Testad produkt: Realme GT 5G
Pris: Kostar 6 466 kronor hos Amazon Sverige (12/256 GB) eller 4 728 kronor hos Amazon Sverige (8/128 GB)

Sedan Realme gjorde officiell svensk debut har de släppt ett helt gäng intressanta mobiler, som alla försöker leverera extra värde i olika prisklasser. Det var dock länge sedan vi såg en riktig toppmodell från tillverkaren. Nu är den här, och den smög faktiskt ut i svenska butiker redan tidigare under året, men helt utan fanfarer.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med en design som inte liknar andra mobiler, och prestanda som du får tygla på egen hand för att få rätt komfort, går Realme GT sin egna väg. Den har inte en kamera i absoluta toppklass och enstaka detaljer har budgetvibbar, men med ett pressat pris och hög klass på det viktiga blir den ändå en het utmanare till de stora mobiljättarna.

Positivt

  • Höga topp-prestanda
  • Snygg amoled-skärm
  • Unik design
  • Stort och snabbladdat batteri

Negativt

  • Kan snabbt bli varm
  • Oklart hur tålig den är
  • Mediokra extrakameror
M3 rekommenderar

Realme GT 5G heter den, och är en mobil som är oblyg på flera sätt. För det första har den alla de viktigaste specifikationer vi kräver av en mobil i premiumklass, till ett extra lågt pris. Här får du snabbast möjliga systemkrets, mycket minne och snabb lagring, både 5g och wifi 6, en högfrekvent och färgstark amoled-skärm, en kamera med flera linser och ett stort och snabbladdat batteri.

Annat, som stereoljud, vattentät konstruktion, esim-stöd och trådlös laddning är inte saker vi sätter som minimikrav i klassen. En del telefoner har allt, andra ett urval. Här får du även stereohögtalare men får klara dig utan det andra. Men med tanke på det låga priset så är det mer än väl. Ljudet är inte enormt kraftfullt, även om Dolby Atmos stöds och är konstant aktiverat, och det saknas lite detaljer i diskanten. Men då är vi petiga.

Två versioner av Realme GT 5g säljs i Sverige, en med 8 GB ram-minne och 128 GB lagring och en med 12 respektive 256 GB. De kostar 5 490 respektive 5 990 kronor. Med så bra priser ser vi ingen anledning att snåla. Det är också 256 GB-modellen för 5 990 kronor som vi testat här.

Läder och fartrand

Det mest slående med telefonen förutom höga prisvärdet är designen. Det är inte bara minnet som skiljer de två modellerna åt, utan också färg, stil och ytmaterial. Baksidan på 128 GB-modellen är i blankt böjt glas med blåsvart-skimrande yta bakom. 256 GB-modellen har istället knallgult ”veganläder”, det vill säga läderimiterande plast, som bryts av en bred fartrand i svart glas som går från kamerahuset och ned utmed baksidan. Tankarna går onekligen till en annan GT med namnet Mustang.

Realme GT
Plastram som ser ut som polerad metall. Men den känns som just plast att greppa.

Det är inte bara roligt att de försöker på något annorlunda stilmässigt. Det gör också telefonen extra bekväm att greppa. Lädermodellen är också snäppet tjockare än glasmodellen. Det gör att kameradelen inte sticker ut mer än marginellt på baksidan trots en stor 64-megapixelsensor som huvudkamera.

Bägge har en ram i högkvalitativ och metalliknande plast, samt glas på framsidan, med en skyddande plastfilm framför. Det är dock inte specificerat vilken typ av glas eller hur tåligt det är, så det kan finnas en viss risk att den är ömtåligare än konkurrerande lurar. Allt behöver ju inte vara Gorilla Glass, men det hade varit bra om Realme hade kunnat specificera om det är en någorlunda tålig yta eller inte.

