommunikation: wifi
Tillhörande app: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Ja
Övrigt: våt- och torrmoppning
Rek. pris vid test: 4 690 kronor
Pris: Från 2 490 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5