Apple är och förblir snuskigt dominanta på surfplattor. Deras Ipad-modeller har idag drygt 38 procent av marknaden medan Samsung är solklar tvåa med närmare 16 procent. Surfplattor som helhet har åtnjutit något av en renässans under pandemi-åren, men nu har försäljningen börjat dala igen.

Kanske kan Samsung ändra på det med ett nytt knippe tillskott i premium-segmentet? Under dagens Unpacked-evenemang lanseras inte mindre än tre nya enheter med namnen Galaxy Tab S8, S8 Plus och S8 Ultra. Det är företagets tunnaste plattor hittills, med skärmstorlekar om 11, 12.4 och 14.6 tum. Panelen i "vanliga" Tab S8 är en tft-historia medan de två lyxigare modellerna får Super-amoled och högre upplösning.

Gemensamt för samtliga versioner är dock uppsättningen med dubbla kameror på baksidan (13 och 6 megapixel). Tab S8 och S8 Plus har en ensam dito (12 mp, ultra-wide) på framsidan medan Ultra utöver det också har en vidvinkellins på 12 megapixel.

Galaxy Tab S8
Galaxy Tab S8-serien.

Plattorna har samma åttakärniga 4-nanometersprocessor, men Tab S8 Ultra kan köpas i mer generösa minneskonfigurationer med upp till 16 GB ram och 512 GB lagring. Samtliga plattor kan utöka lagringsutrymmet till 1 TB med mikro-sd-kort. För ljudet står fyra högtalare med Dolby Atmos-stöd, varför plattorna säkert (också med tanke på skärmarna) lämpar sig finfint för film och annan medieunderhållning.

Trots plattornas tunnhet – 6.3, 5.7 och 5.5 millimeter i stigande lyxighetsgrad – har Samsung fått plats med rejäla batterier på upp till 11 200 mAh, vilka kan snabbladdas med 45 W. Det ska ta drygt 80 minuter att ladda en Tab S8 eller Tab S8 Plus, medan Tab S8 Ultra kräver ytterligare drygt tio minuter.

Samtliga plattor i den nya Tab S8-serien levereras med Android 12, konfigureras antingen med eller utan 5g och finns att köpa från den 25 februari. Den som förhandsbokar hos Samsung får med ett passande skyddsfodral utan extra kostnad.

Instegspriserna för respektive modell landar på:

  • Galaxy Tab S8: 8 490 kronor
  • Galaxy Tab S8 Plus: 10 490 kronor
  • Galaxy Tab S8 Ultra: 12 990 kronor