Hög bildkvalitet

Skärmen är en 6,43 tums amoled-panel med 1080p-upplösning. Den levererar som de flesta skärmar i samma klass utmärkta färger, full dci-p3-färgomfång i skärmläget Intensiv och srgb-färg i läget Mjuk, och med hög färgkorrekthet i bägge. Du får också stöd för hdr10+ och hdr10. Vi får dock inte Netflix att strömma i hdr, så det kan saknas någon drm-licens för det, eller så behövs det en mjukvaruuppdatering vi saknar. En del andra tjänster som Youtube får vi dock hdr från.

Realme har också implementerat bildförbättringsfunktioner i form av O1 Ultra Vision Engine, videoförbättringfunktioner utvecklade av Oppo. Med de kan du få sdr till hdr-uppskalning som faktiskt fungerar riktigt bra, som på en smart-tv i mellanklass. Du kan också slå på enkel skärpeförbättring på lågupplöst video. Den är inte lika bra som avancerad uppskalning i en tv, men på en så här punkttät skärm ger den en viss effekt. Att använda dessa funktioner drar lite extra batteri, men de aktiveras bara just i videoappar.

Skärmen saknar dock en extra växel i ljusstyrka för att punktljusstyrkan ska bli perfekt. Den landar som mest på runt 650 cd/m2. Det räcker för all vardaglig användning med god marginal, men är du utomhus med solen i ryggen kan du behöva tänka på att undvika reflektioner.

Du kan växla mellan 60 Hz, 120 Hz och ett blandat läge som väljer frekvens själv. Det är inte fullt skalbar frekvens utan du får antingen 120 eller 60 Hz. Med hög avläsningsfrekvens för pekskärmen och telefonens för övrigt höga prestanda innebär det en blixtsnabb och direkt upplevelse i daglig användning.

Realme GT
En klar, högfrekvent och färgstark amoled-skärm är en av telefonens höjdpunkter.

Otyglad och varm processor

Realme håller inte igen med prestandan. Den drivs av en Snapdragon 888 och vi får några av de högsta siffrorna från benchmark-appar som vi sett, näst efter nya Iphone. I alla fall när ett specialläge i mobilen kallat GT-läge är aktiverat. Det är som en överväxel där Realme inte bryr sig om telefonen blir obekvämt varm utan kör på med så mycket energi som möjligt till kärnorna.

Det är inget vi rekommenderar att du har påslaget permanent. Det drar extra batteri och du riskerar snabb överhettning av systemkretsen, i vilket fall prestanda istället faller markant. Realme GT är allt annat än långsam i sitt normalläge, och även då blir den ljummen att hålla i vid långvarig tyngre användning. Men för en kort men intensiv spelsession eller något specifikt arbetsmoment i en app kan GT-läget komma till pass.

Är det något med Realme GT som känns mer mellanklass än toppskikt så är det kamerorna. Här sitter en kompetent 64 megapixels Sony IMX 682-sensor för huvudkameran, och den får sällskap av en enklare åtta megapixels vidvinkelkamera och en minimal två megapixels makro.

Dessa två hade den nästan lika gärna kunnat vara utan, för ingen av dem fotar särskilt bra. Det är påtagligt rödstick i vidvinkelkamerans bilder och den tappar i dynamik med utfrätta ljusa ytor som resultat. Makrokameran kommer inte särskilt nära sina motiv. Du får fast fokuspunkt på fyra centimeter och med minimal marginal i skärpedjup, så det är svårt att få till en bra bild.

Bra för vardagsfotande

Huvudkameran är däremot bättre. Vi saknar en del finesser som förlustfritt 2x-zoomläge, som en del kameror med liknande sensor har, och vi hade uppskattat optisk bildstabilisator. Men optiken är välbyggd och telefonen tar väl hand om sensorns bildinformation… så länge du inte tittar för nära. Den har en tendens att smeta ut detaljer som gräs och lövverk om du vill ta små utsnitt eller zooma in digitalt.

Realme GT kamera
Tre kameror, men bara en som är värd att kallas bra.

Men för snygga bilder att posta på Instagram duger den bra. Realmes fotoapp är lätt att använda och har många smarta verktyg för att hjälpa dig ta en bra bild. Även på kvällen får vi välbalanserade bilder. Men vi undviker snabbt att ha dess ai-läge aktiverat. Allt det verkar göra är ge oss överdrivet upptrissad färgmättnad i bilder.

Trots ett stort batteri på 4 500 milliamperetimmar är telefonen varken överdrivet tung eller tjock. Det beror delvis på att chassidetaljer är i plast istället för metall och att inget utrymme i den går till sådant som trådlös laddning. Däremot får du snabb trådad laddning med tillverkarens egna Superdart-laddning med 65 watts effekt. Enligt Realme ska den ladda ett batteri fullt på 35 minuter. Och det verkar också stämma, eller i alla fall nästan. Vi går från 10 procent till 100 procent på precis den tiden.

Oklart med uppdateringar

Operativsystem i Realme GT 5G är Android 11 med egna gränssnittet Realme UI 2.0. En uppdatering till Android 12 och Realme UI 3.0 uppges vara på väg, men vi vet inte exakt när den anländer. Realme är också förteget om vidare stöd för Android-uppdateringar och hur länge du får säkerhetsuppdateringar. Realme är nära besläktat med Oppo och Oneplus, de ägs av samma moderbolag och delar en del funktioner och egenskaper. Då de två nyligen ryckt upp sig på den punkten så får vi hoppas att Oppo snart följer efter.

Realme UI lägger framför allt till mycket anpassningsmöjligheter för gränssnittet, samt en handfull säkerhetsfunktioner. Du kan till exempel bestämma stil och storlek på app-ikoner. Du kan få fram och anpassa snabbstart av appar på en låst skärm, ett sidofält för snabbstart av appar utan att behöva gå till hemskärmen, och ett gäng extra svep och navigeringstillägg.

Realme OS
Många extraappar, extra navigeringssätt och anpassningsmöjligheter.

Du får också en hel del extra appar, men en hel del tredjeparts-onödigheter förinstallerade, som Amazon Music, Twitter, Booking.com och en Aliexpress-app. Och en handfull till. Alla går dock att avinstallera om de inte är av intresse. Förutom Netflix, av någon anledning.

Det finns tre anledningar att köpa en Realme GT 5G. För det första för dess kompromisslösa prestanda. För det andra för dess roliga, utstickande design. För det tredje för att du får det, och hög kvalitet på det mesta i telefonen, utan att behöva betala ockerpriser för det.

Det är också uppenbart på vilka punkter som till verkaren har snålat in för att du ska få allt detta till ett lågt pris – främst kameran och den fysiska säkerheten. Klarhet i skärmens tålighet och mjukvarusituationen hade varit tacksamt. Men med tanke på priset kan vi acceptera vissa tillkortakommanden.

Specifikationer  

Produktnamn: Realme GT 5G
Testad: Oktober 2021
Tillverkare: Realme
Systemkrets: Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 6,43 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med Realme UI 2.0
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, 2 års garanti
Batteri: 4 500 mAh, ca 19 tim onlinevideo (hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 15 tim blandad användning (låg ljusstyrka, 120 Hz), ca 33 tim samtal
Storlek: 15,85 x 7,3 x 0,9-1 cm
Vikt: 186 g
Rek. pris: 5 490 kr (8/128 GB), 5 990 kr (12/256 GB)
Pris: Kostar 6 466 kronor hos Amazon Sverige (12/256 GB) eller 4 728 kronor hos Amazon Sverige (8/128 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 820 650 poäng
Geekbench 5: 1 140 poäng
Geekbench 5 en kärna: 3 378 poäng
3dmark Wild Life: 5 732 poäng
Lagring, läsning: 1 959,2 MB/s
Lagring, skrivning: 773,5 MB/s

Betyg: 4 av 5